fbpixel

Search icon
Search
Η Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παναθηναϊκό Στάδιο
ARTS & CULTURE

Η Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων θα παραδώσει τη φλόγα σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στον ελλαδικό χώρο


Μια εντυπωσιακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που σηματοδοτεί το τέλος της  Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην χώρα μας πριν ξεκινήσει την διαδρομή της για το Παρίσι και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024. Η Τελετή Παράδοσης  θα ξεκινήσει σήμερα στις 18:30 και είναι ανοιχτή προς όλους όσους επιθυμούν να γίνουν μάρτυρες του μεγαλοπρεπές αυτού γεγονότος στο Καλλιμάρμαρο.

img-4876.jpg
Image source: @katerinakatopis

Η γενική πρόβα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία, εξασφαλίζοντας την αρμονική οργάνωση και εξέλιξη της Τελετής. Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία ξεκίνησε πριν 11 ημέρες από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει από τον ήλιο, για να φτάσει σήμερα στο Καλλιμάρμαρο και στη συνέχεια στον τελικό προορισμό της, το Παρίσι. Η φλόγα αναλαμβάνει το συμβολικό χαρακτήρα της οικουμενικότητας και της ειρήνης και χαράζει την πορεία της στα χέρια περισσότερων από 600 λαμπαδηδρόμων. Οι δρομείς που μετέφεραν τη φλόγα σε ολόκληρη τη χώρα ξεκίνησαν ένα συμβολικό προσκύνημα διασχίζοντας περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα και φωτίζοντας κατά τη διάρκεια 43 κοινότητες. 

Η Τελετή Παράδοσης πρόκειται να είναι μία επιβλητική και εντυπωσιακή εκδήλωση, που θα αντικατοπτρίζει τη σπουδαιότητα του γεγονότος. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη έως και τις 6  το απόγευμα, αλλά συνίσταται η άφιξη στον χώρο του σταδίου να γίνει πολύ νωρίτερα, αφού η Τελετή Παράδοσης θα ξεκινήσει λίγο αργότερα.

img-4877.jpg
Image source: @katerinakatopis

Τον ρόλο του παρουσιαστή αναλαμβάνει ο μοναδικός Νίκος Αλιάγας, ενώ κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση θα έχει η ξεχωριστή Νάνα Μούσχουρη. Η μεγαλοπρεπής καλλιτέχνης θα ερμηνεύσει δύο εκτελέσεις του γαλλικού και του ελληνικού εθνικού ύμνου, υπό την διεύθυνση του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με τη συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ. Καθοριστική είναι κάθε φορά, όπως και τη δεδομένη, η συμβολή της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας και Χορογράφου των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, Άρτεμις Ιγνατίου. Με αφοσίωση και βαθιά ανάγκη να μεταφέρει την ατμόσφαιρα αυτής της τελετής, δημιούργησε και φέτος  τις πολλά υποσχόμενες χορογραφίες των Ιεριών και των Κούρων, μέσα από μια καταξιωμένη ομάδα. Η ίδια επέλεξε την Πρωθιέρεια, την δημοφιλή ηθοποιό Μαίρη Μηνά, καθώς και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, πρόσωπα, τα οποία εκτιμά και έχουν συνεργαστεί άψογα και στο παρελθόν. 

Τον Ολυμπιακό Ύμνο θα ερμηνεύσει το φωνητικό σύνολο «CHÓRES» συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, με καλλιτεχνική διεύθυνση χορωδίας, τη Μαρίνα Σάττι και μουσική διεύθυνση τον Μιχάλη Οικονόμου. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της Τελετής Παράδοσης στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό στάδιο ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος θα μας χαρίσει μία ερμηνεία του «Ολυμπιόνικο», σε ποίηση Πινδάρου, απόδοση Γιώργου Χειμωνά και μελοποίηση από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τη συνοδεία της ορχήστρας και της χορωδίας της ΕΡΤ.

img-4879.jpg
Image source: @hellenic_olympic_committee

Το Ολυμπιακό Φως θα μεταφερθεί στον χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου από την πρωταθλήτρια του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Τελευταίος Λαμπαδηδρόμος στο Καλλιμάρμαρο θα είναι o αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο Γιάννης Φουντούλης, μαζί με τους συμπαίκτες του. Η ελληνική ομάδα πόλο απέσπασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το αργυρό μετάλλιο και θα έχουν την τιμή να καταθέσουν τη φλόγα στο τελευταίο σημείο που θα λάμψει στην Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. 

Κατά το τέλος της τελετής ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, θα παραδώσει στον Τόνι Εστανγκέ, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «PARIS 2024» ,το Ολυμπιακό Φως για να συνεχίσει το ταξίδι του για το Παρίσι. Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από τον σταθμό της ΕΡΤ1.

Feature image source: @panathenaic_stadium_official