fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Εβδομάδας: Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον Ιανουάριο με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις
AGENDA

Ατζέντα Εβδομάδας: Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον Ιανουάριο με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις

Και κάπως έτσι υποδέχεται τον Φεβρουάριο


Η νέα εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε φέρνει συναρπαστικά δρώμενα και events, που θα μας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον αυτό το διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι ημέρες θα είναι ιδιαίτερες για τη Θεσσαλονίκη, καθώς υποδεχόμαστε στην πόλη τις πιο πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις, που θα καλύψουν κάθε γούστο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, από σήμερα, Δευτέρα, μέχρι και την Κυριακή. Παρακάτω, οι προτάσεις για την πιο ενημερωμένη ατζέντα αυτών των ημερών.

Κρατήστε σημειώσεις...

M O N D A Y

«Ο Ρομαντικός περιηγητής» - Ρεσιτάλ πιάνου με τον Βασίλη Βαρβαρέσο

vasilis-varvaresos-730x410.jpg

Δύο κορυφαίοι πολιτιστικοί οργανισμοί της πόλης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Μία Δευτέρα ανά μήνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο θα φιλοξενεί στους χώρους του διακεκριμένους καλλιτέχνες που θα παρουσιάζουν ενδιαφέροντα προγράμματα μουσικής δωματίου, τα οποία θα συνδέονται άμεσα με τις επερχόμενες συναυλίες της Κ.Ο.Θ. Η αρχή γίνεται την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, με τον σημαντικό Θεσσαλονικιό πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο και έργα Μπετόβεν, Σούμαν και Λιστ.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), Δευτέρα στις 20:00.

Ομαδική έκθεση: «Τέχνη και Λογοκρισία - Ιερά και Όσια»

karkatselhs.jpg

Στον Ορατός - exhibition room παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο «Τέχνη και Λογοκρισία - Ιερά και Όσια». Τα «Ιερά και Όσια» ως αρχετυπικά πρότυπα των ανθρώπινων κοινωνιών συγκροτούν έναν κοινό κώδικα εξιδανικευμένων πεποιθήσεων και συμπεριφορών. Σκοπός της τέχνης διαχρονικά είναι η προσέγγιση και αναψηλάφηση των υψηλών αυτών αξιών με σκοπό την επικαιροποίηση τους στην εκάστοτε σύγχρονη συνθήκη.

Info: Ορατός - exhibition room (Στρ. Σφέτσου 2), Δευτέρα 19:00 - 23:00.

''The three million dollar lunch'' του Fred Carmichael στο Θέατρο Τ

843064.jpg

Μετά το «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Κεχαΐδη-Χαβιαρά που παρουσίασαν πέρσι, οι Drama Queens επιστρέφουν στο Θέατρο Τ με μια... ακριβή κωμωδία που σατιρίζει τις συνέπειες της σπατάλης τροφίμων, ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για το πρωτότυπο έργο "The three million dollar lunch" («Γεύμα τριών εκατομμυρίων δολαρίων») του Fred Carmichael, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα. Πρωταγωνιστούν: Στέλλα Νικολαΐδου, Άννα Σωτηρούδη, Σοφία Ταγταλενίδου, Μελίνα Ταχτσίδου, Δόμνα Χουρναζίδου.

Info: Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16), Δευτέρα στις 21:30.


T U E S D A Y

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής: «ΖωγραφίΖΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ»

847831.jpg

Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής των: Δέσποινας Καραμήτσου, Θεοδώρας Καρώνη, Αθηνάς Γιαννακού με τίτλο "ΖωγραφίΖΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ" στην Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ. Τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ των σκοπών της Φ.Α.Α.Θ.

Info: Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ. (Αγίας Σοφίας 38), Τρίτη 11:00 - 14:00.

Ταινία "Ferrari"

844971.jpg

Το καλοκαίρι του 1957, ο πρώην οδηγός αγώνων αυτοκινήτων, Enzo Ferrari, βρίσκεται σε κρίση. Με την εταιρεία του στα πρόθυρα της πτώχευσης και τον γάμο του να βιώνει την τραυματική απώλεια του ενός γιου, ο Φερράρι εναποθέτει την ελπίδα για την σωτηρία τους σε έναν αγώνα δρόμου 1000 μιλίων στην Ιταλία, τον εμβληματικό Mille Miglia. Σκηνοθεσία: Michael Mann. Πρωταγωνιστούν: Adam Driver, Shailene Woodley, Giuseppe Festinese.

