fbpixel

Search icon
Search
Week Agenda: Τι να κάνετε στη Θεσσαλονίκη τη Μεγάλη Εβδομάδα
AGENDA

Week Agenda: Τι να κάνετε στη Θεσσαλονίκη τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι καλύτερες προτάσεις για την πόλη είναι εδώ


Η νέα εβδομάδα μάς βάζει σε ανοιξιάτικο mood, φέρνοντας νέες προτάσεις στην πολιτιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Παρακάτω, καταγράψαμε τις καλύτερες προτάσεις σε δρώμενα και events για όλα τα γούστα, που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions & Concerts

Πασχαλινή συναυλία: Missa Solemnis στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

869244.jpg

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τη μεγαλειώδη Λειτουργία του Μπετόβεν "Missa Solemnis" σε μία εντυπωσιακή συμπαραγωγή, που συγκεντρώνει στη σκηνή κορυφαίους λυρικούς τραγουδιστές από όλο τον κόσμο, αλλά και την περιώνυμη Χορωδία της Φιλαρμονικής της Σόφιας, μαζί με την Κ.Ο.Θ., υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασικού Αρχιμουσικού της Leo McFall.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Μ. Δευτέρα στις 21:00.

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας και ιερών κειμηλίων - «Πάσχα στο Άγιον Όρος»

mountathoscenter1.png

Η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει στις εκδηλώσεις της «Λατρευτικής Εβδομάδας» του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την διοργάνωση της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας και ιερών κειμηλίων με τίτλο: «Πάσχα στο Άγιον Όρος», στην οποία παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό με θέμα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στην Αθωνική Πολιτεία.

Info: Αγιορειτική Εστία - Κτίριο Νεδέλκου (Εγνατία 109), Μ. Δευτέρα 09:00 - 15:00.

Ομαδική έκθεση "What's inside"

melinageorgoyda-300x300.jpeg

Στην γκαλερί Λόλα Νικολάου παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο "What's inside" σε επιμέλεια Θάλειας Στεφανίδου. Μεικτοί ρυθμοί ως τρεις εκδοχές εικαστικής ανίχνευσης των: Δημήτρη Αμελαδιώτη, Μελίνας Γεωργούδα και Σταμάτη Λάσκου. Ο Δημήτρης Αμελαδιώτης με περισυλλογή ετερόκλιτων και παρα-καλλιτεχνικών υλικών παράγει αινιγματικά συνταιριάσματα, ένα σπονδυλωτό έργο εγκατάστασης , σαν περιπέτεια σε εξέλιξη. Η Μελίνα Γεωργούδα με τα σχέδια και τα ζωγραφικά της έργα, ποικίλων διαστάσεων μεταφέρει τοπία ψυχικής τάξης, τόσο στα ‘πορτρέτα’ της, όσο και στις καθαρά αφηρημένες περιπέτειες σύνταξης. Ο Σταμάτης Λάσκος ανασυντάσσει στις εικόνες του ορατές και αόρατες μορφές παρατήρησης, σκέψης και αισθήματος. Προβάλλει τοπία εσωτερικών κόσμων παρόμοια με φαντασιακά περιβάλλοντα ξωτικών.

Info: Γκαλερί (Τσιμισκή 52), Μ. Τρίτη 12:00 - 20:00.

Εικαστική ατομική έκθεση της Lloxy

870388.jpg

Η πρώτη ατομική έκθεση της LLoxy παρουσιάζεται στην γκαλερί Ρω σε εικαστική επιμέλεια Ευτυχίας Γούσιου. H LLoxy έχει φτάσει σε μέρη που κάποτε μόνο ονειρευόταν. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εντατικής δουλειάς στο μικρό καλλιτεχνικό της στούντιο, είναι επιτέλους έτοιμη να παρουσιάσει τα πιο προσωπικά και οικεία έργα της. Πολύχρωμοι κόσμοι που κατοικούνται από ιδιόρρυθμα πλάσματα συναντούν σκοτεινά κενά και παγιδευμένους χώρους. Ίσως την έχετε δει στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο ή στη σκηνή, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Loxandra "LLoxy" Lucas μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στις εσωτερικές σκέψεις και τα συναισθήματά της. Ο καμβάς είναι ένα μέρος όπου η LLoxy αφήνει άνετα τον εαυτό της να είναι ευάλωτος και ελεύθερος να επικοινωνήσει εσωτερικευμένες ιδέες και συναισθήματα.

Info: Art Space «Ρω» (Ρωμανού 5), Μ. Τρίτη 18:00 - 21:00.

Βασίλης Αλεξάνδρου, έκθεση «Πολιτικά νωθρό / Politically rekt»

870309.jpg

Η αγγλική λέξη rekt, συντομογραφία και νεολογισμός της λέξης wrecked, χρησιμοποιείται μεταξύ των κοινοτήτων των διαδικτυακών παιχνιδιών για να αποτυπωθεί η ήττα, η αποτυχία. Η ίδια λέξη χρησιμοποιείται από τον εικαστικό Βασίλη Αλεξάνδρου με τις πολιτικές της προεκτάσεις, ως ένα σαρκαστικό, ειρωνικό λογοπαίγνιο στον τίτλο της έκθεσής του «Πολιτικά νωθρό / Politically rekt», η οποία θα παρουσιαστεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Βασισμένη στην practice-based διδακτορική διατριβή που έχει ξεκινήσει ο εικαστικός από τον Μάρτιο του 2020 στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου με τίτλο «Πολιτική τέχνη στην ψηφιακή εποχή» και με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), η έκθεση αποτυπώνει την προσωπική διεργασία του εικαστικού έκτοτε, που εν πολλοίς συντελέστηκε σε περιόδους εγκλεισμού και μοναχικότητας.

Info: Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι), Μ. Τετάρτη 10:00 - 18:00.

Ομαδική έκθεση «Μες το δάσος»

864337.jpg

Αυτόν τον Απρίλιο θα έχει κανείς την ευκαιρία να εξερευνήσει στην γκαλερί Nitra, ένα δάσος με έργα τέχνης από συνολικά 8 καλλιτέχνιδες/καλλιτέχνες. Δάσος, γιατί όλα ανεξαιρέτως τα έργα της έκθεσης αφορμούνται από την ίδια τη φύση και την σχέση μας με αυτήν. Από την άρρηκτη σχέση μας με τον φυσικό μικρόκοσμο και μακρόκοσμο, που αποτελεί και τον κοινό -εννοιολογικό και εικονογραφικό-παρονομαστή στις δουλειές των επιλεγμένων καλλιτεχνών της έκθεσης.

Info: Nitra Gallery (Φιλίππου 51), Μ. Πέμπτη 11:00 - 14:30.

Έκθεση «Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας»

854342-Ca905.jpg

Με αφορμή τη δωρεά έργων του Nicholas Egon (1921-2017) από την Σταματία Κομνηνού και τον Νικόλαο Αλέξανδρο Κομνηνό στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., η έκθεση παρουσιάζει πίνακες ζωγραφικής και σχέδια του από το 1948 ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η έκθεση οργανώνεται σε δύο ενότητες: τα τοπία και τα πορτρέτα, με κοινό παρονομαστή την ιδιαίτερη γνώση και αγάπη του καλλιτέχνη για την Ελλάδα. Ο Nicholas Egon είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση καλλιτέχνη, τόσο για το έργο του όσο και για τον βίο του. Ήταν άνθρωπος μορφωμένος, κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, φιλέλληνας και πολυταξιδεμένος.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159), Μ. Παρασκευή 09:00 - 14:00.

Έκθεση «Πες μας την ιστορία σου»

poster-2-square-web-e1712579486528.jpg

Η "The Basket Gallery", μπαίνοντας στους τρεις τελευταίους μήνες της δεύτερης της μεγάλης έκθεσης με τίτλο «1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού», παρουσιάζει την παράλληλη έκθεση «Πες μας την ιστορία σου». Η έκθεση αποτελεί συνεργασία της γκαλερί με το κοινό της: Επισκέπτες και φίλοι μοιράστηκαν τις προσωπικές ιστορίες των οικογενειών τους που εκτοπίστηκαν στο παρελθόν από τις πατρίδες τους καθώς και φωτογραφίες ή και αυθεντικά αντικείμενα που πήραν μαζί τους στους νέους τόπους όπου κατέληξαν να διαμείνουν ή που οι ιδιοκτήτες τους άφησαν πίσω.

Info: The Basket Gallery (Καραολή και Δημητρίου των Κυπρίων 36), 11:00 - 15:00.

Τάκης Ζαχαράτος: ''Sweet Dreams... από κοντά'' στο Θέατρο Βεργίνα

takis1100-821-107710136.jpg

Μετά τα αλλεπάλληλα sold out και τις συνεχόμενες παρατάσεις των εμφανίσεων του, ο πολυαγαπημένος showman Τάκης Ζαχαράτος επιστρέφει στο Vergina Theatro με τη νέα παράσταση-υπερπαραγωγή "Sweet Dreams... από κοντά». Μας καλεί να ονειρευτούμε, να γελάσουμε, να διασκεδάσουμε, να τραγουδήσουμε και να ταξιδέψουμε μαζί του, μέσα από τα ευτράπελα της τηλεόρασης, της πολιτικής και της κοινωνικής μας ζωής.

Info: Regency Casino Thessaloniki - Θέατρο Βεργίνα (12 χλμ. Θεσσαλονίκης - Αεροδρομίου), Κυριακή του Πάσχα στις 22:00.


Cinema

Civil War

867411.jpg

Μία φωτορεπόρτερ και μία μικρή ομάδα δημοσιογράφων ακολουθούν μία γεμάτη αδρεναλίνη διαδρομή στην κατακερματισμένη Αμερική του κοντινού μέλλοντος, η οποία ισορροπεί στο χείλος του γκρεμού. Σκηνοθεσία: Alex Garland. Σενάριο: Alex Garland. Πρωταγωνιστούν: Nick Offerman, Kirsten Dunst, Wagner Moura.

Info: Cineplexx One Salonica - Αιθ. 1 (Γιαννιτσών 61 και Κωλέττη 34), Μ. Δευτέρα στις 21:30.

Ταινία "Breath"

869293.jpg

Ένα θρίλερ που διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον. Αφού η Γη είναι σχεδόν μη κατοικήσιμη λόγω έλλειψης οξυγόνου, μια μητέρα και η κόρη της αναγκάζονται να ζουν υπόγεια, με σύντομα ταξίδια στην επιφάνεια, τα οποία γίνονται δυνατά μόνο από μια πολυπόθητη στολή οξυγόνου τελευταίας τεχνολογίας την οποία είχε φτιάξει ο σύζυγός της, τον οποίο πλέον όμως θεωρεί νεκρό. Όταν ένα μυστηριώδες ζευγάρι φτάνει στο καταφύγιο, και ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τον ίδιο και τη μοίρα του, η σύζυγός του συμφωνεί να τους αφήσει να μπουν στο καταφύγιό τους. Αλλά αυτοί οι επισκέπτες δεν είναι αυτοί που ισχυρίζονται και αναγκάζουν μητέρα και κόρη να παλέψουν για την επιβίωση. Σκηνοθεσία: Stefon Bristol. Σενάριο: Doug Simon. Πρωταγωνιστούν: Jennifer Hudson, Milla Jovovich, Quvenzhané Wallis.

Info: Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ Αιθ. 6 (Tσιμισκή 43), Μ. Τρίτη 20:20 και 22:20.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

min-anoigeis-tin-porta.jpg

Μακριά από τον πολιτισμό, σε ένα παγωμένο δάσος στην αφιλόξενη πλαγιά ενός βουνού, μια ομάδα ερευνητών δέχεται επίθεση από μια απροσδιόριστη φιγούρα. Μοναδική διασωθείσα, μια νεαρή βιολόγος η οποία βρίσκει καταφύγιο στην απομονωμένη καλύβα ενός μυστήριου άντρα. Μαζί, θα ξεκινήσουν ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Τι βρίσκεται άραγε στην σκοτεινή καρδιά του δάσους; Σκηνοθεσία: Σάκης Καρπάς, Αλέξανδρος Καρπάς. Σενάριο: Σάκης Καρπάς, Αλέξανδρος Καρπάς. Πρωταγωνιστούν: Φωτεινή Λεβογιάννη, Σάκης Καρπάς.

Info: Village Cosmos Αιθ. 4 (11ο χλμ Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών), Μ. Τετάρτη 18:40, 21:00 και 23:20.

L'été Dernier

867398.jpg

Η Αν είναι μια επιτυχημένη δικηγόρος που ζει με τον σύζυγο και τις δυο τους κόρες. Όταν ο 17χρονος γιος του άντρα της από τον προηγούμενο γάμο του μετακομίζει στο σπίτι τους, η Αν θα ξεκινήσει μια παθιασμένη σχέση μαζί του, θέτοντας σε κίνδυνο την καριέρα και την οικογενειακή της ζωή. Σκηνοθεσία: Catherine Breillat. Σενάριο: Catherine Breillat, Pascal Bonitzer, Maren Louise Käehne. Πρωταγωνιστούν: Léa Drucker, Samuel Kircher, Olivier Rabourdin.

Info: Αιθ. Σταύρος Τορνές - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Λιμάνι Θεσσαλονίκης - Αποθήκη Α'), Μ. Τετάρτη στις 21:30.

Dine Out

Αυτές οι γιορτινές ημέρες ολοκληρώνονται με τον πιο ιδανικό τρόπο στα must-go εστιατόρια της πόλης! 
privee-rest.jpg

Το Privee Rest, το νέο κοσμοπολίτικο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, συνδυάζει την πολυτέλεια με την απόλυτη κομψότητα. Σχεδιασμένο με άρτια αισθητική και επιμέλεια στη λεπτομέρεια, το Privee Rest προσφέρει μια αποκλειστική εμπειρία διεθνούς γαστρονομίας, με θέα την εντυπωσιακή παραλία του Θερμαϊκού. Η κουζίνα του Privee Rest αποτελεί συνάντηση παγκόσμιων γεύσεων με την ελληνική φιλοξενία ως συνδετικό στοιχείο. Το μενού, εμπνευσμένο από ιδιαίτερες γεύσεις και εξωτικά συστατικά, περιλαμβάνει διακεκριμένες προτάσεις όπως φιλέτο λαβράκι από τη Χιλή, πλούσια καρμπονάρα με χειροποίητα spaghetti και το εμβληματικό Beef Wellington. Προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα γευμάτων, από ένα πλήρες brunch μέχρι ένα εκλεπτυσμένο δείπνο, κάθε επίσκεψη στο Privee Rest είναι μοναδική. Οι επιλογές σε ποτά και cocktails, καθώς και η εξειδικευμένη κάβα κρασιών, συνθέτουν μια πλήρη γαστρονομική εμπειρία.

Info: Λεωφόρου Νίκης 45.


oshu-3.jpg

Ανακαλύψτε τη μαγεία της κουζίνας Nikkei στο OSHU, το εστιατόριο που έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πρωτοπόρα γαστρονομικά σημεία στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας έναν ασύγκριτο συνδυασμό γεύσεων Ιαπωνίας και Περού. Στον κομψό και μοντέρνο χώρο του OSHU, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιάτα όπως το κοτόπουλο φιλέτο με κίτρινη anticucho σάλτσα, το tiradito τόνου με yuzu kosho aioli, καθώς και το δημοφιλές oshu ceviche. Κάθε πιάτο αποτελεί έκφραση της φιλοσοφίας του OSHU για αριστεία και πρωτοπορία, με υλικά υψηλής ποιότητας όπως το Ιαπωνικό wagyu και βιολογικό κοτόπουλο, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία ανεπανάληπτης ποιότητας. Για τους λάτρεις της γκουρμέ εμπειρίας, το OSHU προσφέρει το εξαιρετικό Omakase Bar, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου οι επισκέπτες μπορούν να αφεθούν στη δεξιοτεχνία των σεφ μας και δοκιμάζουν επιλεγμένα πιάτα από φρέσκα κι εποχιακά υλικά.

Info: Λεωφόρου Νίκης 45.