fbpixel

Search icon
Search
Sweet Dreams: 5 συνήθειες που θα βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας
WELLNESS

Sweet Dreams: 5 συνήθειες που θα βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας

Κι όμως, είναι πιο απλό απ' όσο νομίζετε


Ο καλός ύπνος αποτελεί το Α και το Ω για να εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα επίπεδα ενέργειας για ολόκληρη την ημέρα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους, με αποτέλεσμα να νιώθουν εξαντλημένοι όλες τις υπόλοιπες ώρες. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται έντονα και μπορεί να οφείλετε όχι μόνο στο στρες της καθημερινότητας, αλλά και σε άλλους παράγοντες που ίσως δεν είχατε σκεφτεί.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με τον ύπνο σας, λέγοντας «ναι» σε συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε άμεσα!

1. Σταθεροποιήστε ένα ωράριο ύπνου

Το να ορίσετε ένα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου βοηθάει το βιολογικό σας ρολόι και σας προετοιμάζει κάθε πριν βράδυ πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Το σώμα και το μυαλό σας συνηθίζουν κι έτσι είναι πιο εύκολο να σας πάρει ο ύπνος χωρίς να ταλαιπωρήστε. Αυτό ισχύει τόσο για τις καθημερινές όσο και για τα Σαββατοκύριακα.

shutterstock-2297174271-1.jpg

2. Το περιβάλλον όπου κοιμάστε παίζει καθοριστικό ρόλο

Ίσως να μην είχατε σκεφτεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ποιότητα του ύπνου σας το περιβάλλον στο οποίο κοιμάστε. Όταν ένας χώρος είναι ακατάστατος, δύσκολα θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να αποφορτιστείτε από την ένταση της ημέρας. Επίσης, το ίδιο ισχύει και όταν τα χρώματα είναι σκούρα. Πρέπει να τακτοποιείτε πιο συχνά το υπνοδωμάτιό σας και να επιλέγετε χρώματα απαλά και γήινα.

3. Αφήστε στην άκρη τις ηλεκτρονικές συσκευές

Το blue light επηρεάζει αρνητικά τα μάτια σας και σας κουράζει περισσότερο. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης, την ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο. Προσπαθήστε να αφήνετε στην άκρη το κινητό ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε ένα podcast για να ξεκουραστείτε.

shutterstock-539781790.jpg

4. Όχι στις διεγερτικές ουσίες

Το αλκοόλ, η καφεΐνη και η νικοτίνη, είναι ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σας. Αντί γι' αυτά, προτιμήστε να βότανα, που με τις ιδιότητές τους θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και φροντίστε να μην έχετε φάε βαριά για τουλάχιστον δύο ώρες.

5. Ναι στο ζεστό μπάνιο

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ντους, κατά προτίμηση μία έως δύο ώρες πριν από τον ύπνο, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα κι εύκολα -περίπου 36% ταχύτερα, για να είμαστε πιο ακριβείς.

shutterstock-1130185181.jpg

6. Ασκηθείτε μέσα στη μέρα 

Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά τείνουν να κοιμούνται πιο ήσυχα, αλλά αν το κάνετε λίγες ώρες πριν από την ώρα του ύπνου σας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να σας ενεργοποιεί λόγω της παραγωγής της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, καθιστώντας πιο δύσκολο να κοιμηθείτε.

7. Ψεκάστε στο σώμα σας μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας χαλαρωτικό άρωμα

Είναι ωραίο να μυρίζεται όμορφα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας, ειδικά όταν αυτό το γεγονός σας κάνει να νιώθετε πιο ωραία με τον εαυτό σας. Διαλέξτε ένα άρωμα με χαλαρωτικές νότες, όπως για παράδειγμα η λεβάντα και το λεμόνι, και ψεκάστε το επάνω σας αμέσως μετά το μπάνιο, λίγο πριν πέσετε για ύπνο. Η μυρωδιά του θα σας κάνει να ηρεμήσετε, ενώ η διάρκειά του θα σας συντροφεύει μέχρι το πρωί.