fbpixel

Search icon
Search
Μια κατοικία στη Σίκινο που σέβεται την ιστορία της μετατράπηκε σ' ένα σύγχρονο νησιώτικο εξοχικό
INTERIORS

Μια κατοικία στη Σίκινο που σέβεται την ιστορία της μετατράπηκε σ' ένα σύγχρονο νησιώτικο εξοχικό

Με τη σχεδιαστική υπογραφή της αρχιτεκτονικής ομάδας Κapsimalis Architects


Το σπίτι βρίσκεται σ' ένα παραδοσιακό χωριό στη Σίκινο, με θέα το Αιγαίο πέλαγος και το άγριο και ξηρό τοπίο της Σικίνου. Η κύρια πρόσβαση στο σπίτι γίνεται μέσω των παλιών και στενών πεζόδρομων του χωριού στη νότια πλευρά του οικοπέδου. Mια δεύτερη, στη δυτική πλευρά και σε χαμηλότερο επίπεδο, οδηγεί στους κήπους του και μετά στην κατοικία.

Το κτίριο ήταν μια παλιά παραδοσιακή κατοικία αλλά με σημαντική ιστορία, κάτι που αποδεικνύεται από το μέγεθος και την ιδιαίτερη δομή της. Ένας μεγάλος κοινόχρηστος χώρος καθιστικού με μια μεγάλη καμάρα στη μέση του χώρου, δύο παρόμοια δωμάτια στο βάθος που στέκονται συμμετρικά σε σχέση με το καθιστικό και κάποιοι άλλοι πρόσθετοι χώροι στο πλάι ήταν η τυπική δομή του σπιτιού. Η οροφή ήταν επίπεδη, όπως όριζε η παράδοση λόγω λειψυδρίας και οι τοίχοι ήταν χοντροί και φτιαγμένοι από τοπική πέτρα.

22-custom-4-D4P8j.jpg


Μετά από λεπτομερή μελέτη του παλαιού κτιρίου και των μορφολογικών του στοιχείων, η αρχιτεκτονική παρέμβαση στόχευε στην απόλυτη διατήρηση της αρχικής του μορφής και του εσωτερικού του χώρου χωρίς καμία αλλοίωση της ταυτότητάς του. Η τοξωτή είσοδος στη νότια πλευρά του οικοπέδου οδηγεί μέσα από μια μικρή και στενή -γεμάτη φυτά- πίσω αυλή στο κοινόχρηστο καθιστικό του σπιτιού. Ένας ψηλοτάβανος χώρος, με ακατέργαστα ξύλινα δοκάρια στην κορυφή του, που χωρίζονται από μια καμάρα περιλαμβάνει το σαλόνι και την τραπεζαρία. Οι δύο συμμετρικές πόρτες της πρόσοψης, που συναντάς πρώτα μπαίνοντας στον κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού, οδηγούν στο κυρίως υπνοδωμάτιο με την ντουλάπα και το μπάνιο του. Αυτά τα δύο μικρότερα δωμάτια έχουν θέα στην μπροστινή αυλή του σπιτιού που βλέπει προς τα βορειοδυτικά και συνδέονται μεταξύ τους με μια διάτρητη πόρτα.

7-custom-10-sfHx5.jpg


Στην αριστερή πλευρά του χώρου ένα στενό αλλά ψηλοτάβανο πέρασμα κατευθύνεται προς τον χώρο της κουζίνας και μέσω αυτού προς τον ξενώνα και το μπάνιο. Αυτοί οι δύο χώροι είναι τοποθετημένοι στα πλάγια της κύριας δομής του σπιτιού κοιτάζοντας επίσης βορειοδυτικά. Ο ξενώνας, σε υψηλότερο επίπεδο από το υπόλοιπο σπίτι, περιλαμβάνει μια προστατευμένη αυλή που περικλείεται από χοντρούς τοίχους και μια μικρή αποθήκη. Η κύρια αυλή του σπιτιού στη βορειοδυτική πλευρά έχει μόνο εσωτερική πρόσβαση μέσω του χώρου της κουζίνας και είναι οργανωμένη σε διαφορετικά επίπεδα. Ένα μονοπάτι φτιαγμένο από πέτρα οδηγεί στους διαφορετικούς κήπους (λεμονόκηπος, πευκόκηπος, βοτανόκηπος κ.ά.) και τελικά στη δεύτερη είσοδο του σπιτιού προς το χωριό. 

Η κατοικία διατήρησε την αρχική της μορφή παρθένα με ελάχιστες τροποποιήσεις προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις των ενοίκων. Το εξωτερικό του σπιτιού παραμένει, όπως ήταν, λευκό και με μπλε λεπτομέρειες, με όλα τα μονοπάτια και τα αποτυπώματα της περασμένης εποχής πάνω του. Τα ανοίγματα ακανόνιστα τοποθετημένα, κυρίως για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του εσωτερικού και να προστατεύουν το σπίτι από τις καιρικές συνθήκες αντικαταστάθηκαν, διατηρώντας όμως το αρχικό τους χρώμα, σχήμα και μοτίβα. Η γεωμετρία και η δομή του εσωτερικού χώρου αναπροσαρμόστηκαν ελαφρώς, βελτιώνοντας τη σύνδεση μεταξύ των δωματίων, κάνοντας το σπίτι πιο λειτουργικό. Ο εξωτερικός χώρος και οι κήποι αναδιοργανώθηκαν ως προς τη φύτευση και τους χώρους καθιστικού, διατηρώντας όμως τη νησιώτικη διάταξη.

9-custom-6-B1A6I.jpg


Όσον αφορά στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, το δάπεδο ανακατασκευάστηκε με λείο τσιμεντοκονίαμα σε γήινο καφέ χρώμα, οι τοίχοι είναι επικαλυμμένοι με λευκή μεμβράνη/χρώμα που δείχνει το πέρασμα του χρόνου και η οροφή από ξύλινα δοκάρια και πέτρες αναβαθμίστηκε. Η επίπλωση του σπιτιού συνδυάζει παλιές αντίκες, χειροποίητα έπιπλα και μοντέρνα κομμάτια. Σκοπός του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός φυσικού νησιώτικου τρόπου ζωής, με αίσθηση παλαιότητας και παραδοσιακού στιλ. Εκλεπτυσμένο ξύλο καστανιάς, ακατέργαστο σκυρόδεμα, κεραμικά βάζα, πέτρινα αντικείμενα, χρωματιστά χαλιά, πορσελάνινες λεκάνες και επιτραπέζια φωτιστικά, ψάθινες καρέκλες και σκαμπό, μεταλλικά φωτιστικά τοίχου, ​​φυτά από τα γειτονικά χωράφια και το φυσικό περιβάλλον και μια πινελιά από ζωηρά μπλε και κόκκινα χρώματα ολοκληρώνουν τη σύνθεση του εσωτερικού χώρου που σκοπεύει να δώσει μια αίσθηση λιτού, αυθεντικού και γήινου τρόπου ζωής.

31-custom-TZ6vF.jpg

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Photography: Yiorgos Kordakis

Photography Stylist: Ioli Chiotini