fbpixel

Search icon
Search
Οι βιταμίνες που χρειάζονται τα μαλλιά σας για την βέλτιστη ανάπτυξή τους
HAIR & NAILS

Οι βιταμίνες που χρειάζονται τα μαλλιά σας για την βέλτιστη ανάπτυξή τους

Γιατί και τα μαλλιά έχουν ανάγκη μια ισορροπημένη διατροφή...


Αν θέλετε να ενημερωθείτε για τις καλύτερες βιταμίνες για την ανάπτυξη των μαλλιών, τότε οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι για εσάς. Δεν είναι μυστικό ότι αυτό που βάζουμε στο σώμα μας είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που εφαρμόζουμε πάνω του, ειδικά όταν πρόκειται για ένα πρόγραμμα ομορφιάς 360. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να καταναλώνουμε μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και φυλλώδη λαχανικά, αλλά μερικές φορές η ζωή μπαίνει στη μέση.

Η αλήθεια είναι ότι τα τοπικά προϊόντα ομορφιάς που εφαρμόζονται στο δέρμα δεν μπορούν να κάνουν πολλά, και αυτό είναι πιο εμφανές όταν πρόκειται για την ανάπτυξη των μαλλιών μας. Ναι, οι τούφες μας μπορούν να αλειφθούν με θρεπτικά προϊόντα και να αποκομίσουν τα οφέλη, αλλά όταν εξετάζουμε την έμφυτη υγεία των μαλλιών και την ικανότητά τους να αναπτύσσονται, πρέπει να ασχοληθούμε με το τριχωτό της κεφαλής.

Και, προκειμένου να παρέχουμε στα μαλλιά μας το καλύτερο δυνατό περιβάλλον ανάπτυξης, πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη διατροφή μας. Γιατί; Επειδή όταν το σώμα δεν λαμβάνει επαρκή επίπεδα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται, τα μαλλιά είναι συχνά ένα από τα πρώτα που υποφέρουν (το ίδιο ισχύει και για τα άλλα έμβια όντα και το τρίχωμά τους). Καθώς τα μαλλιά δεν είναι απαραίτητα για τη σωματική υγεία, η παραγωγή των κυττάρων της τρίχας θεωρείται, δυστυχώς, από τον οργανισμό ως μη απαραίτητη. Επομένως, τα μαλλιά είναι τα τελευταία που λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε και τα πρώτα που τους παρακρατούνται, και ακόμη και μικρές ελλείψεις που μπορεί να μην επηρεάζουν τη γενική μας υγεία ή να μην επισημαίνονται στις εξετάσεις αίματος μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση.

snapinstaapp-262033499-141469844894994-3296180470058766458-n-1080.jpg

Εν ολίγοις, οι διατροφικές ελλείψεις μπορούν να προκαλέσουν ένα σωρό προβλήματα στις τρίχες μας, ειδικά όταν πρόκειται για τριχόπτωση και σπάσιμο. Και δεδομένου ότι τα μαλλιά μας έχουν τάσεις "ντίβας", απαιτούν πολλή αγάπη και προσοχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συμπληρώματα μπορούν να είναι τόσο χρήσιμα.

Αν λοιπόν δυσκολεύεστε να μακρύνετε τα μαλλιά σας στο μήκος που θα θέλατε ιδανικά, συγκεντρώσαμε τις συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε, μαζί με τις καλύτερες βιταμίνες για την ανάπτυξη των μαλλιών που πρέπει να έχετε στο διατροφικό σας radar!

Εάν έχετε έμμηνο ρύση

Τα άτομα που έχουν έμμηνο ρύση είναι πιθανό να ωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα που περιέχει σίδηρο, βιταμίνη C (η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου), L-λυσίνη (η οποία βοηθά τον οργανισμό να αποθηκεύσει το σίδηρο) και βιταμίνη Β12.

Εάν αντιμετωπίζετε υπερβολική αποβολή μαλλιών

Η ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης (αποθηκευμένος σίδηρος) είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες της υπερβολικής καθημερινής τριχόπτωσης στις γυναίκες.

