fbpixel

Search icon
Search
Thessaloniki's Agenda: Τι νέο έρχεται στη Θεσσαλονίκη αυτήν την εβδομάδα
AGENDA

Thessaloniki's Agenda: Τι νέο έρχεται στη Θεσσαλονίκη αυτήν την εβδομάδα

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις είναι εδώ


Η νέα εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε φέρνει συναρπαστικά δρώμενα και events, που θα μας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον αυτό το διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι ημέρες θα είναι ιδιαίτερες για τη Θεσσαλονίκη, καθώς υποδεχόμαστε στην πόλη τις πιο πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις, που θα καλύψουν κάθε γούστο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, από σήμερα, Δευτέρα, μέχρι και την Κυριακή. Παρακάτω, οι προτάσεις για την πιο ενημερωμένη ατζέντα αυτών των ημερών.

Κρατήστε σημειώσεις!

M O N D A Y

Laura Jane Grace live στον Μύλο

laurajane-cHdps.jpg

Μια κορυφαία μορφή της πανκ ροκ μουσικής σε μια εκρηκτική συναυλία στη Θεσσαλονίκη. Υποψήφια για ΕΜΜΥ, συγγραφέας, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια. Την ακούσαμε στα «Τείχη» του Χρήστου Σαρρή, την ταινία μικρού μήκους που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ "Archive of Desire", να τραγουδά συγκλονιστικά, εμπνευσμένη από το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη. Η Laura Jane Grace είναι μια ηγετική φυσιογνωμία της σύγχρονης ροκ σκηνής, τόσο με την προσωπική της καριέρα όσο και ως επικεφαλής της μπάντας Against Me! την οποία ίδρυσε στην πόλη Νέιπλς της Φλόριντα στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Info: Πολυχώρος Μύλος - Club Μύλος (Ανδρέου Γεωργίου 56), Δευτέρα στις 20:30.

Ρίτα Αντωνοπούλου - Γιάννης Μπελώνης: «Όλες του κόσμου οι φωνές» στο Θέατρο Αυλαία

rsz-1024x1024.jpeg

Η Ρίτα Αντωνοπούλου συναντά τον ενορχηστρωτή και πιανίστα Γιάννη Μπελώνη για ν' αποδώσουν σπουδαία τραγούδια που σφράγισε ο ποιητικός λόγος των Νερούδα, Χικμέτ, Μπρεχτ, Λόρκα, Μαγιακόφσκι, Χάινε, Ελυάρ, Μπουκόφσκι, Ομάρ Καγιάμ και Πιερ Ζαν Ζουβ. Όταν η ελληνική μουσική συνάντησε την ξένη ποίηση δημιουργήθηκαν διαχρονικά τραγούδια.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.


T U E S D A Y

Ταινία "Les Trois Mousquetaires: Milady"

838620.jpg

Ο Ντ’ Αρτανιάν αναγκάζεται να ενώσει τις δυνάμεις του με τη Μιλαίδη για να σώσει την Κονστάνς, η οποία απήχθη μπροστά στα μάτια του. Αλλά καθώς ο πόλεμος κηρύσσεται και ο Άθως, ο Πόρθος και ο Άραμις έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτωπο, ένα μυστικό από το παρελθόν γκρεμίζει παλιές συμμαχίες. Σκηνοθεσία: Martin Bourboulon. Πρωταγωνιστούν: François Civil, Vincent Cassel, Romain Duris, Eva Green.

Info: Cineplexx One Salonica - Αιθ.5 (Γιαννιτσών 61 και Κωλέττη 34), Τρίτη 19:30 & 22:00.

Oμαδική έκθεση της Out of Focus "Rust never sleeps"

842464.jpg

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας των μελών της Λέσχης Δημιουργικής Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, της Out of Focus, στον χώρο γκαλερί της Λέσχης, Αγνώστου Στρατιώτου 3, πίσω από τη Ρωμαϊκή Αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με θέμα: Rust never sleeps. Συμμετέχουν: Δανάη Ασλανίδου, Κυριάκος Γκογκόπουλος, Γιάννης Γρηγορίου, Βίκυ Ιατρού, Αφροδίτη Καραμανλή κ.ά.

Info: Λέσχη φωτογραφίας "Out of Focus" (Αγνώστου Στρατιώτου 3), Τρίτη 19:00 - 21:00.

Ταινία "Poor Things"

poor-things-w1vlc.jpg

Από τον δημιουργό Έλληνα Γιώργο Λάνθιμο και σε παραγωγή της Emma Stone, έρχεται η απίστευτη ιστορία και η φανταστική εξέλιξη της Bella Baxter (Stone), μιας νεαρής γυναίκας που ανασταίνεται χάρη στον ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα Δρ. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Υπό την προστασία του Baxter, η Bella ανυπομονεί να μάθει. Διψασμένη από την εμπειρία που στερείται, η Bella το σκάει με τον Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), έναν ικανό και με αμβλυμμένη ηθική δικηγόρο, σε μια περιπέτεια περιπλάνησης σε όλες τις ηπείρους. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Bella αποφασιστικά επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία.

Info:
Cineplexx One Salonica - Αιθ. 2 (Γιαννιτσών 61 και Κωλέττη 34), Τρίτη 21:45.


W E D N E S D A Y

«Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

815322-hBKUK.jpg

Το έργο είναι το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel. Αποτελεί συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη». Η Μιμή Ντενίση γράφει και σκηνοθετεί τη συνέχεια της ζωής των ηρώων που επέζησαν της Μικρασιατικής καταστροφής και προσπάθησαν να αρχίσουν από την αρχή στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα σύνθετο έργο που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του Μεσοπολέμου, η οποία υπήρξε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας. Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση. Και οι: Κατερίνα Γερονικολού, Ναταλία Δραγούμη, Μαρία Εγγλεζάκη, Κώστας Καζάκας κ.ά.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Τετάρτη στις 19:00.

«Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

833959-L9XhX.jpg

Με αφορμή τα 130 χρόνια επιθεώρησης, το «Βίρα τις άγκυρες» είναι μια αναδρομή στο θεατρικό είδος της Επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Το έργο ανέβηκε το 1997 από το Εθνικό Θέατρο με σκοπό να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στο παρεξηγημένο αυτό θεατρικό είδος. Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι δύο συγγραφείς μας ταξιδεύουν στον χρόνο, μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής. Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης. Πρωταγωνιστούν: Λίλη Αδρασκέλα, Μαίρη Ανδρέου, Νικολέττα Βλαβιανού, Λευτέρης Δημηρόπουλος κ.ά.

Info:
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμίνης 2), Τετάρτη στις 18:30.

Περιοδική έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας»

833586-NV9ON.jpg

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση με τίτλο «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας». Η έκθεση συνίσταται στην ομώνυμη εικαστική εγκατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε από τον ιστορικό αρχιτεκτονικής David Gissen, την ιστορικό τέχνης Jennifer Stager και την αρχαιολόγο-ιστορικό αρχιτεκτονικής Μάνθα Ζαρμακούπη και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2021 στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Μέσα από μια πειραματική ανασύνθεση της Ακρόπολης της Αθήνας, η έκθεση προσπαθεί να προσεγγίσει ένα εμβληματικό και πολυσήμαντο μνημείο του αρχαίου παρελθόντος υπό το πρίσμα της ανθρώπινης αναπηρίας. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και ανασυνθέτουμε την Ακρόπολη εμπεριέχει σύγχρονες ιδέες για το σώμα και τη σωματική βλάβη. Η έκθεση καλεί τον επισκέπτη να δει την εμπειρία της πρόσβασης στο δυσπρόσιτο αυτό αρχιτεκτονικό χώρο πέρα από τους διαχωρισμούς που θέτει η σύγχρονη αντίληψη περί αναπηρίας. Δημιουργώντας μια αισθητηριακή αντίληψη του χώρου των Προπυλαίων, το έργο προβάλλει την ανάβαση στον λόφο της Ακρόπολης ως μια συλλογική εμπειρία, στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας ανεξαρτήτως σωματικής ικανότητας και χωρίς διαχωρισμούς, συχνά βοηθώντας ο ένας τον άλλον.

Info:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), Τετάρτη 09:00 - 16:00.

Ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Αυλαία

nicolas-androulakis-1.jpg

«Ένας Ηλίθιος σημερινός, αληθινός, που ζει ανάμεσά μας και ασκείται καθημερινά να εκφράζεται με ορθό λόγο και να αγαπάει άνευ όρων. Και μπορείς να τον καλέσεις κι εσύ. Να βοηθήσει σε κάποιο πρόβλημα, να συμφιλιώσει μια σχέση, να λύσετε έναν κόμπο, να στοχαστείτε, να ασκηθείτε μαζί. Στα αστεία, στα σοβαρά, στα δύσκολα, στα ωραία. Να γίνει ο προβληματολόγος σου, που λέγαμε παιδιά. Στην ασκητική του πώς να γίνουμε Ηλίθιοι του Ντοστογιέφσκι. Όλοι οι άνθρωποι, όλα τα πλάσματα, όλες οι ψυχές. Αφού αυτό είναι το νόημα. Η ευτυχία στη συνύπαρξη. Ή ό,τι θες εσύ». Ο Νικόλας Ανδρουλάκης μας καλεί σε μια παράσταση πραγματικότητας που θα ξεκινάει ως διάλεξη, σαν ένα παράξενο χωριάτικο TEDx των αρχών της δεκαετίας του '90 και θα εξελίσσεται σε μια προσωπική κατάθεση ψυχής, σε ένα εξομολογητικό σάλτο μορτάλε, μέχρι να λιώσει σαν κερί και να αναστηθεί, έτσι που βαθαίνει και ανοίγει η ψυχή. Μες απ' τα σκοτάδια, προς το φως κάθε μας ρόλου, κάθε χαρακτήρα. Έτσι που γράφουμε εαυτό. Κάθε μέρα, λίγο λίγο, απ' την αρχή. Στην πρώτη καθ' ολοκληρίαν εφαρμογή της μεθόδου του Θεάτρου της Πραγματικότητας, όπως εξελίσσεται τα τελευταία πέντε χρόνια, φιλοσοφικά, δραματουργικά, ερμηνευτικά.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), πρεμιέρα Τετάρτη στις 21:00.


T H U R S D A Y

Ταινία "One Life"

842017.jpg

Η αληθινή ιστορία του Sir Nicholas "Nicky" Winton, ενός νεαρού μεσίτη από το Λονδίνο, ο οποίος, τους μήνες πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έσωσε 669 παιδιά από τους Ναζί. Ο Nicky επισκέφτηκε την Πράγα τον Δεκέμβριο του 1938 και βρήκε οικογένειες που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα με την άνοδο των Ναζί στη Γερμανία και την Αυστρία, ζώντας σε απελπιστικές συνθήκες με ελάχιστο ή καθόλου καταφύγιο και φαγητό και υπό την απειλή της ναζιστικής εισβολής. Αμέσως κατάλαβε ότι ήταν αγώνας με τον χρόνο. Πόσα παιδιά θα μπορούσε να σώσει αυτός και η ομάδα του πριν κλείσουν τα σύνορα; Σκηνοθεσία: James Hawes. Πρωταγωνιστούν: Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Romola Garai.

Info: Από την Πέμπτη στους κινηματογράφους. Stay tuned!

«Γράμμα στον πατέρα» του Franz Kafka στο Ινστιτούτο Γκαίτε

franz-kafka-a-grtimes-eidiseis.jpg

Η παράσταση αποτελεί την πρώτη θεατρική μεταφορά του προσωπικού κειμένου του Kafka, το οποίο απευθύνεται στον πατέρα του, μιλώντας για όλα όσα δεν τόλμησε ποτέ να του πει. Λίγο πριν πεθάνει από φυματίωση, ο Kafka γράφει μια επιστολή στον πατέρα του –ένα γράμμα που δεν επιδόθηκε ποτέ– μιλώντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την τραυματική σχέση μαζί του, σχέση που αποτελεί κλειδί για την κατανόηση του ψυχισμού και του έργου του. Μέσα από τον παραληρηματικό λόγο ενός ανθρώπου που θέλει να προλάβει να εκφράσει όσα έχει μέσα του πριν φύγει από τη ζωή, αποκαλύπτεται ένας πατέρας-τύραννος που μισεί ό,τι δεν καταλαβαίνει και ό,τι δεν του μοιάζει, που χρησιμοποιεί την απειλή και την τιμωρία ως μέθοδο συμμόρφωσης και ασκεί λεκτική βία στα παιδιά του για να τα επαναφέρει στον μοναδικό "σωστό" δρόμο που μπορεί να αποδεχτεί: τον δικό του. Σκηνοθεσία - Δραματουργία - Σκηνική εγκατάσταση: Στέλιος Βραχνής. Πρωταγωνιστούν: Παύλος Τάνης, Απόστολος Λινάρδος, Πάνος Αναγνωστόπουλος.

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 66), Πέμπτη στις 21:00.

Ταινία "Sound of Freedom"

841989.jpg

Η ταινία "Sound Of Freedom", που τα κυκλώματα σε όλο τον κόσμο έκαναν το παν να την εξαφανίσουν ώστε να μην μάθει ο κόσμος όσα σοκαριστικά συμβαίνουν στα μεγάλα σαλόνια, είναι ένα καταιγιστικό θρίλερ που βασίζεται στην απίστευτη αληθινή ιστορία ενός πρώην κυβερνητικού πράκτορα που έφτασε στα άκρα για να σώσει μία ομάδα παιδιών που είχαν πέσει θύμα απαγωγής από κυκλώματα σωματεμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Σκηνοθεσία: Alejandro Moneverde. Πρωταγωνιστούν: Jim Caviezel, Mira Sorvino, Bill Camp, José Zúñiga, Eduardo Verástegui.

