fbpixel

Search icon
Search
Athens Calling: Ό,τι νέο έρχεται στην Αθήνα από σήμερα και για το επόμενο 10ήμερο
ARTS & CULTURE

Athens Calling: Ό,τι νέο έρχεται στην Αθήνα από σήμερα και για το επόμενο 10ήμερο

Ανακαλύψτε τις καλύτερες προτάσεις


Η άνοιξη φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions & Festivals

Athens City Festival 2024

864359.jpg

H μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή της Αθήνας, το This is Athens – City Festival του Δήμου Αθηναίων, φέτος «απλώνεται» σε ολόκληρη την πόλη. Στην 3η του «έκδοση», το Φεστιβάλ από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου -με περισσότερες από 250 δράσεις- θα επισκεφθεί όχι μόνο τα πολυσύχναστα, αλλά και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης, δίνοντας παλμό σε όλες τις γειτονιές. Συναυλίες και street πάρτι σε πάρκα, πλατείες και σε εμβληματικά σημεία της πόλης, περιηγήσεις σε λόφους, αθλητικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, πρωτότυπες γαστρονομικές εμπειρίες, δράσεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, αλλά και εκδηλώσεις εμπνευσμένες από την περίοδο του Πάσχα, περιλαμβάνονται σε ένα πρωτότυπο, δυναμικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με όρους βιωσιμότητας.

Info: Κεντρικές περιοχές Αθήνας, καθημερινά στις 09:00, δείτε περισσότερα εδώ.

Περιοδική έκθεση «Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας» στο Μουσείο Ακρόπολης

800x490px-0.jpg

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, το Μουσείο Ακρόπολης τιμά τη μνήμη του με μια μικρή, συμβολική έκθεση, που σχετίζεται με την αρπαγή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν. Τα τελευταία λόγια του λόρδου Βύρωνα πριν πεθάνει λέγεται ότι ήταν για την Ελλάδα: «...της έδωσα τον καιρό (τον χρόνο) την υγεία μου, την παρουσία μου και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;». Κι όμως, όπως φανερώνει η μικρή παρουσίαση στο φουαγιέ ισογείου του Μουσείου Ακρόπολης, ο Βύρωνας άφησε πίσω κάτι απρόσμενο, που συμβάλλει εύγλωττα και δυναμικά στην επιχειρηματολογία για την επιστροφή και την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα. Πρόκειται για το διαβατήριο του Βύρωνα, ένα πραγματικό σουλτανικό φιρμάνι, που του επέτρεπε να ταξιδέψει στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το φιρμάνι-διαβατήριο του Βύρωνα, προσφέρει μιαν ακόμα ευκαιρία συζήτησης και κατάρριψης του επιχειρήματος της δήθεν ύπαρξης «φιρμανιού» του Έλγιν, το οποίο υποτίθεται του επέτρεπε την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. Εκτός από το φιρμάνι, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν την Έξοδο του Μεσολογγίου (1827) που ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους, όπως τον υπογράφοντα Louis Joseph Toussaint Rossignon.

Info: Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15), Δευτέρα 09:00 - 17:00, Τρίτη - Πέμπτη 09:00 - 20:00, Παρασκευή - Κυριακή 09:00 - 22:00.

Ελένη Τσοτσορού - έκθεση "Sub Rosa"

sub-rosa.jpg

Στην gallery Art Prisma παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της Ελένης Τσοτσορού "Sub RosaA". Ο Μυστικός Κήπος της εικαστικού Ελένης Τσοτσορού στην γκαλερί Art Prisma. Ο τίτλος της έκθεσης "Sub Rosa" (υπό τα ρόδα/κάτω από τα τριαντάφυλλα) έχει τις ρίζες του στα μεσαιωνικά χρόνια με τον πλούσιο και γεμάτο συμβολισμούς φαντασιακό τους κόσμο. Τότε που το κάθε άνθος είχε ένα μυστικό, συμβολικό νόημα και τα τριαντάφυλλα αποτελούσαν την υλική απεικόνιση του μυστικού, αυτού που οι συνομιλητές, έχοντας συζητήσει κάτω από τα ρόδα, όφειλαν να κρατήσουν κρυφό. Σήμερα η συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει, το κάθε άνθος μπορεί να μας ψιθυρίσει ένα μυστικό, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να το αφουγκραστούμε.

Info: Αίθουσα τέχνης Art Prisma (Κουντουριώτου 187, Κέντρο Πειραιά), έως τις 18 Μαΐου 2024, Τρίτη 10:30 - 15:00 και 17:30 - 21:00, Τετάρτη 10:30 - 15:00, Πέμπτη και Παρασκευή 10:30 - 15:00 και 17:30 - 21:00, Σάββατο 10:30 - 15:00.

«Νομίζω ήρθε η ώρα να ακούσουμε...». Το ΙΕΜΚ στην Πινακοθήκη Γκίκα

870352.jpg

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς (IEMK) επιχειρεί μια παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα, με σκοπό να αναδείξει τους 11 μουσικοσυνθέτες που φιλοξενούνται ανάμεσα στους «ενοίκους» της συλλογής. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να ακούσουν μουσικά δείγματα από το έργο κάθε δημιουργού και να δουν επιπλέον πλούσιο αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και να ανιχνεύσουν με σύγχρονο τρόπο και τη βοήθεια της τεχνολογίας, τη δικτύωση που ένωνε τους μουσικούς αυτούς μεταξύ τους και με άλλους δημιουργούς αυτής της σημαντικής γενιάς, ανιχνεύοντας εμμέσως τις πολλαπλές εκδοχές της ελληνικότητας.

Info: Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα (Κριεζώτου 3), Πέμπτη 10:00 - 22:00, Παρασκευή - Κυριακή 10:00 - 18:00.

37ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αθήνας

samuelramos.jpg

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας είναι ένας θεσμός που μετρά φέτος 37 έτη συνεχούς προσφοράς στη διεθνή μουσική σκηνή υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κώστα Κοτσιώλη. Για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα, ανοίγει τις πύλες του στους χώρους του Ωδείου Αθηνών από τις 9 ως και τις 12 Μαΐου και υποδέχεται το φιλόμουσο κοινό με μερικούς από τους κορυφαίους διεθνώς μουσικούς της κιθαριστικής σκηνής.

Info: Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης και Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β' 17-19), δείτε περισσότερα εδώ.


Theatre 

«Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett στο Theatre of the NO

864898.jpg

Το Theatre Of The No, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην καρδιά της Αθήνας, στα πλαίσια των εγκαινίων του στις 18 Απριλίου, παρουσιάζει το θρυλικό έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett. Την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Νίκος Διονύσιος, καθοδηγώντας ένα εξαιρετικό καστ Ελλήνων και ξένων ηθοποιών. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ού αιώνα, μια ιστορία για την αναμονή, την χαμένη ελπίδα, τους δυνάστες και τους σωτήρες. Σκηνοθεσία: Νίκος Διονύσιος. Παίζουν: David Gilliam, Βασιλείου Βάσια, Γιώργος Χουσάκος, Αναστασία Μπουγιάκα, Sebastian Pouentes.

Info: Theatre of the NO (Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 3), έως τις 13 Μαΐου, Πέμπτη - Δευτέρα στις 20:30.

«Τα Δέντρα Ανθίζουν Ακόμα» στο ΡΕΚΤΙΦΙΕ

859396.jpg

Μια παράσταση για έναν άνθρωπο της Αθήνας που σκέφτεται για την τέχνη, τον θάνατο, το θεό, τον σχιζοφρενή πατέρα του, τα κορόμηλα, τα δέντρα, τα παιδικά του χρόνια και τη μοναξιά αναρωτώμενος για ποιο λόγο να πιει νερό λίγο πριν αποφασίσει αν θα πάρει τη ζωή του ή όχι. Σκηνοθεσία: Γιώργος Κατσής. Παίζουν: Σταυρούλα Καραλίδου, Γιώργος Κοκκίνης, Μαρία Κυριακίδη, Σίλια Μπαξεβάνη.

Info: ΡΕΚΤΙΦΙΕ - Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών (Λ. Κωνσταντινουπόλεως 119, Γκάζι), 6-8 Μαΐου στις 21:00.

«Το σώμα της γυναίκας ως πεδίο μάχης» του Matei Vișniec στο Θέατρο Χώρος

855391.jpg

Η εταιρεία θεάτρου OneTwoFree παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το έργο «Το σώμα της γυναίκας ως πεδίο μάχης» του Matei Vișniec στο θέατρο Χώρος, από 13 Μαρτίου, σε σκηνοθεσία Στέλιου Πατσιά. Δύο γυναίκες με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο συναντιούνται στον απόηχο του εθνοτικού πολέμου της Βοσνίας. Η Κέιτ, μια Αμερικανίδα ψυχολόγος γνωρίζει τη Ντόρα, θύμα γενοκτονικού βιασμού. Μέσα από ένα κολλάζ πραγματικών και φανταστικών εικόνων και καταστάσεων ξετυλίγεται η ιστορία των δύο αυτών γυναικών και ο αγώνας τους να ξεπεράσουν τη φρίκη, τα τραύματα του πολέμου καθώς και τα προσωπικά τους αδιέξοδα. Η κεντρική θεματολογία του έργου είναι ο πόλεμος, και δυστυχώς παραμένει τραγικά επίκαιρη. Παράλληλα, αναδύονται η εθνικιστική τρέλα, η μισαλλοδοξία, ο βιασμός ως πολεμικό όπλο, ο ρατσισμός, η μετανάστευση, η βία αλλά και η αλληλεγγύη, η πίστη στον άνθρωπο και το θαύμα της ζωής που δεν είναι άλλο από τη γέννηση. Σκηνοθεσία: Στέλιος Πατσιάς. Ερμηνεύουν: Νικόλ Δημητρακοπούλου, Σοφία Παλάντζα.

Info: Εταιρεία Θεάτρου Χώρος (Πραβίου 6, Ταύρος - Ρουφ), 8 & 15 Μαΐου στις 21:00.

«Κέννυ και Φενού» στο Studio Μαυρομιχάλη

1111xghhyuyuu.jpg

Ο Κέννυ κι ο Φενού είναι στρατιώτες σε έναν περίεργο πόλεμο, που κρατάει για μέρες, μήνες, ή και χρόνια. Η αλήθεια είναι πως κανείς πια δεν ξέρει με βεβαιότητα. Ο Κέννυ και ο Φενού φυλάν σκοπιά στη μέση του πουθενά. Ξεχασμένοι σε μια δυστοπία, μοιάζουν τα μόνα ζωντανά πλάσματα που έχουν απομείνει στον κόσμο. Ανήκουν σε αντίπαλες παρατάξεις. Ο Κέννυ είναι Κόκκινος και ο Φενού Μπλε, και όλοι ξέρουν πως οι Μπλε και οι Κόκκινοι ήταν πάντα τους εχθροί. Τα στρατόπεδά τους απλώνονται εκατέρωθεν ενός φυσικού συνόρου που αποκαλούν Ποτάμι, και ίσως κάποτε να ήταν... Σκηνοθεσία: Φλώρου Αφροδίτη. Παίζουν: Θύμιος Διαμάντης, Δημήτρης Μπούρας. 

Info: Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια - Νεάπολη), 8 Μαΐου - 2 Ιουνίου, Τετάρτη στις 21:00, Κυριακή στις 18:00.