fbpixel

Search icon
Search
10 συμβουλές για να απαλλαγείτε επιτέλους από τα μαύρα στίγματα
FACE & BODY

10 συμβουλές για να απαλλαγείτε επιτέλους από τα μαύρα στίγματα

Η απάντηση σε ένα από τα πιο συχνά προβλήματα του δέρματος


Mόλις αγοράσατε έναν μεγεθυντικό καθρέφτη και αποκτήσατε μια HD θέα σε αυτά τα ενοχλητικά σπυράκια στη μύτη ή το πηγούνι σας - κι εγώ έχω βρεθεί σε αυτήν τη θέση. Δεν είναι μυστικό ότι τα σπυράκια είναι τα απολύτως χειρότερα λόγω της επίμονης φύσης τους.

Τα μαύρα στίγματα είναι φραγμένοι πόροι γεμάτοι με παγιδευμένα υπολείμματα, σμήγμα και έλαια που εμφανίζονται μαύρα λόγω της οξείδωσης από την έκθεση στον αέρα. Οι δερματολόγοι αποκαλούν τα μαύρα στίγματα "ανοιχτοί κομήτες" επειδή είναι ανοιχτοί και εκτεθειμένοι στον αέρα, προκαλώντας τη μαύρη κουκκίδα που βλέπουμε. Τα λευκά σπυράκια ή 'κλειστοί κομήτες' είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα με τα μαύρα σπυράκια, με τη διαφορά ότι τα παγιδευμένα υπολείμματα παραμένουν λευκού χρώματος επειδή δεν έχουν εκτεθεί στον αέρα. 

Όσο για το τι προκαλεί αυτές τις ενοχλητικές κουκίδες; Τα βακτήρια, οι ορμονικές αλλαγές, η γενετική και ορισμένα καλλυντικά (κομεδογόνα προϊόντα που φράζουν τους πόρους και ενισχύουν την παραγωγή λιπαρότητας) συμβάλλουν στον σχηματισμό μαύρων στιγμάτων. Μια καθολική ενόχληση, αυτοί οι φραγμένοι πόροι είναι συνήθεις σε όλους τους τύπους δέρματος, αλλά, τα καλά νέα είναι ότι, μπορούν εύκολα να "εξοριστούν".

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να εξαφανίσετε επιτέλους τα μαύρα στίγματα στο δέρμα σας!
snapinstaapp-434232565-1067485791025441-514993275491776488-n-1080.jpg
@christinanadin

1. Τακτικός καθαρισμός

Η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας είναι σημαντική για την πρόληψη του σχηματισμού μαύρων στιγμάτων. Χρησιμοποιήστε καθημερινά ένα απαλό, μη κωμειογόνο καθαριστικό για να απομακρύνετε τη βρωμιά, το λάδι και το μακιγιάζ και χρησιμοποιείτε πάντα μη κωμειογόνα προϊόντα γενικά. Όσοι έχουν λιπαρό δέρμα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μαύρα στίγματα. Διατηρώντας το δέρμα καθαρό πλένοντας με ένα απαλό καθαριστικό δύο φορές την ημέρα και κρατώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μακριά με τακτική απολέπιση θα κάνει κάποιον λιγότερο επιρρεπή στο σχηματισμό μαύρων στιγμάτων.

2. Βαθύς καθαρισμός με σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ, ένα πολύ συνηθισμένο συστατικό στις θεραπείες ακμής που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, θα είναι ο καλύτερος φίλος σας. Το καλύτερο είναι να καθαρίσετε τους φραγμένους πόρους με ένα προϊόν που περιέχει σαλικυλικό οξύ, ένα βήτα υδροξύ που διαλύει το σμήγμα βαθιά μέσα στους πόρους και απολεπίζει τα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος. Μπορείτε να βρείτε SA σε χημικά peelings για το σπίτι που χρησιμοποιούνται καθημερινά ή εβδομαδιαία, καθώς και σε καθαριστικά, διαλύματα, ορούς, θεραπείες σημείων και επιθέματα. Αυτά τα προϊόντα είναι εξαιρετικά για τη διατήρηση των πόρων καθαρών ως προληπτικό μέτρο και για την αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων όταν αυτά έχουν σχηματιστεί. Με την απολέπιση του δέρματος, το βάθος των πόρων μειώνεται και θα είναι λιγότερο πιθανό να παγιδεύουν υπολείμματα. Θα γίνουν επίσης λιγότερο ορατοί. Το συστατικό "ροκ σταρ" βρίσκεται σε συγκεντρώσεις μεταξύ 0,5 και δύο τοις εκατό στα καθαριστικά προσώπου που διατίθενται χωρίς συνταγή - και το θέμα είναι να βρείτε αυτό που ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας, γι' αυτό να έχετε υπόψη σας την ευαισθησία του δέρματός σας.

3. Απολέπιση με γλυκολικό οξύ

Όσον αφορά τα οξέα, υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο λειτουργίας τους. Τα BHA, όπως το σαλικυλικό οξύ, διεισδύουν στους πόρους για να βοηθήσουν στη διάλυση του σμήγματος, να ξεβουλώσουν τους πόρους και να αποτρέψουν τη συσσώρευση νεκρού δέρματος, βρωμιάς και άλλων υπολειμμάτων. Τα AHA, όπως το γαλακτικό οξύ, βοηθούν στη διάσπαση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και ξεβουλώνουν τους πόρους, αποτρέποντας το σχηματισμό μαύρων στιγμάτων. Το γαλακτικό και το γλυκολικό οξύ είναι τα μεγαλύτερα hits όταν πρόκειται για τα AHAs, ή αλφα-υδοξυοξέα, που απομακρύνουν το νεκρό δέρμα και προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου.

snapinstaapp-437601146-1949366492169534-4543827872538249659-n-1080.jpg
@hannaschonberg

4. Go supersonic

Αν θέλετε σοβαρά να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα και δεν έχετε υιοθετήσει την τάση της ηχητικής βούρτσας για το δέρμα, ήρθε η ώρα να κάνετε επιτέλους μια επένδυση. Αυτές οι ενεργοποιημένες συσκευές υπόσχονται να δώσουν στο δέρμα αυτόν τον επιπλέον βαθύ καθαρισμό που θα χρειαστεί το πηγούνι σας (και το υπόλοιπο πρόσωπό σας) για να καταπολεμήσει τα σπυράκια, χωρίς να είναι υπερβολικά λειαντικές.

5. Πρόληψη με ρετινοειδή

Είτε επιλέξετε μια ρετινόλη χωρίς συνταγή είτε μια ισχυρότερη συνταγογραφούμενη, αυτό το αντιγηραντικό προϊόν είναι γνωστό για τις ιδιότητες κατά της ακμής. Η χρήση ενός παραγώγου της βιταμίνης Α, όπως η αδαπαλένη, ή ενός συνταγογραφούμενου ρετινοειδούς όπως η τρετινοΐνη, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε εξαρχής τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων στο σπίτι. Τα ρετινοειδή αντιμετωπίζουν και προλαμβάνουν τα μαύρα στίγματα ρυθμίζοντας τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος, μειώνοντας την παραγωγή σμήγματος και συρρικνώνοντας τους αδένες. Τα πιο ισχυρά συνταγογραφούμενα ρετινοειδή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά για λιπαρό και επιρρεπές στην ακμή δέρμα.

6. Εφαρμόστε μια ειδική μάσκα

Οι μάσκες είναι εξαιρετικές επειδή μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε μόνο εκεί όπου πραγματικά πρέπει να επωφεληθείτε από αυτές. Σε αυτή την περίπτωση, περιποιηθείτε το πηγούνι, τη ζώνη Τ ή τις πληγείσες περιοχές σας με μια μάσκα δύο φορές την εβδομάδα που προορίζεται να απομακρύνει τους ρύπους και κάθε συμφόρηση που μπορεί να προκαλεί μαύρα στίγματα. Αυτό θα βοηθήσει μόνο τις υπόλοιπες προσπάθειές σας και θα διατηρήσει καθαρούς πόρους. Οι μάσκες με κάρβουνο και πηλό βοηθούν στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών, όπως το λάδι και η βρωμιά από τους πόρους σας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισής τους.

7. Spot treat

Τα μαύρα στίγματα είναι πρόδρομοι για μεγαλύτερες βλάβες ακμής, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχετε τα μαύρα στίγματα πριν γίνουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση, θα παραμείνουν ως μαύρες κουκίδες. Είναι απίθανο να υποχωρήσουν από μόνες τους. Οι θεραπείες για τα μαύρα στίγματα μπορεί συχνά να είναι ισχυρές φόρμουλες που μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα. Παρόμοια με την κάλυψη μόνο των προσβεβλημένων περιοχών, η σημειακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του προβλήματος μόνο όταν χρειάζεται.

snapinstaapp-434210298-784026149833371-5559427393798295779-n-1080.jpg
@christinanadin

8. Ξεχάστε τις ταινίες πόρων

Παραδεχόμαστε ότι η στιγμιαία ικανοποίηση του να ξεκολλάμε ένα pore strip και να βλέπουμε τα ακανθώδη μαύρα στίγματα που κάποτε βρίσκονταν μέσα στους πόρους μας μπορεί να είναι αρκετά ικανοποιητική. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσουν περισσότερο ερεθισμό στο ήδη ευαίσθητο δέρμα και η αποτελεσματικότητα αυτών των προϊόντων είναι εδώ και καιρό υπό συζήτηση.

9. Εφαρμόστε αντηλιακή προστασία

Ενώ γνωρίζουμε ότι η προστασία από τον ήλιο είναι σημαντική, ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε τη συμβολή της στη δημιουργία μαύρων στιγμάτων και ακμής. Η προστασία από τον ήλιο είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των πόρων. Με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη από τον ήλιο οδηγεί στη διεύρυνση των πόρων.

10. Αποφύγετε τα at-home extractions

Σε περίπτωση που χρειαζόσασταν άλλο ένα σημάδι για να σταματήσετε να σκαλίζετε το πρόσωπό σας, ορίστε: Το να εκτελείτε extractions στο σπίτι είναι συνήθως κακόβουλο λόγω των εγγενών κινδύνων να προκαλέσετε περισσότερη ζημιά παρά καλό στο δέρμα σας. Αν έχετε φραγμένους πόρους που δεν βελτιώνονται με κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές, συνιστώ να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για αξιολόγηση και ένα σχέδιο θεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνει την ασφαλή εκτέλεση εξαντλήσεων στο γραφείο και τη συνταγογράφηση ενός συνταγογραφούμενου ρετινοειδούς αν ενδείκνυται.