fbpixel

Search icon
Search
Η μάχη με τον πύρινο εφιάλτη συνεχίζεται στη Ρόδο - Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε
ECO GLOW

Η μάχη με τον πύρινο εφιάλτη συνεχίζεται στη Ρόδο - Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα πύρινα μέτωπα


Το οξυγόνο συνεχώς μειώνεται, η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική, τρομοκρατημένοι άνθρωποι, ντόπιοι και τουρίστες προσπαθούν να φτάσουν σε ασφαλή σημεία, να προστατευθούν με κάθε τρόπο. Η κατάσταση στη Ρόδο είναι πραγματικά δύσκολη. Το νησί εκπέμπει SOS και τα πράγματα δείχνουν να έχουν ξεφύγει εκτός ελέγχου. Συνεχώς κάνουν την εμφάνισή τους νέα μέτωπα, συνεχώς υπάρχουν αναζωπυρώσεις και η Πυροσβεστική μαζί με τους εθελοντές και σε πολλές περιπτώσεις και τους ίδιους τους κατοίκους, δίνουν τεράστια μάχη.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις από το νησί των Δωδεκανήσων, αλλά και από τα υπόλοιπα μέτωπα που απασχολούν τη δεδομένη χρονική στιγμή της ελληνικές αρχές...

Δύσκολη κατάσταση, ανάγκη για βοήθεια!

Η Ρόδος φλέγεται

Για έβδομη διαδοχική ημέρα, η Ρόδος δίνει μία τεράστια, μία σκληρή, μία άνιση μάχη. Η Πυροσβεστική και οι εθελοντές παλεύουν με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα, με τις φλόγες να μαίνονται ανεξέλεγκτες. Χωριά εκκενώθηκαν, κάτοικοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, περιουσίες ολόκληρες παραδόθηκαν στις φλόγες και ώρα με την ώρα, το σκηνικό γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, στο νησί είναι σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να έχουν επικεντρωθεί στην κατάσβεσή της και να κάνει αγώνα για να σωθούν σπίτια, με τους κατοίκους του χωριού να κάνουν έκκληση για βοήθεια.

Στην επιχείρηση στο σημείο συμμετέχουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων 2 από την Τουρκία και 1 από την Κροατία, αλλά και 10 ελικόπτερα, τα 2 εκ των οποίων έχουν συντονιστικό ρόλο. Η κατάσταση -ωστόσο- δεν είναι μόνο εκεί τόσο δύσκολη, καθώς για εκκένωση έχουν ειδοποιηθεί και οι κάτοικοι στις περιοχές Γεννάδι και Βατί, προς Κιοτάρι. Η ανησυχία μεγαλώνει και γι' αυτά τα χωριά, με την Πυροσβεστική κι έναν μεγάλο αριθμό εθελόντων να δίνουν σκληρή μάχη, με τη Ρόδο να βιώνει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και την προσοχή όλων να είναι στραμμένη επάνω της. Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες παλεύουν με τις αναζοπυρώσεις και σε άλλες περιοχές του νησιού, όπως ανάμεσα σε Λάερμα, Απόλλωνα και Πλατάνια, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ανατολικά προς Μάλωνα και Μασάρη, ενώ στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν 266 πυροσβέστες, 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και γίνονται από αέρος ρίψεις νερού από 3 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Αυτό που εύχονται όλοι -προφανώς- είναι να τελειώσει όσο πιο άμεσα γίνεται αυτός ο εφιάλτης και να είναι όλοι υγιείς, ενώ για ένα ακόμη καλοκαίρι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστροφικές φωτιές.

Η Ελλάδα δοκιμάζεται

Η Ρόδος δεν είναι το μοναδικό νησί που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς οι ελληνικές αρχές είναι επί ποδός, αφού διαρκώς κάνουν την εμφάνισή τους νέα μέτωπα. Σήμερα, συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Καλά Νερά Μαγνησίας και συγκεκριμένα στον οικισμό Αργυραίικα Πηλίου και στο σημείο έχουν μεταβεί για να επιχειρήσουν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ συνδράμουν και εναέρια μέσα. Χθες, ξέσπασε φωτιά στην περιοχή του Αιγίου, στον ορεινό όγκο του Διακοπτού με την Πυροσβεστική να επιχειρεί με επίγειες και εναέριες δυνάμεις, δίνοντας κι εκεί τεράστια μάχη προκειμένου να μην ξεφύγει εντελώς η κατάσταση. Φωτιά μαίνεται και στην Κέρκυρα, όπου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς υπάρχει ενεργό μέτωπο στο Βιγλατούρι, με τον Δήμαρχο της βόρειας Κέρκυρας να σημειώνει πως η φωτιά πλησίασε ακόμη και σπίτια, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας.

Στην Κέρκυρα δεν κάηκαν σπίτια, ενώ εκκενώθηκαν 17 οικισμοί κι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2.466 πολίτες, ενώ στην Εύβοια, η φωτιά που ξέσπασε χτες επεκτάθηκε λόγω των ανέμων και πλησίασε οικισμούς οι οποίοι εκκενώθηκαν. «Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Η προσοχή όλων μας είναι απαραίτητη», σημειώνεται από την πλευρά της Πυροσβεστικής, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο καύσωνας κι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους δημιουργούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σκηνικό. Άπαντες τονίζουν πως και σήμερα υπάρχει ιδιαίτερα υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω των ανέμων, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν και την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς και στα πύρινα μέτωπα.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται επί ποδός, με την κατάσταση να γίνεται συνεχώς όλο και πιο δύσκολη και τώρα, επιβάλλεται να βοηθήσουμε όλοι -όπως μπορούμε- τους ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους, χάνοντας τις περιουσίες τους, γι' αυτό κι ομάδες εθελοντών έχουν ήδη ξεκινήσει την προεργασία, προκειμένου να σταλεί άμεσα βοήθεια, στα σημεία όπου υπάρχει τεράστια ανάγκη. Συγκεντρώνονται τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, με φόντο την ανακούφιση των ανθρώπων στη Ρόδο, που για έβδομη μέρα βλέπουν το νησί τους να τυλίγεται στις φλόγες και να βρίσκεται στο επίκεντρο, για τον χειρότερο δυνατό λόγο...

Οι βασικές ανάγκες είναι οι εξής:

Ισοτονικά - Ενεργειακά ποτά
Τρόφιμα μακράς διαρκείας
Σνακ
Κρουασάν
Μπισκότα
Τρόφιμα μακράς διαρκείας
Γάλα βρεφικό
Betadine , παυσίπονα
Γάζες επιδέσμους
Κολλύρια, φυσιολογικούς ορούς
Σερβιέτες
Μωρομαντηλα
Βρεφικές πάνες