fbpixel

Search icon
Search
Attachment style: Ποιο είναι το δικό σας και πώς επηρεάζει τη σχέση σας;
PSYCHOLOGY

Attachment style: Ποιο είναι το δικό σας και πώς επηρεάζει τη σχέση σας;

Ανακαλύψτε τα τέσσερα είδη δέσμευσης και με ποιο ταυτίζεστε περισσότερο


Σε περίπτωση που δεν έχετε ακουστά τα στιλ προσκόλλησης, ή αλλιώς attachment styles, περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στις σχέσεις, από τις επιθυμίες τους για εγγύτητα και οικειότητα μέχρι την ευαισθησία τους σε πιθανές απειλές της σχέσης. Αλλά σε αντίθεση, ας πούμε, με τις πέντε γλώσσες αγάπης ή τους τύπους προσωπικότητας Myers-Briggs, τα στιλ προσκόλλησης έχουν τις ρίζες τους στην επιστήμη.

Η θεωρία της προσκόλλησης, η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον ψυχαναλυτή John Bowlby τη δεκαετία του 1950 και αργότερα επεκτάθηκε από τη συνάδελφό του Mary Ainsworth, επικεντρώθηκε αρχικά στο πώς συμπεριφέρονταν τα βρέφη όταν αποχωρίζονταν τους φροντιστές τους. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του '80, οι ψυχολόγοι Cindy Hazan και Phillip Shaver ανακάλυψαν ότι οι ενήλικες παρουσίαζαν παρόμοια πρότυπα συμπεριφοράς στις ρομαντικές σχέσεις.

Παρακάτω, μάθετε παραπάνω για το κάθε στιλ προσκόλλησης 

Secure προσκόλληση

Τα άτομα με ασφαλές στιλ προσκόλλησης αισθάνονται συνολικά άνετα με την εγγύτητα και την οικειότητα και είναι σε θέση να επικοινωνούν τις ανάγκες και τα συναισθήματα τους στις σχέσεις. Οι ασφαλείς άνθρωποι τείνουν να είναι ζεστοί και τρυφεροί και γενικά εμπιστεύονται τους συντρόφους τους χωρίς να φοβούνται ότι θα τους εγκαταλείψουν. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ασφαλείς άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι στις σχέσεις τους!

shutterstock-1180227511.jpg

Anxious προσκόλληση

Οι άνθρωποι με αγχώδες στιλ προσκόλλησης αποζητούν την οικειότητα και την εγγύτητα. Αλλά είναι επίσης ευαίσθητοι στις πιθανές απειλές της σχέσης - τείνουν να ανησυχούν για το αν ο σύντροφος τους θέλει να είναι μαζί τους και, ως εκ τούτου, απαιτούν πιο συχνή επιβεβαίωση.

Avoidant προσκόλληση

Τα άτομα με αποφευκτικό στιλ προσκόλλησης συνδέουν την οικειότητα με την απώλεια της ανεξαρτησίας, με αποτέλεσμα να τείνουν να αποσύρονται όταν κάποιος έρχεται πολύ κοντά τους. Δεν είναι απαραίτητα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να έχουν σχέσεις, αλλά νιώθουν ότι τους καταβάλλει η εγγύτητα.

Fearful avoidant προσκόλληση

Η φοβική αποφευκτική προσκόλληση, γνωστή και ως αποδιοργανωμένη, είναι ένας συνδυασμός του αγχώδους και του αποφευκτικού στυλ και είναι πιο σπάνια και λιγότερο συζητημένη από τα άλλα τρία. Τα άτομα με φοβική αποφευκτική προσκόλληση επιθυμούν τη σύνδεση, αλλά φοβούνται να πληγωθούν μόλις βρεθούν σε μια σχέση και τείνουν να απομακρύνουν τους ανθρώπους ως αποτέλεσμα.

shutterstock-1748703338.jpg

Οι λάθος αντιλήψεις σχετικά με τα στιλ προσκόλλησης

Οι έρευνες δείχνουν ότι και μόνο η γνώση των τεσσάρων στιλ προσκόλλησης μπορεί να έχει θετική επίδραση στις σχέσεις σας - και αυτά μπορούν να ισχύουν όχι μόνο με ερωτικούς συντρόφους, αλλά και με φίλους, οικογένεια και συναδέλφους.

Αλλά αντί να σκέφτεστε τα στιλ προσκόλλησης ως άκαμπτες κατηγορίες, μπορείτε να τα δείτε ως προσανατολισμούς. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια ήπια αγχώδη προσκόλληση, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν μια πιο ακραία. Τα attachment styles μπορεί επίσης να διαφέρουν από σχέση σε σχέση - ένα άτομο μπορεί να είναι ασφαλές με τον ερωτικό του σύντροφο, αλλά αγχωμένο με τους συναδέλφους του, για παράδειγμα.

Ορισμένοι ψυχολόγοι προτείνουν την ανάγνωση ενός βιβλίου αυτοβοήθειας σχετικά με τα στιλ προσκόλλησης ή να το συζητήσετε στην ψυχοθεραπεία, αν κάνετε. Μην ξεχνάτε πως αποτελεί ένα εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεστε.