fbpixel

Search icon
Search
Ένας ειλικρινής οδηγός για την κυτταρίτιδα & tips για τη βελτίωση της εμφάνισής της
FACE & BODY

Ένας ειλικρινής οδηγός για την κυτταρίτιδα & tips για τη βελτίωση της εμφάνισής της

Όλες οι αλήθειες που κρύβονται πίσω από την πιο κοινή δερματική πάθηση


Η κυτταρίτιδα είναι μάλλον η πιο κοινή και συνήθης δερματική πάθηση, ειδικά για τις γυναίκες. Μάλιστα, περίπου το 90% των γυναικών θα αναπτύξουν κυτταρίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Παρόλο που πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, μπορεί να πλήξει την αυτοπεποίθησή σας, και πιο συγκεκριμένα κατά τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τους οποίους αποκαλύπτουμε παραπάνω τα άκρα του σώματός μας. Αν και είναι δύσκολο να απαλλαγείτε εντελώς από αυτήν, υπάρχουν τρόποι να βελτιώσετε την εμφάνισή της και να σταματήσετε τη χειροτέρευσή της. 

Για το σκοπό αυτό αναζητήσαμε τις απόψεις των ειδικών, με σκοπό να μάθετε όλη την αλήθεια πίσω από την κυτταρίτιδα αλλά και μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσετε την εμφάνισή της!

Είναι εξαιρετικά σύνηθες φαινόμενο

Κατ' αρχάς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο συχνή είναι η κυτταρίτιδα στις γυναίκες. Κατά μέσο όρο, το 90% από εμάς την αποκτά ή θα την αποκτήσει και αυτό μπορεί να εξηγηθεί με βάση την αρχιτεκτονική της συνδετικής υφής του δέρματός μας. Για τις γυναίκες, αυτή είναι διατεταγμένη πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και σε ορθογώνια τμήματα, οπότε η επιφανειακή εμφάνιση του δέρματος όντως τροποποιείται με την πάροδο του χρόνου. 

snapinstaapp-346244160-269262792187916-5770575724651636580-n-1080.jpg

Τα πάντα, από τη γενετική μέχρι το πάχος του δέρματός σας, μπορούν να καθορίσουν πόση κυτταρίτιδα έχετε και πόσο ορατή είναι. Υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει φυσικά μέρος της ελαστικότητάς του και αυτό μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα να φαίνεται πιο εμφανής.

Η κυτταρίτιδα φέρει πολλούς μύθους

Ένας κοινός μύθος είναι ότι η κυτταρίτιδα προκαλείται κυρίως από το υπερβολικό βάρος. Ενώ το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνισή της, απέχει πολύ από την πρωταρχική αιτία. Η κυτταρίτιδα επηρεάζει άτομα οποιουδήποτε βάρους και ακόμη και τα πιο αδύνατα - και πιο αθλητικά - άτομα μπορεί να έχουν κυτταρίτιδα. Οι άνδρες είναι οι μόνοι που εξαιρούνται. Είναι αλήθεια ότι η κυτταρίτιδα επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, γεγονός που οφείλεται στις διαφορές στην κατανομή του λίπους και των μυών. Οι άνδρες μπορούν να αναπτύξουν κυτταρίτιδα, αλλά είναι λιγότερο συχνή, καθώς η δομή του συνδετικού ιστού των ανδρών είναι πολύ μικρότερη.

Ένας άλλος μύθος είναι ότι μπορείτε να αποτρέψετε την κυτταρίτιδα εντελώς. Φυσικά, μπορείτε να κάνετε ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε την εμφάνισή της, αλλά οι περισσότεροι από εμάς θα την εμφανίσουμε κάποια στιγμή - ανεξάρτητα από το τι κάνουμε. Η διατήρηση της ενυδάτωσης μπορεί να βοηθήσει, καθώς θα διατηρήσει την ελαστικότητα του δέρματος, γι' αυτό μετατρέψτε σε συνήθεια το να πίνετε τουλάχιστον μερικά ποτήρια νερό την ημέρα.

Υφίστανται διάφορες αιτίες 

Η κυτταρίτιδα έχει εξογκώματα ή λακκάκια, τα οποία συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές όπως οι μηροί και οι γλουτοί. Καθώς βρίσκεται κάτω από τους συνδετικούς ιστούς μας - οι οποίοι είναι πολύ κοντά στο ανώτερο στρώμα του δέρματός μας - μπορεί να είναι αρκετά ορατή. Δεν είναι ευρέως γνωστό γιατί συμβαίνει - μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι - αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να εμφανιστεί όταν οι ινώδεις ζώνες που συνδέουν το δέρμα σας με τους υποκείμενους μύες σφίγγουν ακανόνιστα. Αυτή η σύσφιξη τραβάει προς τα κάτω το δέρμα σας και το στρώμα λίπους από κάτω αναγκάζεται να ανέβει προς τα πάνω. 

Η διατροφή είναι επίσης ένας τεράστιος παράγοντας που συμβάλλει στην κυτταρίτιδα. Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής που δεν είναι πλούσια σε ζάχαρη ή λίπος θα βοηθήσει να διατηρήσετε το σώμα σας σε φόρμα και υγιές, και επομένως να μειώσετε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Σε γενικές γραμμές, η γενετική και η γήρανση είναι οι μεγαλύτερες αιτίες της κυτταρίτιδας, κυρίως επειδή το λίπος συσσωρεύεται και το κολλαγόνο εξαντλείται καθώς μεγαλώνουμε.

3e3b0a87555534593e0717cc1060b7ef.jpg

Το κάπνισμα είναι μια άλλη βασική αιτία της κυτταρίτιδας. Όσοι καπνίζουν τακτικά θα διαπιστώσουν ότι η κυκλοφορία του αίματός τους είναι το πρώτο πράγμα που επηρεάζεται. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λεμφική αποστράγγιση του σώματος, η οποία συμβάλλει στη φθορά του κολλαγόνου και της ελαστίνης, με αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να εμφανίζεται χειρότερα. Ομοίως, χρειάζεστε ένα καλό σύστημα αποτοξίνωσης. Έτσι, βασικά πράγματα όπως η κατανάλωση άφθονου νερού και η κατανάλωση μιας ινώδους διατροφής θα βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις τοξίνες και να τις αποτρέψετε από το να παρεμβαίνουν στα κύτταρά σας - κάτι που είναι γνωστό ότι εκφυλίζει τον ιστό του δέρματός σας και προκαλεί ανομοιόμορφο τόνο.

Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί επίσης να αποτελέσουν έναυσμα

Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επιδεινώσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορούν να επηρεάσουν τη δομή και την κατανομή του λίπους, του συνδετικού ιστού και τη ροή του αίματος, καθιστώντας την κυτταρίτιδα πιο αισθητή. Οι ορμονικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ή την επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, οι ορμονικές μεταβολές δεν είναι η μοναδική αιτία της κυτταρίτιδας και άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο.

Τα ρούχα σας παίζουν επίσης τον ρόλο τους

Ενώ η κυτταρίτιδα προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, οποιαδήποτε αυξημένη πίεση από τα στενά ρούχα στα αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία μπορεί έμμεσα να επηρεάσει τον δομικό συνδετικό ιστό με περισσότερες τοξίνες. Μπορεί επίσης να αυξήσει την κατακράτηση νερού, επιδεινώνοντας την εμφάνιση της κυτταρίτιδας σας. Αν έχετε δει ποτέ εσοχές στο δέρμα σας μετά την αφαίρεση του στενού τζιν, θα έχετε δει πόσο περιοριστικά μπορεί να είναι ορισμένα ρούχα. Λάβετε αυτό υπόψη σας αν είστε κάποιος που κάθεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας σας.

3 tips "κλειδιά" για την βελτίωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας

1. Το αυτομασάζ & το ξηρό βούρτσισμα μπορούν να βοηθήσουν

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το αυτομασάζ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει, επειδή διεγείρει την κυκλοφορία. Όταν συνδυάζεται με λεμφική αποστράγγιση, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονώδους διαδικασίας και στην εξάλειψη των μεταβολικών αποβλήτων και της κατακράτησης νερού - και τα δύο προκαλούν κυτταρίτιδα. Αν και δεν είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από το ανώμαλο δέρμα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Αξίζει να προμηθευτείτε μια καλή βούρτσα ξηρού σώματος. Η τακτική χρήση θα ελέγξει τη φλεγμονή και θα αποτρέψει τον περαιτέρω σχηματισμό κυτταρίτιδας.

840b578fbb1eff384f8dcec758ab5b08.jpg

2. Η άσκηση θα βελτιώσει την κυτταρίτιδα σας

Ενώ η καρδιαγγειακή άσκηση βοηθάει - σκεφτείτε το τρέξιμο, το περπάτημα και την ποδηλασία - θέλετε επίσης να κάνετε προπόνηση δύναμης μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Τα squats, τα lunges και η άρση βαρών είναι όλα βασικά για την οικοδόμηση μυών, τα οποία θα βελτιώσουν τον τόνο και τη σφριγηλότητα των υποκείμενων ιστών, μειώνοντας με τη σειρά τους την ορατότητα της κυτταρίτιδας. Συχνά συνιστάται ένας συνδυασμός cardio και ενδυνάμωσης, αν θέλετε να δείτε αισθητή διαφορά.

3. Η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας αξίζει μια δοκιμή

Υπάρχουν τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης στην αγορά που ισχυρίζονται ότι "νικούν την κυτταρίτιδα", και μερικά είναι καλύτερα από άλλα. Το κλειδί είναι να αναζητήσετε τα συστατικά που αποδεδειγμένα διεγείρουν το δέρμα και αυξάνουν την κυκλοφορία. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Καφεΐνη: Θεωρείται ότι αυξάνει την κυκλοφορία και προάγει τη λιπόλυση των λιποκυττάρων. Ενώ η υπερβολική κατανάλωση καφέ είναι κακή για την ανάπτυξη κυτταρίτιδας (μπορεί να σας αφυδατώσει), αν χρησιμοποιηθεί τοπικά, μπορεί να είναι πολύ ευεργετική.

Ρετινόλη: Παράγωγο της βιταμίνης Α, η ρετινόλη κάνει πολλά καλά πράγματα για το δέρμα σας. Τα τελευταία 40 χρόνια περίπου, κλινικές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα της κρέμας ρετινόλης στις ρυτίδες και τη γήρανση του δέρματος. Ως θεραπεία κυτταρίτιδας, μια συγκέντρωση 0,3% που εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα για έξι μήνες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Λειτουργεί με την αύξηση της ροής του αίματος και την πάχυνση του δερματικού ιστού του δέρματος.

Βιταμίνη C: Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η σημαντική βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση κολλαγόνου και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Fisetin & Frambione: Αυτά τα δύο συστατικά, που προέρχονται από φράουλες και σμέουρα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη λιπόλυση (καύση λίπους). Έχουν επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Centella Asiatica: Αυτό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη ροή του αίματος και επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Δουλεύει σκληρά για να βελτιώσει την κυκλοφορία και να επιδιορθώσει τον συνδετικό ιστό κάτω από την επιφάνεια του δέρματος για μια πιο σφριγηλή εμφάνιση. 

Key anti-cellulite products

Sol De Janeiro Brazilian Bum Bum Cream

stighmiotipo-othonis-309.png

BUY HERE: Sol De Janeiro Brazilian Bum Bum Cream, Sephora.gr

Clarins Masvelt Advanced Body Shaping Cream

01-10.webp

BUY HERE: Clarins Masvelt Advanced Body Shaping Cream, Atticadps.com

Frank Body Coconut Coffee Scrub

stighmiotipo-othonis-310.png

BUY HERE: Frank Body Coconut Coffee Scrub, Sephora.gr

Lierac Body Sculpt Κρυοενεργό Συμπύκνωμα Κατά Της Κυτταρίτιδας

3701436917449-p-1.jpg

BUY HERE: Lierac Body Sculpt Κρυοενεργό Συμπύκνωμα Κατά Της Κυτταρίτιδας, Hondoscenter.com

Ορός Λιποδιάλυσης by Tzimas Cosmetics

stighmiotipo-othonis-311.png

BUY HERE: Tzimas Cosmetics Ορός Λιποδιάλυσης, Tzimas-cosmetics.gr