fbpixel

Search icon
Search
4 εύκολες συνταγές με τα leftovers από τα τσουρέκια του Πάσχα
TASTE

4 εύκολες συνταγές με τα leftovers από τα τσουρέκια του Πάσχα

Αξιοποιήστε με τον πιο απολαυστικό τρόπο το τσουρέκι που περίσσεψε


Όσο κι αν λατρεύετε τα γλυκά, σίγουρα θα έχει περισσέψει κάτι από το πασχαλινό τραπέζι αλλά και από όλη την εορταστική περίοδο που προηγήθηκε. Με σκοπό να μην πάνε χαμένα, αυτές οι ημέρες είναι οι ιδανικότερες για να ετοιμάσετε τις πιο νόστιμες συνταγές που θα σας ξετρελάνουν, δοκιμάζοντας διαφορετικά γλυκά με βάση το τσουρέκι, που ενδεχομένως δεν είχατε σκεφτεί μέχρι τώρα.

Δείτε ποιες είναι αυτές...

Εκμέκ με βάση τσουρέκι

shutterstock-2110899770-1.jpg

Υλικά:

  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 ml νερό
  • 500 γρ. τσουρέκι, που σας έχει περισσέψει
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 λίτρο γάλα
  • 6 κρόκους
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μία μικρή κατσαρόλα που τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά για να πάρει μία βράση. Ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160o C στον αέρα. Τρίβουμε το τσουρέκι με τα δάχτυλά μας. Το απλώνουμε σε ένα ταψί (25x35 εκ.) σε όλη του την επιφάνεια. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ραντίζουμε το κέικ με το λιωμένο βούτυρο και βάζουμε το ταψί στον φούρνο. Το ψήνουμε για 20 λεπτά.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και όπως είναι καυτή η βάση για το εκμέκ μας ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μίας κουτάλα σιγά σιγά φροντίζοντας το σιρόπι να πάει παντού. Να έχουμε υπόψη μας ότι το τσουρέκι με το ψήσιμο θα μαζέψει λίγο αλλά με το που ρίξουμε το κρύο σιρόπι θα ανοίξει πάλι. Το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και έπειτα τη μισή ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε και ξεκινάμε να ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (προσοχή θέλουμε να ζεσταθεί και όχι να καεί το γάλα). Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε λίγο ακόμα με το σύρμα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε μέσα λίγο από το γάλα μας. Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά με τη βοήθεια μιας κουτάλας και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το γάλα μέσα στα αυγά έτσι ώστε να ανεβάζουμε σιγά-σιγά τη θερμοκρασία των αυγών.

Στη συνέχεια, βάζουμε όλο το μείγμα με τα αυγά πίσω μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δοκιμάζουμε λίγο το μείγμα. Το κορνφλάουρ μέχρι να ψηθεί δίνει μία γεύση αλευριού που δεν τη θέλουμε. Τέλος, ρίχνουμε το βούτυρο, το οποίο είναι κομμένο σε κύβους και παγωμένο από το ψυγείο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο με μία μαρίζ. Απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από τη σιροπιασμένη και καλά κρυωμένη βάση. Απλώνουμε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και στρώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μίας πλαστικής σπάτουλας. Παίρνουμε μία μεμβράνη και σκεπάζουμε έτσι ώστε η μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα καλά (για να μην κάνει κρούστα) και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 2-3 ώρες. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το εκμέκ και σερβίρουμε με φιστίκια Αιγίνης.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης


Σοκολατογλυκό τσουρέκι

shutterstock-188774099-1.jpg

Υλικά:

  • 1 τσουρέκι
  • 3 φλιτζάνια γάλα
  • ¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • ¼ φλιτζάνι κακάο
  • 2 κ.γ. στιγμιαίος καφέ
  • 1 κ.σ. βανίλια σε σκόνη ή εκχύλισμα βανίλιας
  • 6 αυγά
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • ½ φλιτζάνι πραλίνα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C και σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος. Σε ένα ξεχωριστό σκεύος, αναμειγνύουμε τα δύο είδη ζάχαρης (λευκή και μαύρη), το κακάο και τον καφέ. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα ζάχαρης στο μπολ με το γάλα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Επόμενο βήμα είναι να ανακατέψουμε τα αυγά με τη βανίλια και κατόπιν να ρίξουμε μέσα σε αυτό το μείγμα γάλακτος-ζάχαρης και την κουβερτούρα. Τοποθετούμε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και λιώνουμε την πραλίνα, μέχρι να πάρει υγρή μορφή. Όταν γίνει αυτό, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνουμε τη λιωμένη πραλίνα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε γρήγορα και καλά. Τέλος, βάζουμε μέσα σε αυτό τις φέτες τσουρεκιού και τις αφήνουμε για 20 λεπτά, για να μουλιάσουν καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα έτσι όπως είναι σε πυρίμαχο σκεύος και το ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε από πάνω έξτρα πραλίνα και σερβίρουμε αφού κρυώσει.


Τούρτα τσουρέκι

shutterstock-1669379068.jpg

Υλικά:

  • 1 τσουρέκι
  • 2 φακελάκια κρέμα στιγμής βανίλια
  • 1 φακελάκι σαντιγί
  • 1 φλ. νερό
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. ξηροί καρποί

Εκτέλεση:

Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες και τις τοποθετήστε τες σε ένα ταψάκι τη μία δίπλα στην άλλη. Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε νερό μαζί με ζάχαρη και περιχύνουμε κατόπιν τις φέτες τσουρεκιού, μέχρι να μελώσουν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε από πάνω την κρέμα στιγμής και αφήνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να σφίξει. Πάνω από την κρέμα, τοποθετούμε τη σαντιγί και γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο και η εναλλακτική μας τούρτα είναι έτοιμη!


Trifle με τσουρέκι

trifle-me-tsoureki-site.jpg

Υλικά:

  • 4 φέτες τσουρέκι
  • Χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 50-100 γρ. φραγκοστάφυλα
  • 50 γρ. μαύρα μούρα (blackberries)
  • 50 γρ. μύρτιλα (blueberries)
  • 50 γρ. καρύδια

Εκτέλεση:

Κόβουμε το τσουρέκι σε μικρά κομμάτια και τα μοιράζουμε σε δύο ποτήρια. Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το μέλι, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Μοιράζουμε το σιρόπι στα ποτήρια. Στο ίδιο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ζαχαρούχο γάλα, το ξύσμα από το πορτοκάλι, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε μια μους γιαουρτιού. Βάζουμε από 2-3 κ.σ. από τη μους σε κάθε ποτήρι. Μοιράζουμε από πάνω τα φραγκοστάφυλα, τα μούρα και τα καρύδια.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης