fbpixel

Search icon
Search
Μία πρώτη ματιά στις Ολυμπιακές στολές που σχεδίασε η Nike για την ομάδα των ΗΠΑ
PEOPLE & MOMENTS

Μία πρώτη ματιά στις Ολυμπιακές στολές που σχεδίασε η Nike για την ομάδα των ΗΠΑ

Το Nike Air Innovation Summit στο Παρίσι προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σχετικά με τις στολές των αθλητών των ΗΠΑ που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024


Πριν λίγες μέρες η εταιρία-κολοσσός για αθλητικά είδη Nike, παρουσίασε το Nike Air Innovation Summit στο Παρίσι, για τον εορτασμό της τεχνολογίας Air. Η τριήμερη εκδήλωση έλαβε μέρος στο Palais Brongniart του Παρισιού, με κύριο event το "Nike on Air" στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι πρωταθλητές από κάθε άθλημα, όπως η Serena Williams και η Sha'Carri Richardson. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, η Nike παρουσίασε μεταξύ άλλων και ένα δείγμα από τις νέες στολές της ομάδας των αθλητών των ΗΠΑ. 

001-240410-br-nike-1431.jpg
Image source: nike.com

Στο εξωτερικό του κτιρίου τα βλέμματα επικεντρώθηκαν στα αγάλματα ύψους 30 ποδιών που αντιπροσώπευαν μερικούς από τους αθλητές που συνεργάζονται με την Nike. Συγκεκριμένα, πρωταγωνίστησαν οι ποδοσφαιριστές Kylian Mbappé και Alexia Putellas, ο LeBron James των Lakers, ο Victor Wembanyama των Spurs, η σπρίντερ Sha'Carri Richardson και η ξιφομάχος Beatrice Vio.

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην παρουσίαση νέων καλοκαιρινών ειδών και προϊόντων για αθλητές, που αποτελούσαν το πρώτο λανσάρισμα των εμφανίσεων. Η εμπειρία του "Nike on Air" προχώρησε στην αποκάλυψη του Atlhete-Imagined Revolution (A.I.R), δηλαδή την αντίληψη που έχουν 13 κορυφαίοι αθλητές για το μέλλον του εγχειρήματος Air. Ξεχώρισαν οι νέες Nike footwear προσθήκες, που σε συνεργασία με την ομάδα καινοτομίας του brand, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η AI τεχνολογία στα αθλητικά είδη. 

nikeonair-federation.jpg
Image source: nike.com


Οι συζητήσεις όμως φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από τις νέες στολές της Nike για την ομάδα των αθλητών που θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Πιο συγκεκριμένα, η γυναικεία στολή τρεξίματος προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις από το κοινό αλλά και από την ίδια την κοινότητα των κορυφαίων γυναικών του αθλήματος. Η εταιρία παρουσίασε συγκεκριμένες μόνο επιλογές σαν preview της συλλογής, η οποία ολοκληρωμένη συμπεριλαμβάνει σχεδόν 50 μοναδικά κομμάτια για άνδρες και γυναίκες και δώδεκα αγωνιστικά στυλ που έχουν ρυθμιστεί λεπτομερώς για συγκεκριμένα αγωνίσματα, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της καινοτομίας της Nike.

img-4797.jpg
Image source: @nike

Ωστόσο, το κομμάτι που προκάλεσε τις πιο έντονες αντιδράσεις είναι ένα γυναικείο κορμάκι με ιδιαίτερα ψηλό κόψιμο στο ισχίο, που όπως το χαρακτήρισαν τα σχόλια της διαδικτυακής κοινότητας, μοιάζει με κορμάκι γυμναστικής της δεκαετίας του 1980...Δρομείς αλλά και οπαδοί του στίβου και των Ολυμπιακών Αγώνων, εκφράζουν την ανησυχία τους για την διατήρηση της σεμνότητας των αθλητριών και για το κατά πόσο έχει σημασία η γυναικεία γνώμη επί του θέματος κατά την διαδικασία του σχεδιασμού. 

Οι αντιπρόσωποι της Nike υποστηρίζουν ότι συμβουλεύονται μεγάλο αριθμό αθλητών κατά τα στάδια του σχεδιασμού της κάθε στολής και ότι η αποκάλυψη των συγκεκριμένων look στο Παρίσι λειτούργησε μόνο ως teaser της collection. Η πλήρης λίστα των εμφανίσεων δεν ήταν διαθέσιμη στο Παρίσι, αλλά περισσότερα θα αποκαλυφθούν την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ για τα μέσα ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη. Οι γυναίκες αθλήτριες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε  σορτς συμπίεσης, crop top ή tank top και κορμάκι με σορτς αντί για σλιπ μπικίνι.
 
img-4795.jpg
Image source: @nike

Η επιλογή των συγκεκριμένων looks για την προεπισκόπηση της Team U.S.A. συλλογής όμως, θορύβησε την αθλητική κοινότητα καθώς φάνηκε να διαιωνίζει μία μακροχρόνια ανισότητα στον αθλητισμό, η οποία προβάλλει σε κοινή θέα το γυναικείο σώμα με έντονο τρόπο. Οι συγκεκριμένες στολές στίβου φαίνεται να εκπροσωπούν μία μορφή σεξουαλικοποιημένου ντυσίματος, προωθώντας το μήνυμα ότι έτσι μοιάζει το πρότυπο της αθλητικής αριστείας, κάτι που δεν ενθουσίασε ούτε το κοινό αλλά ούτε και τις ίδιες τις αθλήτριες.

Feature image source: Nike.com