fbpixel

Search icon
Search
O Στέφανος Τσιτσιπάς μας έδειξε -ξανά- πως η Ελλάδα παράγει πραγματικά top-level αθλητές
PEOPLE & MOMENTS

O Στέφανος Τσιτσιπάς μας έδειξε -ξανά- πως η Ελλάδα παράγει πραγματικά top-level αθλητές

Στο επίκεντρο ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας


Είναι ένας τενίστας με απίστευτο ταλέντο και ποιότητα. Είναι ένας τενίστας που κατά καιρούς -δικαίως- έχει δεχθεί αρκετά έντονη κριτική από τα ελληνικά media, έχοντας αδικήσει κι ο ίδιος σε σημαντικό βαθμό τον εαυτό του. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς -ωστόσο- έδειξε ξανά σε όλους πως έχει πολλά να δώσει ακόμη στον λαμπερό κόσμο του τένις. Έδειξε σε όλους πως όταν ο ίδιος αισθάνεται καλά, είναι ικανός να πετύχει σπουδαία πράγματα και να στρέψει όλα τα βλέμματα στην Ελλάδα.

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας έκανε τα... μαγικά του στο ATP του Μόντε Κάρλο και χαμογέλασε μετά από καιρό, σε μία ακόμη iconic στιγμή στην καριέρα του, λίγο πριν από το Roland Garros, που ακολουθεί στο Παρίσι στο ξεκίνημα του καλοκαιριού. 

Τρομερός Στέφανος, με μάτι που γυαλίζει!

Η αμφισβήτηση και η απάντηση

shutterstock-2128542074-734855710114.jpeg
Έχει αποτελέσει πολλές φορές κεντρικό θέμα συζήτησης, κυρίως με τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του εντός κι εκτός court. Ακόμη κι άτομα που βρίσκονται κοντά του κι ανήκουν στο περιβάλλον του, έχουν παραδεχθεί πως η νοοτροπία του δεν ήταν πάντα αυτή που έπρεπε και ίσως να έχει λειτουργήσει κι ανασταλτικά σε συγκεκριμένες στιγμές στην καριέρα του. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς -ωστόσο- έδειξε για μία ακόμη φορά σε όλους αυτούς που επιμένουν να τον αμφισβητούν και -οριακά- τον μηδενίζουν πως έχει να προσφέρει πολλά. Πως πράγματι η ποιότητά του είναι μεγάλη κι εφόσον βρει μία ισορροπία μέσα του, τότε μπορεί να κοιτάξει στα μάτια κάθε top-level αντίπαλο. Πήγε στο Μόντε Κάρλο σε μία ιδιαίτερη -για τον ίδιο περίοδο- βάζοντας ξανά τον πήχη ψηλά και παρά το γεγονός ότι και πάλι δέχθηκε αρκετά αρνητικά σχόλια, ο ίδιος έδειξε αποφασισμένος να απαντήσει μέσα στο court... Και το έκανε!



Step by step, έφτασε στον μεγάλο τελικό κι εκεί, συνάντησε απέναντί του τον Casper Ruud, με τον κορυφαίο Έλληνα τενίστας όλων των εποχών να παίρνει μία άκρως εντυπωσιακή νίκη με 2-0 set, για να κατακτήσει τον 3ο τίτλο του στο Μόντε Κάρλο. «Χρειαζόμουν πολύ μια εβδομάδα όπως αυτή, ειδικά με τους δύσκολους μήνες που έχω περάσει από το τελευταίο εξάμηνο του 2023, μέχρι τώρα. Δεν ήταν οι καλύτερες στιγμές όσον αφορά το πού ήθελα να είμαι, οπότε η επιστροφή εδώ και η κατάκτηση του τίτλου είναι κάτι στο οποίο σίγουρα δεν στόχευα και ήρθε φυσικά. Το να κερδίσω αυτό το τουρνουά τρεις φορές είναι κάτι που δε θα φανταζόμουν ποτέ. Ακόμα και όταν το πρωτοπήρα την πρώτη φορά, προφανώς σκέφτηκα ότι ήταν υπέροχο συναίσθημα και ότι αυτό το μέρος είναι ξεχωριστό για μένα. Αλλά η απόκτηση της Αγίας Τριάδας, όπως την αποκαλώ, είναι κάτι που θα απολαύσω πλήρως και θα εκμεταλλευτώ στο έπακρο αυτή τη στιγμή». Αυτά ήταν τα πρώτα του λόγια. Ήταν εμφανώς συγκινημένος κι αυτό ακριβώς που περιέγραψε, είναι αυτό που συνέβη τελευταία. Δεν προερχόταν από ένα καλό διάστημα, ήταν επιβαρυμένος ψυχολογικά και σωματικά, αλλά ήταν η κατάλληλη στιγμή, η κατάλληλη συνθήκη, το κατάλληλο περιβάλλον για να κάνει το δικό του, εκκωφαντικό, comeback. 

Η μεγάλη επιστροφή και η δυναμική της Ελλάδας

shutterstock-2254910033-734855650716.jpeg
Κέρδισε πέντε θέσεις στο ranking και... σκαρφάλωσε στο Νο7, πίσω από τους Novak Djokovic, Jannik Sinner, Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev, Alexander Zverev και Casper Ruud κι αυτό από μόνο του, αποτελεί μία πολύ-πολύ ευχάριστη εξέλιξη με φόντο τα τουρνουά που ακολουθούν και -φυσικά- το Roland Garros, καθώς έτσι θα έχει καλύτερες κληρώσεις. Ο Στέφανος ξέρει πολύ καλά πως εκτός από τη δική του προβολή, εκτός από τις δικές του επιτυχίες, εκτός από όλη αυτή τη λάμψη που τον περιβάλλει, προσφέρει κι ο ίδιος πολλά και στην Ελλάδα. Βάζει τη χώρα μας στο επίκεντρο και κάνει όλους τους σπουδαίους ανθρώπους του χώρου -κι όχι μόνο- να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτή, αλλά κυρίως, δείχνει σε όλους εμάς πως -ναι- με τη σκληρή δουλειά, την πίστη, την υπομονή και την επιμονή όλα μπορούν να συμβούν. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Υπάρχουν οι top-level αθλητές που προέρχονται από τις μεγάλες, αθλητικές δυνάμεις, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που ορίζουν οι ίδιοι την τύχη τους. Που δημιουργούν το δικό τους μονοπάτι και δεν το βάζουν κάτω, μέχρι να πετύχουν όσα θέλουν και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους.

Δεν είναι και λίγα αυτά που πέρασε από το τέλος της περσινής σεζόν και η αλήθεια είναι πως πολλοί τον είχαν ξεγραμμένο σε αυτό το τουρνουά, αλλά -ίσως- και γενικότερα. Ο Στέφανος -ωστόσο- απάντησε την πιο κατάλληλη στιγμή και έδειξε σε όλους αυτούς, ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μπορεί να φαντάζει εύκολο, μπορεί για άλλους να αποτελεί άπιαστο όνειρο, όμως από μόνο του το γεγονός ότι έχει πλέον να επιδείξει 11 τίτλους στην καριέρα του, είναι από μόνο του τρομερό. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας έχει πλέον στην κατοχή του τρία Masters (Μόντε Κάρλο 2021, 2022, 2024), ένα ATP Finals (2019) και επτά 250άρια. Έχει παίξει και σε δύο τελικούς Grand Slam, όμως έχει ισάριθμες ήττες από τον Novak Djokovic, με το ρεκόρ του σε ματς τίτλου να είναι 11-17. Ο Σέρβος, ήταν από τα πρώτα πρόσωπα του τένις που έσπευσαν να τον αποθεώσουν κι ο Nole, έχει πει και δημόσια πως ο Στέφανος έχει μπροστά του λαμπρό μέλλον. Φτάνει να το πιστέψει και ο ίδιος αυτό. 

Είναι ένα παιδί, που δουλεύει σκληρά για να κάνει όσα ονειρεύτηκε, πραγματικότητα κι αυτό σημείωσε κι ο πατέρας του, με τον Απόστολο Τσιτσιπά να τοποθετείται για τον γιο του, μετά από μία μεγάλη επιτυχία, αναφέροντας: «Ποτέ δεν είχα αμφιβολία ότι θα έπαιζε σε αυτό το επίπεδο. Ο Στέφανος είναι ονειροπόλος και είναι ακόμα πολύ νέος στην ψυχή και στο μυαλό. Ως νέος άνθρωπος πρέπει να πιστεύεις στη ζωή, στους στόχους που βάζεις. Γι' αυτό είμαστε εκεί, για να τους υπενθυμίζουμε ότι αξίζουν να είναι αυτό που είναι». 

Τι κρατάμε εμείς από όλο αυτό; Κρατάμε την εικόνα του στο Μόντε Κάρλο, το mentality και την αποφασιστικότητά του. Έδειξε ξανά αυτή την σπίθα και την τόσο μεγάλη θέληση που τον χαρακτηρίζει και μετά από καιρό, πάτησε σταθερά στα πόδια του, μοιάζοντας πιο... διψασμένος από ποτέ για κάτι μεγάλο και σπουδαίο. Εκεί, ο στόχος του επετεύχθη, αλλά εννοείται πως ο Στέφανος δεν εφησυχάζει και δεν σταματάει τη δουλειά. Τώρα είναι που με ακόμη καλύτερη ψυχολογία κι αυτοπεποίθηση θα κοιτάξει μπροστά και θα ετοιμαστεί για νέες, πιο σκληρές και απαιτητικές μάχες. Τα φώτα είναι στραμμένα για μία ακόμη φορά κι ο ίδιος, δείχνει σε όλους το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν, αν θέλουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα...