fbpixel

Search icon
Search
Intermittent Fasting: Το νέο διατροφικό trend που κυριαρχεί στα social media και το αγαπούν οι celebrities
HEALTH

Intermittent Fasting: Το νέο διατροφικό trend που κυριαρχεί στα social media και το αγαπούν οι celebrities

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, αν σκοπεύετε να το υιοθετήσετε κι εσείς


Πλησιάζοντας προς το καλοκαίρι, η αλήθεια είναι πως ήδη αρκετοί από εμάς έχουμε ξεκινήσει να σκεφτόμαστε το πώς θα αποκτήσουμε το summer-body των ονείρων μας. Η διατροφή και η γυμναστική είναι ο ιδανικός συνδυασμός -κι ίσως κι ο μοναδικός- που μπορεί να μας χαρίσει αυτό που τόσο πολύ θέλουμε και σίγουρα, δε χρειάζεται άγχος, αλλά μεθοδικότητα.

Την ίδια στιγμή, τα social media κατακλύζονται από διάφορα διατροφικά trends και tips, που υπόσχονται θαύματα, με τη διαλειμματική νηστεία -aka intermittent fasting- να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε τα μυστικά της συγκεκριμένης διατροφής, αν θέλετε να την υιοθετήσετε κι εσείς.

Tι ισχύει ακριβώς;

The trend

Ξεκινώντας από τα βασικά, είναι γεγονός πως η διαλειμματική νηστεία δεν μπήκε τώρα στη ζωή μας, αλλά αποτελεί εδώ και χρόνια σταθερή επιλογή για πολλούς A-listers και celebrities, που θέλουν να μειώσουν -ή και να ελέγξουν- το βάρος τους. Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις υγείας και φυσικής κατάστασης στον κόσμο, είτε για απώλεια βάρους, είτε για τη γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, που έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα trend το οποίο συστήνουν αρκετοί diet-experts, αλλά και οι ειδικοί του well-being και είναι ένα είδος διατροφής που κυμαίνεται μεταξύ περιόδων νηστείας και φαγητού. 

Ένα από τα benefits του intermittent fasting, είναι το γεγονός ότι δεν απαιτεί την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, αλλά όλα εξαρτώνται από το πότε καταναλώνονται οι τροφές, γι' αυτό και πολλοί ειδικοί κάνουν λόγο για ένα μοτίβο διατροφής κι όχι απλά για μία δίαιτα. Οι συνηθέστερες μέθοδοι περιλαμβάνουν καθημερινή νηστεία 16 ωρών ή νηστεία για 24 ώρες, δύο φορές την εβδομάδα, αν και η πιο σίγουρη, αξιόπιστη και ασφαλής μέθοδος απώλειας βάρους θεωρείται ο καθημερινός χρονικός περιορισμός της διατροφής, με πιο συνηθισμένη μορφή το 16:8. Τι σημαίνει αυτό; Όποιος ακολουθεί το συγκεκριμένο πλάνο, για 16 ώρες δεν πρέπει να καταναλώνει φαγητό ή ποτό, ενώ υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο 8 ωρών μέσα στο οποίο μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα τα γεύματα. Με απλά λόγια, πρόκειται για μία καθημερινή νηστεία 16 ωρών, με τα γεύματα να περιορίζονται στις υπόλοιπες 8 ώρες, με τους υποστηρικτές της, να κάνουν λόγο για μία σειρά θετικών επιδράσεών στον οργανισμό, αλλά ακόμη και στη διάθεση, σε βάθος χρόνου. 

shutterstock-2138052551.jpg

The benefits

Απώλεια βάρους

Η επί ώρες αποχή από την πρόσληψη τροφής, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα αυξητικής ορμόνης, με αποτέλεσμα τη μείωση του λίπους, την αύξηση της μυϊκής μάζας και την αναγέννηση των ιστών. Αρκετοί ειδικοί, υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια ότι το fasting είναι μια πολύ πιο γρήγορη μέθοδος για την καύση λίπους σε σχέση με τον κλασικό θερμιδικό περιορισμό, όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα θερμίδων παράλληλα με τη λήψη βιταμινών και μετάλλων για την αναπλήρωση των διατροφικών τους αναγκών.

Ρύθμιση του σακχάρου

Η συνεχής παραγωγή ινσουλίνης οδηγεί μαρκοπρόθεσμα στη συσσώρευση λίπους και δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα υγείας, όπως το μεταβολικό σύνδρομο. Την ίδια στιγμή, η εναλλαγή σε διαστήματα λήψης και αποχής από την τροφή ρυθμίζει τα επίπεδα της ινσουλίνης κι έτσι, τα κύτταρα καλούνται να ενεργοποιηθούν διαφορετικά και να αναζητήσουν αποθηκευμένη ενέργεια. Μία σειρά από μελέτες, έχουν αποδείξει ότι όσοι ακολουθούν πιστά τη διαλειμματική νηστεία έχουν χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης, με τις ορμόνες τους να ρυθμίζονται καλύτερα.

Καρδιαγγειακή υγεία

Η διαλειμματική νηστεία βελτιώνει τους καρδιαγγειακούς δείκτες και μειώνει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς, ενώ πρόσφατη έρευνα, έδειξε πως όσοι την έχουν υιοθετήσει, παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα κακής LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, σε σχέση με όσους συνέχιζαν να τρώνε κανονικά. Η απώλεια βάρους και η καλύτερη κατανομή του λίπους αποτελούν ένα extra bonus, με το κοιλιακό λίπος να μειώνεται αισθητά.

Ευεξία

Last but not least, η διαλειμματική νηστεία ωφελεί το μικροβίωμα του εντέρου, καθώς και τη συνολική υγεία του, κάτι που λειτουργεί ευεργετικά ακόμη και για την ευεξία και την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και του οργανισμού μας. 

shutterstock-2138056991.jpg

Good or bad?

Σίγουρα, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο diet-plan έχει αναδειχθεί κυρίως μέσα από τα social media, προκαλεί έναν σχετικό προβληματισμό, αναφορικά με το πόσο αποτελεσματικό είναι πραγματικά, αλλά κυρίως για το αν είναι όντως ασφαλές κι όπως έχουμε ξαναπεί, αυτός είναι ακριβώς κι ο λόγος που πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται και η συμβουλή κάποιου ειδικού. Τα διατροφικά trends που κάνουν την εμφάνισή τους στο Tik Tok ή το Instagram μοιάζουν συχνά άκρως ελκυστικά και υπόσχονται... θαύματα, ωστόσο, είναι προτιμότερο να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό του χώρου και να ακολουθήσετε τη δική του καθοδήγηση, αν είναι ο στόχος σας η απώλεια βάρους ή και η διατήρηση μίας ισορροπίας, όσον αφορά στη διατροφή σας. 

Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και ξεχωριστός και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνο να αποβάλλετε τελείως από τη διατροφή σας συγκεκριμένες τροφές, απλά και μόνο επειδή δεν αποτελούν βασικό part ενός εκάστοτε πλάνου που κατακλύζει τα social media ή να παραμείνετε νηστικοί για πολλές, διαδοχικές ώρες. Το καλοκαίρι είναι κοντά, αλλά δε χρειάζεται άγχος, πείνα ή ακραίες δίαιτες, για να αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας. Η γυμναστική και η ισορροπημένη διατροφή είναι το μυστικό και με την καθοδήγηση ενός διατροφολόγου, είναι σίγουρο πως θα πετύχετε τον στόχο σας και -κυρίως- θα διατηρήσετε το αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. 

Προσοχή και μεθοδικότητα!