Info: Από την Πέμπτη στους κινηματογράφους. Stay tuned!


F R I D A Y & W E E K E N D

Βαγγέλης Γερμανός, Διονύσης Τσακνής live στον Μήλο

p4a2604-600.jpg

Όταν ανάμεσα σε δυο καταξιωμένους καλλιτέχνες, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση – και όχι μόνο στο επίπεδο της τέχνης τους, η συνεύρεσή τους στη σκηνή, είναι θέμα χρόνου. Ο Βαγγέλης Γερμανός το αποτύπωσε εύστοχα μέσα από το καινούργιο τραγούδι του, με το στίχο που είναι και ο τίτλος της παράστασης: «Κάθε πράγμα στον καιρό του». Ήρθε ο καιρός λοιπόν να απολαύσουμε τον Βαγγέλη Γερμανό και τον Διονύση Τσακνή επί σκηνής για μια εμφάνιση στον Μύλο.

Info: Πολυχώρος Μύλος - Club Μύλος (Ανδρέου Γεωργίου 56), Πέμπτη στις 21:00.

«Υπερβολές» στο Θέατρο Αμαλία

ypervoles-dt.jpg

Οι τρεις συγγραφείς-σκηνοθέτες εξερευνούν, καθένας μέσα από την προσωπική του ματιά και μέσα από τη δική του πρωτότυπη ιστορία, τα όρια της φανερής αλλά και κρυμμένης βίας που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα. Της βίας που ελλοχεύει παντού και απειλεί ανά πάσα στιγμή να ξεπηδήσει και να μας κατασπαράξει. Τα τρία μονόπρακτα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παράσταση, μολονότι παρουσιάζουν τρεις διαφορετικές και ανεξάρτητες μεταξύ τους ιστορίες, συνδέονται με την από κοινού επιλογή των δημιουργών τους να κινηθούν σε ψυχικά τοπία όπου η βία ξεπερνά όρια αμφιλεγόμενα και αποκτά εκφάνσεις σκοτεινές, περίπλοκες, άρρηκτα συνδεδεμένες με την εποχή μας. Σε καταστάσεις που δύνανται να προκαλέσουν αμηχανία οδηγώντας σε εκφράσεις του τύπου: «Ελάτε τώρα... υπερβολές!». Κείμενα-Σκηνοθεσία (με σειρά παρουσίασης):
Μαριάννα Κάλμπαρη, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Γιάννης Καλαβριανός. Πρωταγωνιστούν: Κατερίνα Λυπηρίδου, Άγγελος Μπούρας, Δέσποινα Γιαννοπούλου.

Info: Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71), Παρασκευή και Σαββατοκύριακο στις 21:00.

«Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ» του Luigi Pirandello στο Θέατρο Τ

841016.jpg

Το Θέατρο Τ υποδέχεται τη νέα χρονιά με ένα έργο-ορόσημο της παγκόσμιας πεζογραφίας που διερευνά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα: την επινόηση ενός άλλου «εγώ» με σκοπό τη διαφυγή από μια αδιέξοδη ζωή. Από τις 19 Ιανουαρίου, «Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ» του νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλλο, σε διασκευή Γλυκερίας Καλαϊτζή και σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη, έρχεται να μας αφηγηθεί την ιστορία του, την ιστορία ενός αντι-ήρωα που, στην προσπάθειά του να γίνει κάποιος «άλλος», κατέληξε να είναι ο «κανένας». Πρωταγωνιστούν: Θάνος Διμηνάς, Ιωάννης Καμπούρης, Πάνος Κεφαλούρος, Ανδρομάχη Μπάρδη, Βάσια Τσιαούση.

Info: Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16), Παρασκευή 21:15, Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00.

«Το Πλυντήριο» του Θανάση Τριαρίδη στο Alte Fablon

834032-RoP6k.jpg

Σε ένα πολύ κοντινό μέλλον (ή και σε ένα ακόμη κοντινότερο παρόν) δυο γυναίκες συναντιούνται τρεις φορές σε ένα δημόσιο πλυντήριο ρούχων. Στις συναντήσεις τους μιλούνε για τα παιδιά τους, για τα εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ του Διαδικτύου, για την τρομερή δύναμη της Εξέλιξης. Ωστόσο σύντομα οι θεατές μαθαίνουν και για μια Αρένα, για δημόσιους αποκεφαλισμούς κοριτσιών σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, για ένα αγόρι που γυαλίζει το τσεκούρι του, για το άρωμα του πεύκου που ευωδιάζει στα φρεσκοπλυμένα ρούχα. Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Ελένη Δημοπούλου, Μαγδαληνή Μπεκρή.

Info: Alte Fablon (Φιλίππου 71), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 19:15.