fbpixel

Search icon
Search
Planet Alert: Το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και η σημαντική αλλαγή στα νερά της Μεσογείου
ECO GLOW

Planet Alert: Το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και η σημαντική αλλαγή στα νερά της Μεσογείου

Η καθημερινότητά μας αλλάζει και δεν πρέπει να αγνοούμε τα ανησυχητικά σημάδια


Υπάρχουν αυτοί που θεωρούν πως το θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν τους αφορά, πως δεν τους «αγγίζει». Υπάρχουν -όμως- κι αυτοί που κατανοούν πλέον, πως πρόκειται για κάτι που μπορεί να αλλάξει όλη μας τη ζωή κι ίσως, σε σημαντικό βαθμό, το κάνει ήδη. Οι προβλέψεις των ειδικών για το μέλλον δεν είναι καθόλου αισιόδοξες και τα σημάδια που μας δείχνουν πως κάτι πρέπει να αλλάξει asap είναι κάτι περισσότερο από πολλά. 

Τώρα, τα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν όλα τα παραπάνω και λειτουργούν ως ένα ακόμη... καμπανάκι, με φόντο τις αλλαγές στις θάλασσες της Μεσογείου κι όχι μόνο.

Η ζωή μας αλλάζει και πρέπει να το αντιληφθούμε!

Τα νέα δεδομένα

shutterstock-1147516931.jpg

H αλήθεια είναι πως για τους περισσότερους από εμάς, το γεγονός ότι ήδη από τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου το θερμόμετρο ξεπερνά τους 24-25 βαθμούς, αποτελεί μία ευχάριστη αλλαγή. Ο ήλιος ανεβάζει σημαντικά τη διάθεσή μας, το κρύο μας αποχαιρετά και η θερμοκρασία μας βάζει σε summer-mood από τώρα. Μήπως -όμως- όλο αυτό θα έπρεπε αντί να μας χαροποιεί τόσο, να μας προβληματίσει; Μήπως ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε πως δεν είναι καθόλου φυσιολογική η τόση ζέστη, αυτή την εποχή; Η ζωή μας αλλάζει και όλα όσα γνωρίζαμε και θεωρούσαμε δεδομένα, πλέον διαφοροποιούνται. Η άνοιξη και φθινόπωρο μοιάζουν να αποτελούν μία... ανάμνηση μακρινή και τα όρια έχουν κάπως αλλάξει, ενώ αυτό -προφανώς- δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ενδεικτικό, πως τις τελευταίες ημέρες κατά μέσο όρο μόνο σε σχέση με πέρυσι η θερμοκρασία είναι υψηλότερη κατά 8 βαθμούς σε πολλές χώρες.

Η κεντρική και η ανατολική πλευρά της Ευρώπης, βιώνουν εξαιρετικά θερμές ημέρες στα τέλη του Μαρτίου, τουλάχιστον σε σύγκριση με την τελευταία δεκαετία, ενώ τελευταίες μελέτες και αναλύσεις έδειξαν πως στα περισσότερα μέρη της Γηραιάς Ηπείρου, το θερμόμετρο φτάνει κατά μέσο όρο ακόμη και 8 βαθμούς περισσότερους σε σχέση με την ίδια μέρα έναν χρόνο πριν. Η Ιταλία έχει μπει ήδη σε ρυθμούς... καλοκαιριού, στο Κίεβο η θερμοκρασία έφτασε τους 23 βαθμούς κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στα τέλη Μαρτίου εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια, ενώ στην Βαρσοβία ο υδράργυρος έδειξε 25 βαθμούς, με το ρεκόρ θερμοκρασίας των τελευταίων ετών να είναι οι 21 βαθμοί! Την ίδια στιγμή, στο Βουκουρέστι το θερμόμετρο έδειξε ακόμη και 29 βαθμούς και κάπου εδώ, είναι ξεκάθαρο πως κάτι αλλάζει με δραματικά γρήγορους ρυθμούς. Εδώ και καιρό ο ΟΗΕ έχει σημειώσει πως είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό μέσα στο 2024 να καταγραφούν θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν το ρεκόρ θερμότητας που σημειώθηκε το 2023, ζητώντας δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τα -άκρως ανησυχητικά- ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο και οι ειδικοί εκπέμπουν SOS με κάθε τρόπο και μέσο, βλέποντας ότι τα περιθώρια στενεύουν υπερβολικά πολύ...

Η Ελλάδα που... καίγεται και η Μεσόγειος

shutterstock-773212195.jpg

To 2024 είναι και θα είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά και ήδη, από το ξεκίνημά του, τα πρώτα δείγματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά και αισιόδοξα. Για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ο φετινός Ιανουάριος ήταν o δεύτερος πιο θερμός από το 2010, ενώ καταγράφηκαν θερμοκρασίες έως και 3,0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κι ανάλογη ήταν η εικόνα και τον Φεβρουάριο, που ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων 15 ετών για τη Βόρεια Ελλάδα. Φυσικά, όλη αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, που ειδικά στο τέλος του θύμιζε... καλοκαίρι, με το θερμόμετρο να ξεπερνά ακόμη και τους 25 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας, την ώρα που η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη ευνοεί τη μεταφορά ακραία θερμών για την εποχή αερίων μαζών από την Αφρική προς την Ανατολική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να σημειώνονται θερμοκρασίες έως και 15-16 βαθμούς υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Φυσικά, όλα τα παραπάνω συνεπάγονται και την αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας παγκοσμίως, με τη Μεσόγειο να δέχεται πολύ ισχυρά χτυπήματα και τα δεδομένα συνεχώς να μεταβάλλονται. Σύμφωνα με μία σειρά από αναλύσεις και μελέτες, στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών υπάρχει μία αύξηση της θερμοκρασίας των νερών της Μεσογείου κατά περίπου 1.5 βαθμό οδηγώντας στην τροπικοποίησή τους (Mediterranean Tropicalization), με όλη αυτή την αλλαγή, να προκαλεί -προφανώς- πολλά και σημαντικά προβλήματα στους πληθυσμούς των αυτόχθονων ειδών του θαλάσσιου βιόκοσμου και ακολούθως και στον άνθρωπο. 

shutterstock-2226928987.jpg


Οι ειδικοί σημειώνουν συνεχώς και σε κάθε τοποθέτησή τους πως κάτι πρέπει να αλλάξει άμεσα, ενώ πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στη summer season, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Οι καταστροφικές πλημμύρες και οι φονικές πυρκαγιές που έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη έχουν μπει πια στη ζωή μας και οι προβλέψεις με φόντο το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ-πολύ ανησυχητικές, γι' αυτό και πρέπει όλοι να κατανοήσουν και να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί ένα πρόβλημα του μέλλοντος, αλλά είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα κι αν δεν αλλάξουμε άμεσα τη σοβαρότητα της κατάστασης, τότε θα είμαστε καταδικασμένοι εμείς, αλλά και οι επόμενες γενιές...