fbpixel

Search icon
Search
Πασχαλινό τραπέζι: Πώς μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς να χαλάσουμε τη διατροφή μας
TASTE

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς να χαλάσουμε τη διατροφή μας

Διαλέξτε έξυπνα και καλό Πάσχα!


Η γιορτινή περίοδος καταφτάνει και η Κυριακή του Πάσχα είναι μερικές μέρες μακριά. Για όσους κάνουν διατροφή, αυτό μπορεί να προκαλέσει μία παραπάνω σκέψη για το τί θα υπάρξει στο Πασχαλινό τραπέζι. Τα καλά νέα ότι με τις σωστές επιλογές μπορούμε να απολαύσουμε ό,τι προσφέρει το γεύμα, χωρίς ωστόσο απαραίτητα να χαλάσουμε τη διατροφή μας ακολουθώντας το ιδανικό πιάτο.

Βρείτε παρακάτω μερικές συμβουλές για μια πιο ελαφριά και ισορροπημένη Κυριακή.

Δώστε βάση στα λαχανικά

Και τα λαχανικά μπορούν να γίνουν λαχταριστά αν τα χειριστούμε σωστά και προσθέσουμε ένα λαχταριστό dressing. Ξεκινήστε φτιάχνοντας το πιάτο σας με τις επιλογές που έχετε από σαλάτες. Εποχικές επιλογές είναι οι σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια και σιγά σιγά εμφανίζονται και οι ντομάτες. Αλλά μη ξεχνάτε ότι σε αυτή την κατηγορία είναι και τα ψητά λαχανικά, μία νόστιμη επιλογή, όπως ψητά κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μανιτάρια, πιπεριές κ.α. Γεμίστε το μισό σας πιάτο.

Ο πρωταγωνιστής: το κρέας

shutterstock-2105944787.jpg

Η πρωτεΐνη αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας, μας προσφέρει τα απαραίτητα αμινοξέα για πολλές λειτουργίες του οργανισμού και εύκολο κορεσμό όταν το καταναλώνουμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις του πασχαλινού τραπεζιού, εκτός από το πατροπαράδοτο αρνί, σερβίρονται περισσότερες επιλογές πρωτεΐνης. Δοκιμάστε απ’ όλα αν το επιθυμείτε, αλλά προτιμήστε περισσότερο επιλογές όπως κοτόπουλο, στήθος ή ακόμα και μπούτι, μπριζόλα χωρίς ορατό λίπος, το ψαχνό του αρνιού και μπιφτέκι. Αν ο ψήστης είναι καλός, ακόμα και αυτές οι επιλογές θα είναι νόστιμες. Γεμίστε το 1/4 του πιάτου σας.

Τα συνοδευτικά

shutterstock-1176403060.jpg

Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπάρξουν πολλές επιλογές, όπως πατάτες, ρύζι, πίτες (αν κάνετε BBQ), μακαρονοσαλάτα κ.ά. Όπως είναι προφανές, αφού δείτε τι προσφέρεται, προτιμήστε αυτά που δεν είναι τηγανητά, όπως η ψητή πατάτα, η πίτα ή λίγη μακαρονοσαλάτα. Ωστόσο δε χρειάζεται να αποφύγετε τελείως τη τηγανητή πατάτα, αρκεί να την προσθέσετε στο πιάτο σε μικρότερη ποσότητα. Γεμίστε από αυτή την κατηγορία το 1/4 του πιάτο σας.

Οι σάλτσες

Κανένα τραπέζι με βάση το κρέας, δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς μερικές sauce. Εκείνες που έχουν λιγότερες θερμίδες, χωρίς να χάνουν σε γεύση ωστόσο, είναι φυσικά οι μουστάρδες. Μην το βλέπετε ως κάτι βαρετό, εκτός από την κλασική και τη πικάντικη, δοκιμάστε είδη όπως η Dijon ή η al'ancienne, εξαιρετικές επιλογές χωρίς να αυξάνεται το θερμιδικό φορτίο. Επίσης η ψητή μελιτζάνα με τυρί φέτα και ξύδι προσφέρει μία πεντανόστιμη επιλογή, σχετικά χαμηλή σε θερμίδες, που μπορεί να συμμετέχει και σε αυτή την κατηγορία. Αν φτιάξτε σπιτικό τζατζίκι προτιμήστε γιαούρτι 2% και επιλέξτε μικρότερη ποσότητα χτυπητής. 

shutterstock-2154211623.jpg

Το πιο σημαντικό

Οι γιορτινές μέρες, είτε είναι του Πάσχα είτε των Χριστουγέννων, είναι μία περίοδος που αξίζει να ξεκουραζόμαστε, όσο μπορούμε, να βλέπουμε ανθρώπους που αγαπάμε και να χαλαρώνουμε. Το φαγητό είναι απόλαυση, ψυχαγωγία και λόγος για κοινωνικοποίηση. Μία Κυριακή που πιθανώς θα ξεφύγουμε στο φαγητό, δεν καταστρέφει την προσπάθεια όλων των προηγουμένων μηνών. Αντιθέτως την ενισχύει προσφέροντας μία ευχάριστη παύση που θα απολαύσουμε. Η ισορροπημένη διατροφή είναι τρόπος ζωής και μέσα σε αυτόν υπάρχουν και οι μέρες που θα καταναλώσουμε κάτι παραπάνω. Αν βρεθείτε μπροστά στο τραπέζι με αυτές τις σκέψεις απολαύστε το. Αν όχι, υπάρχει πάντα τρόπος να επιλέξτε υγιεινά και ισορροπημένα, σε οποιοδήποτε τραπέζι.

Καλό Πάσχα!
niki-dietitian.jpg



Η Νίκη Αθανασιάδη PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