fbpixel

Search icon
Search
Summer in Greece: Όσα δίνουν «παλμό» στην πολιτιστική σκηνή της χώρας, τα πολλά υποσχόμενα events και τα ολοκαίνουρια ξενοδοχεία της Ελλάδας
MAGAZINE

Summer in Greece: Όσα δίνουν «παλμό» στην πολιτιστική σκηνή της χώρας, τα πολλά υποσχόμενα events και τα ολοκαίνουρια ξενοδοχεία της Ελλάδας

Μας καλούν να ζήσουμε ένα αξέχαστο καλοκαίρι


Στο κατώφλι της ομορφότερης εποχής του χρόνου, ξεχωρίζουμε όσα δίνουν «παλμό» στην πολιτιστική σκηνή της χώρας μας, τα πολλά υποσχόμενα events, καθώς και τα ολοκαίνουρια ξενοδοχεία που ανοίγουν τις πύλες τους, καλώντας μας να ζήσουμε ένα καλοκαίρι που θα μας μείνει αξέχαστο. 

The Islands are Calling 

H Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή διεθνών ταξιδιωτικών διακρίσεων

ebg-2.jpg
Το χωριό Κλίμα στη Μήλο

Aυτήν τη φορά, το γλυκό καλοκαιράκι έφτασε πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε, κι αυτό φυσικά καθόλου δε μας ενοχλεί. Θα συνηθίσουμε την καυτή πόλη, όπως πάντα, αλλά θα την απολαμβάνουμε στο εξής με φρεσκαρισμένη ενέργεια, πλέκοντας παράλληλα όνειρα για αποδράσεις σε παραλίες και νησιά, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει, γιατί και το Πάσχα φέτος γιορτάζεται σε άψογο χρόνο.

Τώρα, νιώθουμε και πάλι την ευλογία πως ο δικός μας τόπος, η Ελλάδα μας, είναι όντως μοναδικός στον κόσμο. Η ακατέργαστη φυσική της ομορφιά, η ζεστασιά των ανθρώπων της, ο πλούτος του πολιτισμού, η αλμυρή αύρα της θάλασσας, τα πολύχρωμα ηλιοβασιλέματα, τα πλακόστρωτα σοκάκια, συνηγορούν σε αυτό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που κάνουν το ελληνικό καλοκαίρι τόσο μαγικό - είναι η αίσθηση ότι είσαι πραγματικά ζωντανός. Είναι οι μέρες που γίνονται νύχτες και οι νύχτες, μέρες. Οι παρέες και οι έρωτες που γράφουν τη δική τους ιστορία. Τα παγωτά και τα μπάνια που θα μετρήσεις και το πόσες έγνοιες θα «σβήσεις» μιλώντας στη θάλασσα. Τα ατελείωτα γέλια σε καρέκλες πλαστικές και οι αγκαλιές με αγνώστους σε κοσμοπλημμυρισμένα πανηγύρια.

dib.jpg
Λειψοί

Όποιος επισκέπτεται τη χώρα μας δεν μπορεί παρά να νιώσει ευγνωμοσύνη για τις αναμνήσεις που έχει δημιουργήσει και τις ονειρικές εικόνες που έχει αντικρίσει. Γι’ αυτόν θα υπάρχει πάντα ένα ακόμα κομμάτι παραδείσου που τον περιμένει να το ανακαλύψει. Και θα επιστρέφει συνέχεια, γιατί το ελληνικό καλοκαίρι είναι μια γιορτή της ίδιας της ζωής, μια υπενθύμιση της χαράς που προέρχεται από το να αγκαλιάζεις τις απλές απολαύσεις, ενώ παράλληλα κάθε χρόνο οι άνθρωποι που το επιμελούνται -τόσο σε επίπεδο της φιλοξενίας όσο και σε πολιτιστικό-, το διανθίζουν με νέες προτάσεις που ελκύουν το ενδιαφέρον.

ebg.jpg
To Σαρακίνικο της Μήλου, του νησιού που ξεχωρίζει για τις εκπληκτικές ομορφιές του η Condé Nast Traveller

Έτσι και η Ελλάδα κατέληξε να βρίσκεται για το 2024 στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως ο ταξιδιωτικός προορισμός με τις περισσότερες αναζητήσεις στην Google, σύμφωνα με τη Wealth Media. Παράλληλα, η Νορβηγία την ανέδειξε ως τον «Καλύτερο Τουριστικό Προορισμό για το 2024» στα “Grand Travel Awards”, ενώ το Condé Nast Traveler έκανε γι’ άλλη μια φορά focus στα πιο iconic νησιά της, με τη φωτογενή Μήλο, την Ύδρα και τη Σίφνο να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχετική λίστα. Τα δύο πρώτα φημίζονται για τα εντυπωσιακά τοπία τους και το τελευταίο θεωρείται must για τους λάτρεις της γαστρονομίας. Την ίδια στιγμή, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro κατέγραψε τους πέντε ελληνικούς προορισμούς για να βιώσει κανείς αυθεντικές εμπειρίες, με την Αλόννησο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και ν’ ακολουθούν Χίος, Κύθηρα, Κεφαλονιά και Πάτμος. «Από τα γαστρονομικά νησιά των Κυκλάδων μέχρι τα αινιγματικά ερείπια των Δωδεκανήσων, καθένα από τα έξι κύρια ελληνικά νησιωτικά συγκροτήματα έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα», γράφει επίσης το National Georgaphic, παρουσιάζοντας τα 31 καλύτερα ελληνικά νησιά για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές.

ebg-3.jpg
Η θέα από boutique ξενοδοχείο στη Μήλο

Ακόμα, η Ικαρία σκαρφάλωσε στην 7η θέση στον κατάλογο των 50 κορυφαίων προορισμών παγκοσμίως του ταξιδιωτικού οδηγού Lonely Planet, στην πρόσφατη έκδοσή του για το 2024. Οι συντάκτες τη χαρακτήρισαν ως το πιο «περίεργο» και «χαρισματικό» ελληνικό νησί. Η Κρήτη, από την άλλη πλευρά, ξεχώρισε ως ο 9ος καλύτερος προορισμός στον κόσμο στα βραβεία “Travellers' Choice 2024” του Tripadvisor, για τη γοητεία των παραλιών της και την ιστορική και μυθολογική της σημασία. Τέλος, οι Λειψοί κατέκτησαν την κορυφή ανάμεσα στους 11 καλύτερους προορισμούς του κόσμου για μοναδικές εμπειρίες, όπως προτείνονται από το βραβευμένο ταξιδιωτικό blog “Where Life is Great”, αφήνοντας πίσω τους μέρη όπως η Μαγιόρκα, η Σρι Λάνκα, η Σαρδηνία και η Τζαμάικα.

Όλα αυτά αποδεικνύουν το πόσο εκτιμάται το ελληνικό καλοκαίρι παντού. Αποτελούν επαίνους για το πόσο καλά σχεδιασμένο είναι κάθε φορά για όποιον το επιλέγει. Και καθώς φέτος μάς καλεί σε νέες περιπέτειες, εμείς δεν έχουμε παρά να αφεθούμε στη μαγεία του και να ανακαλύψουμε τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει!

Culture at Full Sail 

Μια ματιά στα σημαντικότερα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού

LITTLE ISLANDS FESTIVAL, ΣΙΚΙΝΟΣ

241351933-4599192036767999-2372909782719915852-n.jpg

Το Little Islands Festival, μια γιορτή των οπτικοακουστικών τεχνών που λαμβάνει χώρα στη Σίκινο κάθε Αύγουστο, φιλοδοξεί να συνδέσει όλο και περισσότερα μικρά ελληνικά νησιά. Φέτος, εστιάζει στην έμφυλη διάσταση της σχέσης με το φυσικό κι ανθρωπογενές περιβάλλον, με τους συμμετέχοντες να ανταλλάζουν πρακτικές αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινότητα, ερευνώντας το πεδίο και την παραγωγή νέων καλλιτεχνικών έργων.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ «ΣΥΡΙΑΝΟΠΑΤΩ», ΣΥΡΟΣ

syrianopatw-festival-hero.jpg

Μια αλληλεπίδραση μέσω των παραδοσιακών χορών που προάγει τον πολιτισμό και την κοινωνική συνείδηση. Από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου στην Ερμούπολη θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις κι εκδηλώσεις, με το Φεστιβάλ να προσφέρει κι ένα πλούσιο χορευτικό θέαμα.

«ΤΟΣΚΑ» ΤΟΥ GIACOMO PUCCINI, ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

1200x675-cmsv2-25bd5ef0-62d1-54d3-93a5-3e3c526533ea-8345614.jpg

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, την «Τόσκα» του Giacomo Puccini (1, 2, 6 και 11 Ιουνίου), σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Hugo de Ana, κι αναβίωση σκηνοθεσίας Κατερίνας Πετσατώδη.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

main-jpg.jpg

Με 93 παραγωγές, σε 85 ημέρες και τη συμμετοχή περίπου 2.500 διεθνών δημιουργών, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έρχεται πιο ανανεωμένο από ποτέ. Η νέα οπτική ταυτότητα υπογράφεται από τους Beetroot, ενώ η καλλιτεχνική διεύθυνση ανήκει, φυσικά, στην Κατερίνα Ευαγγελάτου.

“RESPUBLIKA”, TERRA VIBE, ΑΘΗΝΑ

richie-hawtin-sama-abdulhadi-onassis-stegi-20width-1280-cphcdmpjrgllbphi.jpg

Ο Lukasz Twarkowski έρχεται να ανατρέψει το πώς έχουμε στο μυαλό μας το θέατρο. Μια συλλογική rave εμπειρία που περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, χορό, performance, κινηματογράφο, visual arts, dj set κι ένα κοινωνικό πείραμα έξι ωρών, διοργανώνει η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση στο Terra Vibe Park, από 13 έως 15 Ιουνίου.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΙΜΩΛΟΥ, ΚΙΜΩΛΟΣ

still-kiff-2021-projector-1.jpg

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου πρόκειται να παρουσιάσει στις 24-28 Ιουνίου ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ, που θα μας κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον. To πρόγραμμα των προβολών παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στα περιβαλλοντικά θέματα και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Artsy Expeditions

Οι εκθέσεις τέχνης που πρέπει να επισκεφτούμε

ΕΚΘΕΣΗ “AEGEAN INSPIRATIONS”, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ

img-7207.jpg

Η γνωστή γερμανίδα γλύπτρια Rita Habermann παρουσιάζει στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας μια έκθεση εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, με τίτλο “Aegean Inspirations”, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου.

“PHENOMENON”, ΑΝΑΦΗ

2024-01-20-phenomenon-poster-a3-preview-scaled.jpg

Το project σύγχρονης Τέχνης που διοργανώνεται στην Ανάφη ανά δύο χρόνια από τους Ιορδάνη Κερενίδη και Piergiorgio Pepe, περιλαμβάνει ένα residency με performances, διαλέξεις, προβολές βίντεο κι άλλες εκδηλώσεις, καθώς και μια έκθεση σε όλο το νησί. Η 5η έκδοσή του θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 24 Ιουνίου και 7 Ιουλίου.

ΕΚΘΕΣΗ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΡΟΗ: ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ», ΩΧΡΑ ΜΠΛΕ, ΛΗΜΝΟΣ

pbbdeg-febbz-ib-40p60-ezbakd-d-d-bond.jpg

Ο χώρος τέχνης Ώχρα Μπλε παρουσιάζει το διάστημα 9 Μαΐου - 3 Ιουλίου την έκθεση φωτογραφίας «Ελεύθερη ροή: Ένα βλέμμα στη Λήμνο» του Χρήστου Δημητρίου, ο οποίος αποτυπώνει το νησί όπως ο ίδιος το βιώνει κι όπως ο ίδιος το συναντά - άλλοτε αναπάντεχα, άλλοτε απόλυτα φροντισμένα, σχεδόν σκηνοθετημένα.

ΕΚΘΕΣΗ PABLO PICASSO, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ, ΔΕΛΦΟΙ

w09-13151736362.jpg

Αυτόν τον Μάιο εγκαινιάζεται η έκθεση Pablo Picasso στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στους Δελφούς (11 Μαΐου - 10 Ιουνίου). Μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά, θα έχουμε την ευκαιρία να εντρυφήσουμε στον κόσμο του ιδιοφυή αγωνιστή της Τέχνης και της δημοκρατίας.

ALEKOS FASSIANOS ATELIER, ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ, ΑΘΗΝΑ

434431735-18038679952837732-5470784021625128219-n.jpg

Το Μουσείο Αλέκου Φασιανού επεκτείνει τον μουσειακό του χώρο με το άνοιγμα του ατελιέ του καλλιτέχνη, που θα στεγάζεται στον τρίτο όροφο. Σε σχεδιασμό του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου, αναπαριστά το εργαστήριό του στην Αθήνα.

Living the Greek Way

Απόδραση στα πολυτελή ξενοδοχεία που ανοίγουν για πρώτη φορά τις πόρτες τους.

ZOETRY HALKIDIKI RESORT & SPA, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

zoetry-halkidiki-2.jpg

Σ’ έναν λόφο περιτριγυρισμένο από ελαιόδεντρα, με θέα την ακτή του Αιγαίου, βρίσκεται το Zoëtry Halkidiki Resort & Spa. Με φόντο τον μυθικό Όλυμπο, το νέο θέρετρο του Ομίλου Hyatt προσκαλεί τους επισκέπτες του να βιώσουν μια μοναδική, ζεστή φιλοξενία, καθώς και μια ολιστική εμπειρία που απογειώνεται με την καταπληκτική του κουζίνα.

ONE&ONLY KÉA ISLAND, ΚΕΑ

221017-oneonly-keaisland-bedroom-wide-vertical-0038-master-scaled.jpg

Μόλις 30΄ από την Αθήνα με το ταχύπλοο, το νησί της Κέας υποδέχεται την πιο πρόσφατη προσθήκη στην οικογένεια της One&Only, το ολοκαίνουριο One&Only Kéa Island. Πρόκειται για το δεύτερο θέρετρο του υπερπολυτελούς brand στην Ελλάδα, ακολουθώντας το επιτυχημένο opening του One&Only Aesthesis στην Αθηναϊκή Ριβιέρα τον Νοέμβριο του 2023.

GUNDARI, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

villa3bedview.jpg

Το Gundari στη Φολέγανδρο επαναπροσδιορίζει την έννοια της all-inclusive εμπειρίας φιλοξενίας. Τοποθετημένο ψηλά σε απόκρημνους βράχους, με θέα στα γαλαζοπράσινα βάθη του Αιγαίου, αυτή η παραμυθένια όαση έχει σχεδιαστεί για να εμπνέει και να αναζωογονεί, με την ευεξία, τη γαστρονομία και τη βιωσιμότητα στο επίκεντρό της.

DOMES NOVOS SANTORINI, AUTOGRAPH COLLECTION, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 

architecture-of-domes-novos-santorini.jpg

Το Domes Novos Santorini, Autograph Collection, το 5* family-friendly spa resort στη Σαντορίνη, συνδυάζει την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αισθητική με τη σύγχρονη φινέτσα. Αφεθείτε στις χαρακτηριστικές δραστηριότητες ευεξίας, εξερευνήστε την τοπική οινική κουλτούρα και απολαύστε το Vatanee, το εστιατόριο στον τελευταίο όροφο που φημίζεται για την πρωτοποριακή νεοελληνική κουζίνα του.

DEOS MYKONOS, ΜΥΚΟΝΟΣ

deos-mykonos-architecture.jpg

Το Deos αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό ηρεμίας και κοσμοπολίτικης αύρας, που χαρακτηρίζει το νησί της Μυκόνου. Η μοναδική του ενέργεια πηγάζει από την υπέροχη θέα, την αυθεντική σύνδεση με τη φύση και τον πολιτισμό και την εκλεπτυσμένη κομψότητα των σουιτών του με ιδιωτική πισίνα, ένα σπα, γυμναστήριο, μπαρ κι εστιατόριο.

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2024