Αν αναζητάτε κάτι πιο γενικό

Η βιταμίνη D3 είναι ένα άλλο συστατικό του συμπληρώματος που όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών, πρέπει να προσέχουν, καθώς η έλλειψη βιταμίνης D είναι απίστευτα συχνή και μπορεί να επηρεάσει την κυκλική ανάπτυξη των μαλλιών- κάθε θυλάκιο της τρίχας έχει έναν υποδοχέα βιταμίνης D. Ωστόσο, αν ψάχνετε για ένα συμπλήρωμα που να σας καλύπτει όλους, για τους περισσότερους ανθρώπους μια γενική πολυβιταμίνη είναι μια χαρά.

snapinstaapp-440162252-842356154446175-8803604568474072868-n-1080.jpg

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες

Η βιταμίνη C και οι βιταμίνες Β αποτελούν τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Πρόκειται για βιταμίνες που δεν αποθηκεύουμε στο σώμα και κάθε περίσσεια αποβάλλεται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τις καταναλώνουμε τακτικά και ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα αν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις. Δεν είναι όμως αδρανή και η λήψη πολύ υψηλών δόσεων μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς παρενέργειες.

Βιταμίνη Β

Οι βιταμίνες Β παίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία των μαλλιών και του δέρματος, καθώς και ότι είναι απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και για τη μείωση της επίδρασης του στρες στον οργανισμό. Οι βιταμίνες Β2, Β3, Β9 και Β12 έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία που οδηγεί σε τριχόπτωση.

Βιταμίνη Β7 (βιοτίνη)

Η βιοτίνη βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες, μετατρέποντας την τροφή σε ενέργεια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι σπάνια και η λήψη ενός καθαρού συμπληρώματος βιοτίνης δεν πρόκειται να σταματήσει ένα πρόβλημα τριχόπτωσης, εκτός αν οφείλεται σε ανεπάρκεια βιοτίνης. Yπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χορήγηση συμπληρώματος πάνω από τη συνιστώμενη διατροφική δόση έχει επίδραση στη βελτίωση της ανάπτυξης των μαλλιών και των νυχιών, αλλά καθώς πρόκειται για υδατοδιαλυτή βιταμίνη, δεν θα πρέπει να προκαλέσει καμία βλάβη αν θέλετε να την εντάξετε στη ρουτίνα σας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιοτίνη περιλαμβάνουν τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς, τη γλυκοπατάτα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Βιταμίνη C

Υπάρχουν λίγες μελέτες που αποδεικνύουν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης C και της ανάπτυξης των μαλλιών, ωστόσο βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων [τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα] και αυτό είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του σιδήρου. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στη διατήρηση του υγιούς δέρματος και των οστών και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Συνδέεται επίσης με τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, τη σύνθεση του κολλαγόνου και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

5c41ae8f7bcec841bf5f8a5ebaea1ae3-7dAKx.jpg

Λιποδιαλυτές βιταμίνες

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται στους ιστούς του σώματός μας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί με αυτές, καθώς μπορεί να συσσωρευτούν σε επικίνδυνα επίπεδα. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι οι A, D, E και K.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών, συγκεκριμένα στην έναρξη της φάσης ανάπτυξης των μαλλιών. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συχνή, ιδίως κατά τη διάρκεια από τον Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο, καθώς δεν υπάρχει αρκετή υπεριώδης ακτινοβολία για να παράγουμε τη δική μας, οπότε συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D από το φθινόπωρο έως την άνοιξη. Παράλληλα με τις κάψουλες από το στόμα, μπορείτε επίσης να ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών, κόκκινου κρέατος και κρόκου αυγού.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που διατηρεί την υγεία του δέρματος και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Γνωρίζουμε ότι το οξειδωτικό στρες, η κακή υγεία του δέρματος και οι ασθένειες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα μαλλιά μας, οπότε η βιταμίνη Ε βοηθά στην υποστήριξη της ανάπτυξης των μαλλιών, εξασφαλίζοντας ένα καλό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν οι θύλακες των τριχών μας.

snapinstaapp-435785718-18429416743054887-2330761563356918524-n-1080.jpg

Μέταλλα

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για υγιή μαλλιά και η έλλειψη σιδήρου είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες τριχόπτωσης παγκοσμίως. Οι γυναίκες και τα άτομα που είναι vegan ή χορτοφάγοι είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη σιδήρου. Οι ειδικοί σε θέματα μαλλιών και οι γιατροί συχνά ελέγχουν κατά προτεραιότητα τα επίπεδα σιδήρου σας, εάν έχετε παρατηρήσει τριχόπτωση και ανήκετε σε ομάδα κινδύνου. Καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα κρίσιμο συστατικό που βοηθά το σώμα μας να επεξεργαστεί τις πρωτεΐνες και τα λίπη (τα δομικά στοιχεία για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών). Μπορείτε να διατηρείτε τα επίπεδα ψευδαργύρου σε υψηλά επίπεδα καθημερινά μέσω της κατανάλωσης τροφίμων όπως το μοσχάρι, το αρνί, το καβούρι, τα φιστίκια, το φύτρο σιταριού, το γάλα και το τυρί.