fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την δημιουργό Christiane Smit
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την δημιουργό Christiane Smit

Για το Moonhouse, το σπίτι των ονείρων της που μόλις ολοκλήρωσε στην Πάρο


Η Christiane Smit αν και κατάγεται από το Άμστερνταμ θεωρεί πλέον τον εαυτό της Ελληνίδα, αφού αρκετά χρόνια πριν μετακόμισε στην Πάρο για έναν έρωτα κι εκεί ανακάλυψε έναν ακόμη, τις Κυκλάδες! Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ολλανδία, η Christiane ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα και παράλληλα καταφέρνει να βρίσκει χρόνο για να απολαμβάνει τις αγαπημένες της συνήθειες. Δημιουργεί, κατασκευάζοντας δερμάτινα αξεσουάρ, κεραμικά, παρακολουθεί μαθήματα life coaching και κάνει Ρέικι.

Η Πάρος για εκείνη σημαίνει επιστροφή στη φύση αφού λατρεύει να κάνει μεγάλες βόλτες, χαζεύοντας τα δέντρα και μυρίζοντας τα αρωματικά βότανα του νησιού. Είναι ευγνώμων για όσα της προσφέρει η φύση και όσα ο τόπος της έχει δωρίσει για αυτό και αποφάσισε να ολοκληρώσει σε μια μαγική τοποθεσία του το σπίτι των ονείρων της, το Moonhouse.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σου; 

Εμπνέομαι πολύ από την έθνικ τέχνη καθώς η μητέρα και ο πατέρας μου ταξίδεψαν μαζί μας σε εξωτικά μέρη. Είχε μια αίσθηση ομορφιάς και πολύ καλό μάτι για λεπτομέρειες. Έμαθε πώς να βλέπει τα πράγματα και πώς να αντιλαμβάνεται την ομορφιά και ίσως το πιο σημαντικό τι είναι ομορφιά. Αυτό είναι για τον καθένα διαφορετικό. Καθώς δούλευα δύο χρόνια ασταμάτητα, πρωί-βράδυ στην κατασκευή με τους εργάτες, ήταν δύσκολο να εξηγήσω και να πετύχω το όραμά μου για το Moonhouse. Προσπάθησα όμως σε κάθε βήμα να μείνω κοντά στην καρδιά μου και να ακούω το ένστικτό μου, τώρα το αποτέλεσμα είναι ορατό αλλά κυρίως το νιώθεις.

12-eGTgC.jpg

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά; Και ποια από αυτά χρησιμοποίησες;

Τα υλικά που χρησιμοποίησα προέρχονται ειδικά για το Moonstone house. Ήθελα να χρησιμοποιήσω ελληνικά μάρμαρα και φυσικές πέτρες, ασβέστη και χειροποίητα τραπέζια από ξύλο καρυδιάς. Το σπίτι είναι χτισμένο με πέτρες από την ανασκαφή, πάνω από τις πέτρες το απομονώσαμε εξωτερικά με blaster και διάλεξα ένα χρώμα που να δένει στο βουνό με τα βράχια και τα αρωματικά βότανα. Ένα ζεστό γκρι. Για τα κουφώματα
διάλεξα έναν πολύ βαθύ σκούρο γκρι τόνο, σχεδόν μαύρο για να τονίσει τη θέα στο Αιγαίο, και στο γύρω νησί. Με καθαρή ορατότητα βλέπουμε τη Μύκονο, τον Κύθνο, τον Σέρφο, τη Σύρος, την Άνδρο, τη Νάξο. Και φυσικά το μαγικό ηλιοβασίλεμα στην Παροικιά.

xx-cU2NE.jpg

Μίλησέ μου για την ιστορία της κατοικίας σου στην Πάρο.

Σε μια από τις βεράντες του οικοπέδου γιατί ήθελα να κρατήσω το βουνό όσο ανέγγιχτο μπορούσα. Υπάρχει ένα αρχαίο πατητήρι, που είναι πολύ πολύτιμο, και το βράχο ανάμεσα στο κυρίως σπίτι και το ξενώνες. Η ιδέα ήταν να έχουμε ένα μακρόστενο σπίτι με τους ξενώνες στην ίδια γραμμή. Όλα ένα όροφο και πολύ μινιμαλιστικά αλλά με πολύτιμα υλικά, μάρμαρο από την Ελλάδα, ξύλινα χειροποίητα τραπέζια, το τζάκι και μαρμάρινοι νεροχύτες για το μπάνιο τα σχεδίασα μόνη μου με τη βοήθεια φυσικά του αρχιτέκτονα μου. Τα παράθυρα είναι πολύ μεγάλα, ήθελα να έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι μέσα στη φύση όσο βρίσκεσαι στο σπίτι, κάνοντας αυτό μια πολύ λεπτή γραμμή. Την πρώτη φορά που είδα αυτό το κομμάτι γης... κατάλαβα αμέσως ότι αυτό ήταν! Έπρεπε απλώς να πείσω τον άντρα μου... Η αύρα του, η ενέργειά του ήταν τόσο δυνατή, τόσο ιδιαίτερη και η θέα που κόβει την ανάσα. Πριν από 100 χρόνια καλλιεργούσαν σταφύλια στη γη και ακόμα έχουμε το πατητήρι, η γη γύρω μας είναι δασική. Το κάλεσμα ήταν ξεκάθαρο.

