fbpixel

Search icon
Search
«Χαθείτε» στην έπαυλη της οικογένειας Γερακάρη στο Κοντοκάλι της Κέρκυρας που έκλεψε τις εντυπώσεις στη σειρά του BBC “The Durrels”
MAGAZINE

«Χαθείτε» στην έπαυλη της οικογένειας Γερακάρη στο Κοντοκάλι της Κέρκυρας που έκλεψε τις εντυπώσεις στη σειρά του BBC “The Durrels”

Εξερευνούμε το σπίτι που δεσπόζει σ' ένα από τα πιο μαγευτικά σημεία του νησιού


Το τοπίο κόβει την ανάσα και η βίλα «Παυσίλυπο» ορθώνεται αγέρωχη σαν να ήταν από πάντα εκεί για να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της τόσο γοητευτικής εικόνας, γράφοντας τη δική της μοναδική ιστορία. Ακριβώς πάνω στη θάλασσα απολαμβάνει όλα τα αγαθά του όμορφου νησιού της Κέρκυρας. 

mythologia-corfu32275.jpg

Aνηφορίζοντας το δρομάκι που έρχεται από την παραλία και καταλήγει σε μια μεγάλη καγκελόπορτα, όταν φτάνει κανείς από τη θάλασσα, αντικρίζει μέσα σ’ ένα κτήμα με ελιές, κυπαρίσσια, πεύκα και οπωροφόρα, μια εντυπωσιακή αγροικία που διαθέτει παρελθόν που φτάνει ως τις αρχές του 18ου αιώνα και τη γνωστή οικογένεια των Ροδόσταμων. Το κατάφυτο κτήμα, ο τεράστιος κήπος και, στην μπροστινή αυλή, η πλακόστρωτη βεράντα που «βλέπει» από άκρη σε άκρη τα νερά της λιμνοθάλασσας η οποία περιβάλλει το νησί του Γκερέκου, είναι το ονειρικό σκηνικό μέσα στο οποίο ορθώνεται η διώροφη κατοικία, που παραμένει ανέπαφη από τον χρόνο, χωρίς καμία αρχιτεκτονική παρέμβαση, αντικατοπτρίζοντας στο έπακρο την παλιομοδίτικη γοητεία της Κέρκυρας. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που οι παραγωγοί της τηλεοπτικής σειράς του BBC “The Durrells” («Οικογένεια Ντάρελ») διάλεξαν το συγκεκριμένο σπίτι για να «στεγάσει» τις περιπέτειες της εκκεντρικής οικογένειας.

ak7b7056.jpg

Οι ιδιοκτήτες, Σπύρος και Τάνυα Γερακάρη, αφηγούνται με τρυφερότητα τις αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων στη βίλα «Παυσίλυπο», που πήρε το όνομά της από το ταξίδι του παππού τους στη Νάπολη, στο Ποζίλιπο, την περιοχή που θυμίζει Κέρκυρα. Έχει τη γοητεία μιας κατοικίας που έζησε χαρές και λύπες, ιστορικά γεγονότα και μικρές ανθρώπινες ιστορίες, αλλά ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε. Κατοικήθηκε από γενιές και γενιές με φροντίδα, ενώ σήμερα τα παιδιά τους, Στέφανος και Μίλκα, η πέμπτη γενιά πια, με πολλή θέληση και διάθεση δημιουργικότητας στηρίζουν το έργο. 

mythologia-corfu33310.jpg
Σπύρος και Τάνυα Γερακάρη
Η ιδιοκτήτρια Τάνυα Γερακάρη αφηγείται...

Όλα τα αξέχαστα παιδικά καλοκαίρια... τα δικά μας και των παιδιών μας, ήταν εδώ, κοντά στην αυθεντική φύση της Κέρκυρας και στη θάλασσα. Κάθε δέντρο, κάθε θάμνος, κάθε πέτρα αυτού του κτήματος θυμίζει αυτές τις στιγμές. Αυτές τις πολύτιμες μνήμες προσπαθούμε να διατηρήσουμε από γενιά σε γενιά, αφού τις ίδιες αναμνήσεις φέρνουν τα παιδιά μας, παρόμοιες με εκείνες που μας διηγήθηκαν οι γονείς μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

Από το 2016 και για τέσσερα χρόνια η Βίλα «Παυσίλυπο» φιλοξένησε τη βρετανική σειρά “The Durrells”... και μεταμορφώθηκε σ’ ένα ζωντανό στούντιο, ένα σκηνικό εποχής, με τους δημιουργούς της σειράς, τους ηθοποιούς και το συνεργείο να μοιράζονται ένα αίσθημα ομαδικότητας και ζεστασιάς μαζί μας. Όλο το κτήμα μετατράπηκε σ’ έναν «ζωολογικό κήπο» ανάμεσα σε καλώδια, κάμερες και εξοπλισμό, ενώ η καθημερινότητά μας ήταν μια συναρπαστική παράσταση γεμάτη απρόοπτες καταστάσεις. Όλη η ομάδα, γεμάτη ενθουσιασμό, ζωντάνευε τις ιστορίες του μικρού Gerald και της οικογένειάς του στην Κέρκυρα του 1930.

677a2879.jpg

Βιώσαμε την παραγωγή από κοντά... στα μεγάλα διαστήματα που έγιναν τα γυρίσματα: τις αγωνίες τους, την ευθύνη και την ένταση, αλλά και τα αστεία και τις σκηνές αυτοσχεδιασμού, που ήταν μοναδική εμπειρία για όλους. Αξέχαστο θα μας μείνει όταν ξαφνικά χάθηκε το φίδι του Gerald στον κήπο και το γύρισμα μετατράπηκε σε «μαραθώνιο» με όλους να τρέχουν να το βρουν ή η σκηνή με το «cut!» εν μέσω άκρας σιωπής, που μας άφησε όλους εμβρόντητους, καθώς ο ηθοποιός δε «φορούσε» το συρματόσχοινο πριν από την εντυπωσιακή του έξοδο απ’ το παράθυρο. Για όλους τους εμπλεκόμενους, η σειρά δεν ήταν δουλειά, αλλά μια συλλογική εμπειρία γεμάτη γέλιο και ζεστασιά. Η συμμετοχή μας σε αυτήν την ξεχωριστή δημιουργία παραμένει μέχρι σήμερα ζωντανή.

Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσουμε τη μορφή και την ατμόσφαιρα του σπιτιού αναλλοίωτες... ώστε να έχει την εικόνα μιας έπαυλης ακριβώς όπως ήταν πριν από 200 χρόνια, δηλαδή, την εποχή του 1830, διατηρώντας όλα τα υλικά και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία καθώς και τα έπιπλα της εποχής. Προστέθηκαν μόνο συσκευές και εγκαταστάσεις που προσφέρουν σύγχρονες ανέσεις, με απόλυτη διακριτικότητα όμως, ώστε να μην αλλοιώσουν την αυθεντικότητα του κτιρίου.

Πολύτιμα και ιστορικά στοιχεία της επίπλωσης του σπιτιού... είναι η μαρμάρινη μπανιέρα, αντίγραφο ρωμαϊκού λουτήρα που συνδυάζεται με ένα μαρμάρινο άγαλμα, η τεράστια ξύλινη τραπεζαρία ροτόντα με διάμετρο δύο μέτρα, το γαλλικό πιάνο με ουρά, οι παλαιοί κερκυραϊκοί καθρέπτες, τα μπρούτζινα γαλλικά κρεβάτια του 19ου αιώνα.

ak7b7054.jpg

Αγαπημένα σημεία στο σπίτι είναι... η ροτόντα της τραπεζαρίας, με τη θέα στη θάλασσα της Κέρκυρας και στο βάθος το Βυζαντινό και Ενετικό Φρούριο της πόλης, καθώς και το επιβλητικό μαρμάρινο τραπέζι στην υπαίθρια βεράντα που απολαμβάνει τη θέα προς την ανατολή - ισχυρά σύμβολα της ανθρώπινης σύνδεσης και ενότητας.

mythologia-corfu33199.jpg

Η μετάβαση του σπιτιού στη σύγχρονη εποχή... αποτελεί πολύ δύσκολο και περίπλοκο έργο για τη διατήρηση τόσο της ιστορικής-αρχιτεκτονικής κληρονομιάς όσο και του φυσικού κάλλους του κτήματος. Απαιτείται συνεχής και αδιάκοπη προσπάθεια, φροντίδα και ειδικές γνώσεις. Το αγρόκτημα διαθέτει ένα μοναδικό μικροκλίμα, που διαμορφώνεται από την επαφή του με τη θάλασσα και τη μοναδική του χλωρίδα. Αυτά αποτελούν τα βασικά στοιχεία που γίνεται καθημερινά επιτακτική η ανάγκη να διατηρηθούν. Η ανθρώπινη παρουσία μέσα στους χώρους αυτούς τους καθιστά λειτουργικούς και απίστευτα χρήσιμους για το μέλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και ίσως ο μοναδικός τρόπος αντίστασης είναι η διατήρηση τέτοιου είδους δεξαμενών και παραδειγμάτων. Κάνουμε προσπάθεια όχι μόνον να διατηρήσουμε ένα μνημείο, αλλά να δώσουμε σε αυτό ζωή, λειτουργικότητα και χρησιμότητα στη σύγχρονη εποχή, κοιτάζοντας μπροστά.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΡΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2024