fbpixel

Search icon
Search
5 skincare trends που θα σας βοηθήσουν να "ξεκλειδώσετε" την καλύτερη εκδοχή της επιδερμίδας σας
FACE & BODY

5 skincare trends που θα σας βοηθήσουν να "ξεκλειδώσετε" την καλύτερη εκδοχή της επιδερμίδας σας

Expert-approved hacks ομορφιάς που πρέπει να δοκιμάσετε


Κατά τη γνώμη μου, αν υπάρχει ένας τομέας της βιομηχανίας ομορφιάς που έχει τις πιο αντικρουόμενες συμβουλές και καλύπτεται από σύγχυση, αυτός είναι η περιποίηση της επιδερμίδας. Με την άνοδο του περιεχομένου του TikTok, δεν είχαμε ποτέ μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες. Και ενώ είναι σπουδαίο ότι αυτή η αφθονία συμβουλών βρίσκεται στα χέρια μας, οι πληροφορίες αυτές μπορεί γρήγορα να γίνουν συντριπτικές - ή ακόμα και να μην είναι σωστές για τις δικές μας ατομικές ανάγκες περιποίησης της επιδερμίδας. Η προσπάθεια να συμβαδίζουμε με τα πιο πρόσφατα viral προϊόντα , η άφιξη νέων λανσαρισμάτων και νέων συστατικών κάθε εβδομάδα σημαίνει ότι δοκιμάζουμε όλο και περισσότερα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σε τακτική βάση, και αυτή η ανάμειξη και το ταίριασμα δεν είναι τόσο καλό για το δέρμα μας. Ως beauty editor έχω μάθει ότι η γοητεία του να δοκιμάζεις κάτι νέο κάθε εβδομάδα δεν κάνει καλό στο ευαίσθητο δέρμα μου.

Περιττό να πούμε ότι αφορά επίσης το από ποιον παίρνουμε τις πληροφορίες μας στο FYP μας, καθώς και το τι συμβουλεύουν. Οποιοσδήποτε μπορεί να δηλώνει ειδικός στην περιποίηση της επιδερμίδας στο διαδίκτυο, και ενώ μπορεί να έχει καλές προθέσεις, προτιμώ να παίρνω τις συμβουλές μου από τους επαγγελματίες που έχουν τα προσόντα να μοιράζονται συμβουλές και γνωρίζουν τα θέματά τους. Σκεφτείτε δερματολόγους, γιατρούς, διατροφολόγους και φυσιοθεραπευτές - αυτούς τους ειδικούς που έχουν αφιερώσει χρόνια σπουδών στην τέχνη τους και βλέπουν καθημερινά μια ποικιλία από επιδερμίδες και γνωρίζουν τις τεκμηριωμένες έρευνες που μπορούν να καταρρίψουν τους μύθους για την περιποίηση της επιδερμίδας που συχνά οργιάζουν στο διαδίκτυο.

Έχοντας αυτό κατά νου, αποφάσισα να αναζητήσω expert-approved συμβουλές που όντως θα σας βοηθήσουν. Αυτά είναι, λοιπόν, τα 5 skincare trends του 2024 που αξίζει να δοκιμάσετε!

1. Anti-Inflammatory Skincare

95b3b721759c43091ad899322f8f27af.jpg

Surprise, surprise - η σύγχρονη ζωή δεν είναι τόσο καλή για την υγεία του δέρματός μας. Το άγχος, η υπεριώδης ακτινοβολία, η ρύπανση και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι μόνο μια χούφτα από τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο δέρμα. Αλλά γιατί η φλεγμονή κάνει κακό στο δέρμα μας;

Η φλεγμονή είναι η βασική αιτία πολλών δυσλειτουργιών και ασθενειών του σώματος και του δέρματος και οι φλεγμονώδεις επιδράσεις βρίσκονται παντού. Οτιδήποτε προσλαμβάνουμε ή αγγίζουμε, συμπεριλαμβανομένου του αέρα και του νερού, περιέχει φλεγμονώδεις εκλυτικούς παράγοντες. Η φλεγμονή είναι η απάντηση του οργανισμού στον ερεθισμό και τον τραυματισμό και πρωταρχικό αίτιο της ακμής, της πρόωρης γήρανσης, της ερυθρότητας, των διευρυμένων πόρων και άλλων δερματικών ασθενειών και δυσλειτουργιών, όπως η ψωρίαση, η ροδόχρου ακμή και η περιοχική δερματίτιδα.

Παρόλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε το περιβάλλον μας σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μετριάσουμε τη φλεγμονή του δέρματος. Αν μάθουμε ποιες είναι οι φλεγμονώδεις και αντιφλεγμονώδεις επιρροές, μπορούμε να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας ανάλογα και αυτό θα έχει τόσο άμεσο όσο και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στη γήρανση του δέρματος και στη συνολική σας υγεία. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ενάντια σε μια προσέγγιση που αναπτύσσει επιθετικά οξέα όπως η ρετινόλη και σκληρά συστατικά περιποίησης του δέρματος, επειδή καταστρέφουν αντί να επιδιορθώνουν τη μήτρα του δέρματος και προάγουν τη φλεγμονή, αποδυναμώνοντας το δέρμα σας και καθιστώντας το ευάλωτο. Ο στόχος με την περιποίηση της επιδερμίδας είναι να καταπραΰνει και να μειώνει τη φλεγμονή, όχι να την προκαλεί, και η περιποίηση της επιδερμίδας δεν πρέπει ποτέ να προκαλεί δυσφορία. Αναζητήστε περιποίηση που ενισχύει τον φραγμό, όπως τα κεραμίδια, μαζί με περιποίηση που υποστηρίζει το μικροβίωμα της επιδερμίδας για δέρμα που είναι δροσερό, ήρεμο και λαμπερό. 

2. Skincare inside out

252390402ea108b9408ba3394ba25c86-eMRhH.jpg

Η φλεγμονή του δέρματος συνοδεύεται από τον άξονα "δέρμα-έντερο" και τη διατροφική υποστήριξη του δέρματός μας από μέσα προς τα έξω, καθώς και από την περιποίηση του δέρματος. Σκεφτείτε το ως μια προσέγγιση 360 μοιρών για υγιές δέρμα από μέσα. Δεν πρόκειται μόνο για την τοποθέτηση μιας τοπικής κρέμας- υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση για τη μείωση της φλεγμονής και την επίτευξη ευεξίας, η οποία περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός απλού, αντιφλεγμονώδους τρόπου ζωής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιώνεστε ότι κοιμάστε αρκετά, να γυμνάζεστε καθημερινά, να αποφεύγετε το στρες, να προστατεύεστε από την αστική και ψηφιακή ρύπανση και να αποφεύγετε το υπερβολικό αλκοόλ, τη ζάχαρη, τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα -και αντ' αυτού, να απολαμβάνετε νόστιμες αντιφλεγμονώδεις τροφές, όπως αβοκάντο, σολομό, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, μούρα και πράσινο τσάι.

3. Go go gadgets!

32531887ebafc661c2134899453f2d50.jpg

Τα gadgets για την περιποίηση του δέρματος στο σπίτι έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη - ιδίως οι μάσκες LED, καθώς και οι συσκευές μικρορεύματος και ραδιοσυχνοτήτων που μπορούν να φέρουν τα αποτελέσματα μιας θεραπείας στην κλινική στο σπίτι σας. Υπήρξε μια πραγματική αύξηση κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες σε λανσαρίσματα μασκών που είναι και πραγματικά αποτελεσματικές αλλά και πωλούνται σε προσιτή τιμή, γεγονός που έχει ωθήσει πραγματικά τη χρήση συσκευών για το σπίτι. Παρόλο που τα προϊόντα για οικιακή χρήση δεν θα είναι τόσο ισχυρά όσο αυτά που χρησιμοποιούνται σε επαγγελματικές θεραπείες, εξακολουθούν να είναι ευεργετικά.

Η φωτοθεραπεία LED χρησιμοποιεί χαμηλού επιπέδου, ασφαλή μήκη κύματος φωτός για τη θεραπεία του δέρματος. Είναι γρήγορη, ανώδυνη, μη επεμβατική και κατάλληλη για ένα ευρύ φάσμα τύπων δέρματος και προβλημάτων, οπότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί είναι τόσο δημοφιλής. Τα οφέλη περιλαμβάνουν την τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, τη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας, τη μείωση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή και την επούλωση και αποκατάσταση του κατεστραμμένου και ουλώδους δέρματος. Οι συσκευές μικρορεύματος και οι συσκευές ραδιοσυχνοτήτων είναι επίσης δημοφιλείς συσκευές για το σπίτι, οι οποίες βοηθούν στη στόχευση των μυών του προσώπου για την ανόρθωση και τη σμίλευση, καθώς και στην εκκίνηση της παραγωγής κολλαγόνου. 

4. Λεμφική αποσυμφόρηση

2b8222f576e5ddbc4f4bacbf8ae506fe.jpg

Από τις περιποιήσεις προσώπου με gua sha μέχρι τα μασάζ, η λεμφική αποστράγγιση είναι μια άλλη τάση που συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Είδαμε το μασάζ σώματος με λεμφική αποστράγγιση να ξεκινά πραγματικά ως τάση πέρυσι, με τους ανθρώπους να μοιράζονται δραματικά αποτελέσματα μετά από μία μόνο θεραπεία. Φέτος, νομίζω ότι θα δούμε το ίδιο να συμβαίνει και με τις λεμφικές θεραπείες προσώπου. Και μπορεί να ωφελήσει τόσο το σώμα όσο και το πρόσωπο. Το λεμφικό σύστημα είναι ένα δίκτυο λεπτών λεπτών αγγείων σε όλο το σώμα και το πρόσωπο. Αποστραγγίζει το υγρό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και ονομάζεται λέμφος, το οποίο έχει διαρρεύσει από τα αιμοφόρα αγγεία στους ιστούς και το αδειάζει πίσω στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της λέμφου. Υποστηρίζει και ενισχύει την ανοσία του οργανισμού και ενεργοποιεί τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Η λεμφική παροχέτευση ωφελεί όλο το σώμα σε όλο το μήκος του, καθώς απομακρύνει όλες τις τοξίνες από το σώμα μας. Τα συνολικά οφέλη της λεμφικής παροχέτευσης είναι αμέτρητα, καθώς σας κάνει να αισθάνεστε πιο ανάλαφροι, μειώνει την κατακράτηση νερού και το πρήξιμο, ξεφουσκώνει , ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την υγεία και σας χαλαρώνει ψυχικά.

Ειδικά για το πρόσωπο, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει σε ένα πλήθος προβλημάτων του δέρματος. Πρόκειται για μια άλλη θεραπεία που έχει οφέλη για ένα ευρύ φάσμα τύπων δέρματος και προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά στη μείωση της περίσσειας υγρών, η οποία συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος και δίνει στο πρόσωπο μια πιο σμιλευμένη, ανασηκωμένη εμφάνιση. Σε αντίθεση με τις επιθετικές τεχνικές μασάζ που είναι δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, το λεμφικό μασάζ είναι πολύ ελαφρύ και απαλό, αλλά εξακολουθεί να είναι απίστευτα αποτελεσματικό. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα καλό για όσους έχουν ευαίσθητο ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα.

5. Enzyme exfoliation

ddf4184a47d79e101252716d3f45fe54.jpg

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε δει την άνοδο των οξέων απολέπισης, αλλά για πολλούς, αυτά μπορεί συχνά να είναι πολύ επιθετικά, ιδιαίτερα για τους ευαίσθητους τύπους δέρματος. Καθώς τα απολεπιστικά οξέα έχουν μειώσει τη δημοτικότητά τους και όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν και εστιάζουν στην υγεία του δερματικού φραγμού τους, παρατηρείται ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί στη χρήση απολεπιστικών στην οικιακή ρουτίνα περιποίησης του δέρματός τους. Αν και σίγουρα είδαμε τάσεις που ενέπνευσαν υπερβολικό ζήλο για απολέπιση στο παρελθόν -και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βιώνουν τις παρενέργειες αυτού-, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να γίνεται απολέπιση του δέρματος. Η απολέπιση βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος που μπορεί να κάνουν το δέρμα να φαίνεται θαμπό και να έχει υφή και μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση και ξεσπάσματα.

Η συμβουλή των ειδικών; Προτιμήστε ενζυμικές φόρμουλες, οι οποίες απομακρύνουν απαλά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος για να αποκαλύψουν λάμψη χωρίς να διαταράξουν τον δερματικό φραγμό. Αποφύγετε τα scrubs και τα προϊόντα με βάση τα οξέα και χρησιμοποιήστε αντ' αυτού απολεπιστικά με βάση τα ένζυμα. Τα ένζυμα κάνουν απολέπιση με πολύ ήπιο τρόπο, διασπώντας τις πρωτεΐνες στο ανώτερο στρώμα του δέρματός μας. Αυτό συμβάλλει στη λείανση και τη λάμψη της επιδερμίδας χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον δερματικό φραγμό.