Το εσωτερικό είναι ένας συνδυασμός νέων αντικειμένων, κομμάτια που φέραμε πίσω από τα ταξίδια μας σε άλλες χώρες, όπως το Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Φυσικά ελληνικά είδη με ψυχή. Σύγχρονα κομμάτια και δική μου κεραμική τέχνη.

Πώς δημιουργήθηκε η σύνδεσή σου με το νησί των Κυκλάδων;

Η σύνδεσή μου με την Πάρο είναι δυνατή, μετά τα παιδικά μου χρόνια, που πέρασα εν μέρει σε ένα νησί της Καραϊβικής, το να πατήσω το πόδι μου στην Πάρο είναι ένα όνειρο. Το φως του Αιγαίου, ο τρόπος ζωής, η αργή ζωή, η σύνδεση που έχω με τη φύση, τη θάλασσα, το κολύμπι το χειμώνα, τους ανέμους. Είναι όλα μια μεγάλη έμπνευση για μένα καθώς ακολουθώ την καρδιά μου στο νέο μου πάθος, τα κεραμικά, η δουλειά με αυτό το φυσικό υλικό άνοιξε τον εσωτερικό εαυτό μου, την ψυχή μου, μπορώ να δημιουργώ για ώρες και ώρες. Το όνειρό μου είναι να μπορέσω να συνεχίσω να δημιουργώ κεραμικά κομμάτια και μια μέρα να φιλοξενήσω μια έκθεση στο Moonhouse με άλλους καλλιτέχνες. Η βίλα και οι ξενώνες της είναι προς ενοικίαση κατά τη θερινή περίοδο αλλά και εκτός εποχής για καταφύγια.

317-1Tu2a.jpg

Ποια είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζεις στο μέρος αυτό;

Αντηχώντας μια γαλήνια ευαισθησία και μια ατμόσφαιρα που μοιάζει με ζεν, το Moonhouse είναι μια από τις νεότερες βίλες της Πάρου. Με εντυπωσιακή θέα στο αστραφτερό Αιγαίο Πέλαγος, το αχανές σπίτι είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου, φαινομενικά ένα με τη φύση. Tο ηλιοβασίλεμα καθώς το φεγγάρι ανατέλλει τα κάνει όλα μαγικά, ενώ το μυστικιστικό ελληνικό φως προκαλεί μια αίσθηση του τόπου που βρίσκεται μόνο εδώ.

Και πες μου μερικά λόγια για την σχεδιαστική σου προσέγγιση στο Moonhouse.

Ο σχεδιασμός είναι minimal, με σημαντικές αρχιτεκτονικές πινελιές, καλά καθορισμένους χώρους διαβίωσης και παράθυρα που πλαισιώνουν το τοπίο πέρα, δημιουργώντας μια ζωντανή εγκατάσταση τέχνης που ηρεμεί την ψυχή. Το Moonhouse βρίσκεται ψηλά πάνω από το νησί - αλλά λίγα λεπτά μακριά από τη Νάουσα και την Παροικιά με τα ζωντανά εστιατόρια και τη γοητευτική ατμόσφαιρα - και επιτρέπει να αγκαλιάσει κανείς το φυσικό  περιβάλλον, να επανασυνδεθεί με τη γη και να απολαύσει την αργή πολυτέλεια που συνοψίζει την κυκλαδίτικη ζωή. 

Ο ενιαίος χώρος καθιστικού και τραπεζαρίας έχει σχεδιαστεί για να καλλιεργεί μια αίσθηση συντροφικότητας, με άφθονα καθίσματα για να συγκεντρώνονται όλοι και να δημιουργούν μόνιμες αναμνήσεις. Τα πιο δροσερά βράδια, το τζάκι προσφέρει μια ζεστή ατμόσφαιρα, αξιοποιώντας την ομορφιά της διαβίωσης μέσα και έξω από το σπίτι. Τα τρία πολυτελή υπνοδωμάτια στην κύρια κατοικία είναι καταφύγια άνεσης και στυλ, το καθένα διαθέτει το δικό του μπάνιο για ιδιωτικότητα και άνεση. Η προσοχή στη λεπτομέρεια - από τα έπιπλα υψηλής ποιότητας έως τις χαλαρωτικές χρωματικές παλέτες - δημιουργεί μια ατμόσφαιρα εκλεπτυσμένης κομψότητας. Οι ξεχωριστοί ξενώνες προσφέρουν ένα επιπλέον καταφύγιο μέσα στη βίλα, διασφαλίζοντας ιδιωτικότητα και άνεση για τους φίλους ή την οικογένειά σας. Το Guest House One διαθέτει ένα ευρύχωρο σαλόνι με υπέροχη θέα στη θάλασσα και τη δική του πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, που δίνει στους επισκέπτες μια αίσθηση απρόσκοπτης διαβίωσης ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Με δύο υπνοδωμάτια, ένα κοινόχρηστο μπάνιο και πολλούς υπαίθριους χώρους lounge και τραπεζαρίας, αυτός ο ξενώνας προσφέρει άφθονο χώρο για χαλάρωση και ανεξαρτησία. Το Guest House Two σε στιλ σοφίτας διαθέτει ψηλές οροφές, μικρή κουζίνα και σαλόνι με άμεση πρόσβαση στο υπαίθριο καθιστικό των ξενώνων και ένα υπνοδωμάτιο στο ίδιο επίπεδο. Η γοητεία του Moonhouse, έγκειται στο ότι κάθε λεπτομέρεια του αντηχεί σε ένα καταφύγιο για τις αισθήσεις.

Aνακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery!