fbpixel

Search icon
Search
Φωτιές στην Ελλάδα: Οι καταστροφικές συνέπειες και η ανάγκη άμεσης κινητοποίησης
ECO GLOW

Φωτιές στην Ελλάδα: Οι καταστροφικές συνέπειες και η ανάγκη άμεσης κινητοποίησης

Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιους κινδύνους


Για μία ακόμη φορά, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια καταστροφή. Για μία ακόμη φορά, εκτάσεις ολόκληρες αφανίζονται, άνθρωποι βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται από τη μία στιγμή στην άλλη και στις χειρότερες περιπτώσεις, χάνονται και ανθρώπινες ψυχές. Ο Έβρος και η Αττική δέχονται τεράστια χτυπήματα και οι αρμόδιες αρχές μαζί και με απλούς πολίτες -σε πολλές περιπτώσεις- δίνουν μεγάλη μάχη εδώ και πολλά 24ωρα.

Την ίδια ώρα, σχεδόν ολόκληρη η χώρα καλύπτεται πλέον από ένα πυκνό κύμα καπνού, με τους ειδικούς να συστήνουν προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, ενώ είναι μεγάλη η ανάγκη και για βοήθεια. Συνεχίστε να διαβάζετε, για να μάθετε πώς μπορείτε κι εσεις να βοηθήσετε, με τις καταστροφικές πυρκαγιές να ταλαιπωρούν πολλούς συνανθρώπους μας. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο!

Η άνιση μάχη και τα διεθνή ΜΜΕ 

Η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται σε μία πύρινη κόλαση τα τελευταία 24ωρα και η ανησυχία μεγαλώνει συνεχώς, με τις πυρκαγιές να μαίνονται σε διάφορες περιοχές στον Έβρο, την Αττική και την Εύβοια. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, στο πλευρό τους βρίσκονται και απλοί πολίτες που προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο και μέσο. Στην Αλεξανδρούπολη, συνεχίζουν να επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συνδρομή επτά εναέριων μέσων στα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης. Την ίδια στιγμή, μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο μεγάλο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στην περιοχή της Φυλής προκειμένου η πυρκαγιά να μην κατευθυνθεί προς την κορυφογραμμή της Πάρνηθας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα, ενώ από νωρίς το πρωί σήμερα έκαναν την εμφάνισή τους και 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, που αναμένεται να ενισχυθούν στη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Στρατού Ξηράς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς οι ώρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά σημαντικές με φόντο και τη συνέχεια.

Από την Δευτέρα, οι καταστροφικές φωτιές στην Ελλάδα αποτελούν κεντρικό θέμα στα διεθνή ΜΜΕ. Ο πύρινος εφιάλτης, αλλά και η είδηση των 18 απανθρακωμένων σορών που εντοπίστηκαν σε δασική έκταση στην Αλεξανδρούπολη απασχολούν τον διεθνή Τύπο, με το BBC να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Φωτιές στην Ελλάδα: 18 σοροί βρέθηκαν σε δάσος». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το CNN, αναφέροντας: «18 σοροί εντοπίστηκαν ενώ οι πυρκαγιές μαίνονται στην Ελλάδα και η Ευρώπη υποφέρει από ακραίες θερμοκρασίες». «Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα στην Ελλάδα», τονίζει η Liberation, που κάνει ειδική αναφορά σε όσα συμβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη. «Στην Ελλάδα, νέες φονικές πυρκαγιές πλήττουν αρκετές περιοχές», γράφει η Le Monde, ενώ αντίστοιχες είναι και οι τοποθετήσεις των New York Times, που στέκονται στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και στην τεράστια προσπάθεια των ελληνικών αρχών, προκειμένου να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα όλος αυτός ο εφιάλτης.

Οι συστάσεις των ειδικών

Είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση σε όλη την Ελλάδα, που ενδεικτικό το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές η ατμόσφαιρα είναι πολύ-πολύ βαριά, καθώς παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, που φτάνουν τα 100 μικρογραμμάρια, την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια! Για μία ακόμη φορά, αρκετά επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς, ενώ σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο «ταξίδεψαν» ως τα νησιά του Ιονίου! Σε πόλεις όπως τα Ιωάννινα και η Άρτα παρατηρούνται πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων από τις πυρκαγιές στον Έβρο, ενώ σε ορισμένες περιοχές είναι περιορισμένη ακόμη και η ορατότητα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνάει κατά πολύ πλέον τα ανώτερα επιτρεπτά όρια που έχει βάλει η Ευρώπη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για ένα στατικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστήμονες μετακινείται και δημιουργεί επεισόδια υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης ακόμη και σε περιοχές που είναι πολύ μακριά από τις εστίες των πυρκαγιών, γι' αυτό και χρειάζεται τεράστια προσοχή, ειδικά όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες. Τουλάχιστον γι' αυτές τις ημέρες, οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή των περιττών μετακινήσεων, ενώ δεδομένου πως τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ λεπτά η χρήση μάσκας φαντάζει απαραίτητη.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Αρχικά, όσον αφορά στην Αττική καθημερινά από σήμερα και για όλες τις επόμενες ημέρες, όποιος θέλει μπορεί να βρεθεί στις εγκαταστάσεις της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος» προκειμένου να βοηθήσει εθελοντικά, στην προετοιμασία γευμάτων για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Παράλληλα συγκεντρώνονται και διάφορα τρόφιμα όπως λάδι, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, λαχανικά, ισοτονικά ποτά, μπάρες δημητριακών, χυμοί και νερό, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Αλεξανδρούπολη. Aντίστοιχα, ανάλογες είναι κι οι προσπάθειες του «Ηumanity Greece» που εδρεύει στην Αθήνα και συγκεντρώνει ισοτονικά, φυσιολογικούς ορούς, καφέδες σπαστούς, κολλύρια, γυαλιά εργασίας, γάζες, επιδέσμους, φαρμακευτικές κρέμες, παυσίπονα και ξηρά τροφή, όπως μπισκότα και ρυζογκοφρέτες.


Last but not least, για μία ακόμη φορά, τεράστια είναι και η κινητοποίηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πέρα από τους εθελοντές που βρίσκονται σε διάφορα σημεία στις πυρκαγιές, συγκεντρώνει τρόφιμα, όπως αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια, γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, κονσέρβες παντός τύπου, παξιμάδια και δημητριακά, αλλά και οικονομική ενίσχυση για τους πυρόπληκτους και τα οικόσιτα ζώα που έμειναν χωρίς στέγη. Σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές είναι πολύ σημαντικό να στεκόμαστε όλοι δίπλα στους ανθρώπους που βιώνουν μία πολύ σκληρή πραγματικότητα, γιατί τώρα είναι αυτοί σε αυτή τη θέση, αλλά ίσως αύριο να είμαστε εμείς...