fbpixel

Search icon
Search
Η έκθεση "Cosmic Garden" που παρουσιάζεται στην Art Biennale της Βενετίας έχει την υποστήριξη του οίκου Dior
ARTS & CULTURE

Η έκθεση "Cosmic Garden" που παρουσιάζεται στην Art Biennale της Βενετίας έχει την υποστήριξη του οίκου Dior

Ένα αφιέρωμα στη γυναικεία δύναμη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Chanakya της Ινδίας


Συνεχίζοντας τη συνεργασία που ξεκίνησε ο οίκος Dior με το ίδρυμα Chanakya και το ζευγάρι Madhvi και Manu Parekh, που είχαν δημιουργήσει κάποια πλεκτά για τη συλλογή Haute Couture SS 2022 του γαλλικού fashion house, το ίδρυμα Chanakya παρουσιάζει την έκθεση Cosmic Garden στην Biennale Arte 2024 στη Βενετία. Η έκθεση αποκαλύπτει πίνακες και γλυπτά των Ινδών καλλιτεχνών Madhvi Parekh και Manu Parekh, καθώς και μια σειρά νέων έργων που δημιουργήθηκαν από τους καλλιτέχνες σε συνεργασία με τον Karishma Swali και τους αποφοίτους της Σχολής Chanakya της Βιοτεχνίας. 

cosmic-garden-scenography-adrien-dirand-1-mGZXW.jpg


«Είναι μεγάλη μας τιμή που το Cosmic Garden επιλέχθηκε ως παράπλευρη εκδήλωση της 60ης Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης - La Biennale di Venezia. Το Chanakya School of Craft διατηρεί ένα κοινό όνειρο με τη Maria Grazia Chiuri, της creative director του οίκου, για τη διατήρηση της βιοτεχνικής κληρονομιάς. Πιστεύαμε ότι η δύναμη της χειροτεχνίας θα μπορούσε να ανυψώσει τις κοινότητες και αυτή η έκθεση είναι μια εξέλιξη που προέρχεται από τον 25ετή διάλογό μου με τη Maria Grazia Chiuri για να "θολώσει" τις υποτιθέμενες ιεραρχίες στις fine arts», αποκαλύπτει η Karishma Swali, creative director της Chanakya School of Craft.

The Exhibition 

cosmic-garden-scenography-adrien-dirand-5-KbzSC.jpg

Το Cosmic Garden σχεδιάστηκε ως μια καλλιτεχνική αφήγηση που ανιχνεύει γόνιμες ανταλλαγές που έχουν τις ρίζες τους στη χειροτεχνία από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα. Εισάγοντας ένα νέο λεξιλόγιο μέσα από μια συλλογική, διεπιστημονική προσέγγιση, τα εργαστήρια Chanakya και η Chanakya School of Craft έχουν ζωντανέψει μια ποικιλία από υπέροχα έργα μικτής τεχνικής, καθένα από τα οποία χρησιμοποιεί έως και 32 τεχνικές χειροτεχνίας και απαιτεί έως και 16.000 ώρες για να υλοποιηθεί. Αποτελούμενα από οργανικά υλικά όπως λινό, γιούτα, μετάξι και βαμβάκι, τα κομμάτια που προκύπτουν ξεπερνούν τα όρια μεταξύ τέχνης και χειροτεχνίας και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που έχει τον τρόπο να μας εμπνέει.

Το έργο των Madhvi και Manu Parekh, αν και διαφορετικό στο ύφος, είναι στενά συνδεδεμένο με την πνευματική κληρονομιά της χώρας τους, από πολιτιστική άποψη. Στους πίνακες του Madhvi Parekh, το πραγματικό και το φανταστικό συμπλέκονται για να δημιουργήσουν έναν ιδιαίτερο κόσμο, που κατοικείται από φιγούρες από το βεδικό πάνθεον. Ο Manu Parekh, από την πλευρά του, χρησιμοποιεί την επιφάνεια του καμβά ως διάφραγμα για τα νοητικά τοπία και τις αφηρημένες του εικονογραφήσεις εμπνευσμένες από την ινδική εσωτερική παράδοση. Στο έργο και των δύο τα χρώματα, τα αφηρημένα σχήματα και οι αντιθέσεις έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

cosmic-garden-scenography-adrien-dirand-7-3CIj2.jpg


Παρουσιάζεται από το Ίδρυμα Chanakya στο Salone Verde – Art & Social Club, που βρίσκεται στην ιστορική συνοικία του Ριάλτο. Όλο αυτό το ποιητικό ραντεβού που υποστηρίζεται από τον οίκο Dior και επιμελείται η Maria Alicata και η Paola Ugolini, γιορτάζει την εμφάνιση μιας νέας καλλιτεχνικής γλώσσας, αφού πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη γυναικεία δύναμη, με τη μεταμορφωτική της ενέργεια. 

Info: Παρουσιάζεται στο Salone Verde – Art & Social Club από τις 20 Απριλίου έως τις 24 Νοεμβρίου 2024.