fbpixel

Search icon
Search
Sustainable closet: Πώς να δημιουργήσετε μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα
ECO GLOW

Sustainable closet: Πώς να δημιουργήσετε μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!


Το 2024 είναι αδιαμφισβήτητα η χρονιά της βιώσιμης ανάπτυξης. Η βιομηχανία της μόδας, ως η δεύτερη πιο ρυπογόνα βιομηχανία, κάνει αργά αλλά σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, προωθώντας brands και προϊόντα που έχουν ως προτεραιότητα να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Μάλιστα, το 2023 η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να λάβει δράση µε την εκστρατεία ReSet the Trend, που έχει στόχο να καταστήσει την παραγωγή και την κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων πιο βιώσιμη, επανασχεδιάζοντας τη βιομηχανία της μόδας μέχρι το 2030.

Πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι η δημιουργία μίας βιώσιμης γκαρνταρόμπας απαιτεί να θυσιάσουν το στιλ και τα χρήματά τους, όμως οι τρόποι για να γίνουμε πιο «πράσινοι» καταναλωτές δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο περίπλοκοι.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλες τις πρακτικές για μια πιο βιώσιµη γκαρνταρόµπα...

1. Επενδύστε σε brands με βιώσιμα ρούχα

Το πρώτο βήμα προς την βιωσιμότητα είναι να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι αγοραστές. Μπορεί να μοιάζει προφανές, αλλά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να δημιουργήσετε μία βιώσιμη γκαρνταρόμπα είναι να επενδύσετε σε σε eco- friendly brands που φτιάχνουν τα ρούχα τους από βιώσιμα υλικά και έχουν θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

2.Προσαρμόστε την αγοραστική σας συμπεριφορά και ξεπεράστε το 30 wears test

Προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από την αγορά ενός fashion piece, που ξέρετε ότι πρόκειται να φορέσετε μόνο σε μία περίσταση. Aντ’ αυτού, επενδύστε σε κάτι με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που μπορείτε να φοράτε ξανά και ξανά- σίγουρα περισσότερες από 30 φορές! Σήμερα, το 30 wears test, δηλαδή η εξισορρόπηση του κόστους ενός ρούχου με τη χρήση του 30 φορές από τον καταναλωτή, φαίνεται κάπως παρωχημένο, καθώς πρέπει να επιδιώκουμε να αγοράζουμε διαχρονικά κομμάτια, που θα φοράμε σε βάθος χρόνου.

shutterstock-1899478405.jpg

3. Πραγματοποιήστε second hand και vintage αγορές

Ίσως για κάποιους καταναλωτές τα μεταχειρισμένα ρούχα να είναι ένα θέµα ταµπού, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε eco- friendly και low-cost επιλογές vintage ρούχων. Υπάρχει κάτι πολύ όμορφο στο να δίνεις νέα ζωή και ταυτότητα σε ένα ρούχο, που κάποτε ανήκε σε κάποιον άλλο. Στην Ελλάδα, υπάρχουν αρκετά ποιοτικά vintage shops αλλά και μια ταχύτατα αυξανόμενη εμφάνιση Instagram accounts, που πωλούν vintage ρούχα, επιμελώς επιλεγμένα.

4. Φροντίστε τα ρούχα σας

Δώστε στα ρούχα σας την κατάλληλη φροντίδα, ώστε να μην χρειάζεται να τα αντικαθιστάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Από τη φροντίδα του κασμίρ σας έως το πλύσιμο του τζιν σας από μέσα προς τα έξω, κάντε το κάτι παραπάνω για να διασφαλίσετε ότι τα ρούχα σας θα διατηρηθούν, όπως τα αγοράσατε, για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Tip: Αγοράστε διαχρονικά ρούχα καλύτερης ποιότητας, καθώς είναι πιθανό να διατηρηθούν καλύτερα σε βάθος χρόνου.

5. Μεταπουλήστε τα ρούχα σας online

Αντί να στοιβάζετε τα ρούχα που δεν φοράτε πια στο βάθος της ντουλάπας σας, μπορείτε να τα πουλήσετε ή να τα δωρίσετε. Αξιοποιήστε το διαδίκτυο και δημιουργήστε τη δική σας διαδικτυακή γκαρνταρόμπα, προσφέροντας κομμάτια που μπορεί να αναζητά κάποιος άλλος. Εξερευνήστε δημοφιλείς εφαρμογές πώλησης ρούχων, όπως το Depop, μέσα από το οποίο μπορείτε να δώσετε νέα ζωή στα ρούχα που πλέον δεν αξιοποιείτε. Εναλλακτικά, μπορείτε να χαρίσετε τα ρούχα σας σε κάποιο φιλικό σας πρόσωπο ή να τα δωρίσετε σε κάποιον που έχει ανάγκη.

shutterstock-2074361320.jpg

6. Ανακυκλώστε τα φθαρμένα ρούχα

Αν κάποια από τα ρούχα σας είναι φθαρμένα και δεν είναι κατάλληλα να ξαναφορεθούν, αφήστε τα σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Μην τα πετάξετε στα σκουπίδια! Η ανακύκλωση υφασμάτων είναι κρίσιμη για τη μείωση των απορριμμάτων και την εξοικονόμηση πόρων.

7. Επιδιορθώστε ή μεταποιήστε τα ρούχα σας

Είναι σημαντικό να μην πετάμε τα ρούχα από την πρώτη στιγμή, που θα εμφανίσουν κάποιο ελάττωμα. Η επιδιόρθωση μπορεί να γίνει είτε από κάποιον επαγγελματία είτε από εμάς τους ίδιους. Άλλωστε, στην πλατφόρµα του TikTok υπάρχουν διάφορα tips επιδιόρθωσης ρούχων, ακόμα και για αρχάριους. Επιπλέον, τα ρούχα μας μπορούν να μετατραπούν σε υπέροχα νέα κομμάτια μέσα από την μεταποίησή τους. Ανανεώστε την όψη των παλιών σας ρούχων με λίγη φαντασία και δημιουργήστε νέα μοναδικά κομμάτια!