fbpixel

Search icon
Search
Μια εξοχική κατοικία στην Αίγυπτο αποτυπώνει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική ματιά και αναδεικνύει κοσμοπολίτικη αύρα
MAGAZINE

Μια εξοχική κατοικία στην Αίγυπτο αποτυπώνει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική ματιά και αναδεικνύει κοσμοπολίτικη αύρα

Υπό την σχεδιαστική επιμέλεια της ομάδας Minas Kosmidis Architects


Η ισόγεια κατοικία σχεδιάστηκε από το μηδέν από την αρχιτεκτονική ομάδα Minas Kosmidis Architects, στην περιοχή El Gouna της Αιγύπτου, με στόχο να εξυπηρετήσει τις συγκεκριμένες ανάγκες μιας οικογένειας, με τις εργασίες να ξεκινούν από το 2015 και να ολοκληρώνονται το 2020. Η σχεδιαστική αντίληψη για μια συνολική αντιμετώπιση του εσωτερικού με τους εξωτερικούς χώρους απέδωσε καρπούς, μιας και στο έργο των 640 τ.μ. η κατοικία καταλαμβάνει 240 τ.μ., ενώ ο κήπος σχεδιάστηκε σαν συνέχεια του κτίσματος. Λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον και τον χαρακτήρα της περιοχής, η πρόταση επιχειρεί να εναρμονιστεί με την ανάλαφρη αίσθηση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. 

Την κάτοψη οργανώνουν ορθοκανονικές χαράξεις που έρχονται σε αντιδιαστολή με τις καμπύλες που περιγράφουν την όψη του κτιρίου. Η είσοδος στην κατοικία γίνεται μέσω ενός διαδρόμου που οδηγεί στο καθιστικό, όπου το μόνο στοιχείο που το διαχωρίζει από την τραπεζαρία είναι η μεταλλική κατασκευή με την τηλεόραση. Δύο λευκοί καναπέδες συνθέτουν τον χώρο, που, από τη μία πλευρά, οριοθετείται από έναν όγκο λευκού μάρμαρου και, από την άλλη, από το διάτρητο μεταλλικό διαχωριστικό, το οποίο συνδιαλέγεται με δύο μεταλλικές πολυθρόνες Knoll (Δελούδης). 

6.jpg

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή soft χρωμάτων και εξαιρετικού design σε συγκεκριμένα σημεία αφήνουν μια υπέροχης αισθητικής εντύπωση, η οποία υπογραμμίζεται από ενδιαφέροντα έργα Τέχνης. Το ξύλο, το μάρμαρο και οι μεταλλικές λεπτομέρειες συνοψίζουν την παλέτα των υλικών και ταυτόχρονα επιτρέπουν στον φυσικό φωτισμό να αντανακλάται και να διαχέεται σε κάθε σημείο, ενώ οι γήινες αποχρώσεις ταιριάζουν στους τόνους που συναντώνται σε όλη την έκταση της ερήμου, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της περιοχής. Η κουζίνα και τα υπνοδωμάτια οργανώνονται στις υπόλοιπες ζώνες της κατοικίας, κάπως πιο απομονωμένα.

27.jpg

Κύριο χαρακτηριστικό του project είναι τα ασαφή όρια που διαγράφονται μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Το υπαίθριο σκηνικό της κατοικίας σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να αποτελεί τη νοητή συνέχεια του εσωτερικού και αντίστροφα. Η πισίνα, το καθιστικό και η τραπεζαρία οργανώνονται στην μπροστινή πλευρά του κτίσματος, με την υψομετρική διαφορά από τον δρόμο να επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα από κάθε γωνία. Το παιχνίδι που δημιουργείται μεταξύ φωτός και σκιάς είναι αυτό που μεταμορφώνει το σκηνικό κάθε ώρα της ημέρας, υπογραμμίζοντας κάθε λεπτομέρεια του σχεδιασμού.

1-tgH6G.jpg

About

Η Minas Kosmidis Architects είναι ένα διεθνές βραβευμένο αρχιτεκτονικό studio με έδρα την Ελλάδα, που εργάζεται σε μια τεράστια γκάμα σχεδιαστικών έργων παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1994 από τον επικεφαλής αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη, διατηρεί πλέον γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συγκεντρώνει δυναμικούς, δημιουργικούς και αφοσιωμένους συνεργάτες.

Με απόλυτη ευελιξία στη διαχείριση των design trends, το έργο τους γίνεται αναγνωρίσιμο μέσα από τη βαθιά κατανόηση κάθε διαφορετικού αντικειμένου και ζητούμενου. Αυτό είναι που οδηγεί την αρχιτεκτονική τους να έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα: κάθε φορά, επεξεργάζονται μια φανταστικά δημιουργημένη ιστορία που καταλήγει σ’ ένα ολοκληρωμένο, πρωτότυπο, υποβλητικό σχέδιο, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις ενός ειδικά σχεδιασμένου πλαισίου.

Η αρχιτεκτονική αφήγηση, ανεξάρτητα από την κλίμακα ή τις σύντομες απαιτήσεις, γίνεται πάντα με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια, χρησιμοποιώντας σαφείς γραμμές, υλικά, χρώματα και υφές. Η ακατάπαυστη δημιουργική ώθηση, που φέρνει κοντά την εξαιρετική ομάδα με τους αφοσιωμένους πελάτες, χαρίζει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται, ώστε η ομάδα να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται καθημερινά.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ LOUAY NASSER

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2024