Info: Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ Αιθ. 5 (Tσιμισκή 43), Τρίτη 19:20 και 22:10.

Η έκθεση των Photometria Awards 2023 "Emerging Roots"

espphotometria-2024-copy.jpg

Η φωτογραφία ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με την μνήμη. Ιδίως στις αρχές του μέσου μια φωτογραφία, όχι μόνο επανέφερε στη μνήμη μας αγαπημένα πρόσωπα, αλλά πολλές φορές τα αντικαθιστούσε ως φυσική παρουσία. Έχοντας την εικόνα κάποιου είχες την αίσθηση πως αυτός βρίσκεται ακόμη μαζί σου. Μέσω της φωτογραφίας μία στιγμή διατηρείται για πάντα. Είναι αυτή που πολλές φορές μας κρατά σε σύνδεση με τις ρίζες μας, με το παρελθόν μας και που όποτε χρειάζεται μας βοηθά να αναδημιουργήσουμε φαντασιακά στιγμές που πέρασαν. Οι μνήμες που διατηρούνται είναι η ταυτότητά μας και όταν αυτές οι μνήμες αναδύονται στο σήμερα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με στόχο τη γνώση και την εξέλιξη. H έκθεση των Photometria Awards 2023 "Emerging Roots", με κριτή τον Martin Parr, παρουσιάζεται στην esp+ gallery στη Θεσσαλονίκη.

Info: I.I.E.K E.S.P (Ναυμαχίας Έλλης 3-5), Τρίτη 10:00 - 18:00.


W E D N E S D A Y

Επετειακή Συναυλία της MOYSA στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

b06-UEeiV.jpg

Για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 30 χρόνων λειτουργίας τou πολιτιστικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ3, 9,58 fm η ΕΡΤ συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μια επετειακή συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μ.Μ.Θ. MOYSA, η οποία θα μεταδοθεί και ραδιοφωνικά για το κοινό της πόλης. Από εμβληματικούς Έλληνες συνθέτες μέχρι αγαπημένα κομμάτια του παγκόσμιου ρεπερτορίου, η MOYSA ερμηνεύει ένα πρόγραμμα με ελληνική χροιά και διεθνή εμβέλεια, φέρνοντας τη νεανική συμφωνική μουσική στους ραδιοφωνικούς δέκτες όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Τετάρτη στις 20:30.

«Οι κωμικοί» των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφα στη Μονή Λαζαριστών

846137.jpg

Η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Οι κωμικοί» των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφα έρχεται τον Ιανουάριο του 2024 στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά. Το έργο, μια μπουρλέσκ κωμωδία μυθοπλασίας, με αναφορά στο 1920, είναι αφιερωμένο στους πρώτους Έλληνες κωμικούς του βωβού κινηματογράφου και είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από τη ζωή και την πορεία του Έλληνα «Σαρλώ», Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ που υπήρξε ένας από τους πρώτους κωμικούς ηθοποιούς και ιδιαίτερα δημοφιλής στην εποχή του. Στην παράσταση σε γκεστ εμφάνιση, συμμετέχει ο Λάκης Λαζόπουλος. Μέσα από μια κινηματογραφημένη σκηνή, υποδυόμενος τον Τσάρλι Τσάπλιν σε μεγάλη ηλικία, επισκέπτεται ονειρικά, τον δικό μας Έλληνα «Σαρλώ», τον Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ. 

Info: Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Τετάρτη στις 18:30.

Ταινία "The Bricklayer"

844815.jpg

Κάποιος εκβιάζει τη CIA – δολοφονώντας ξένους δημοσιογράφους και κάνοντας τις δολοφονίες να φαίνονται ως ευθύνη της υπηρεσίας. Καθώς ο κόσμος αρχίζει να ενώνεται ενάντια στις ΗΠΑ, η CIA (με αρχηγό τον Tim Blake Nelson και μαζί του η Nina Dobrev) πρέπει να φέρει πίσω σε ενεργό δράση τον πιο λαμπρό -κι επαναστάτη– πράκτορά της (Aaron Eckhart), αναγκάζοντάς τον να αντιμετωπίσει το περίεργο παρελθόν του, ενώ ξετυλίγεται μια διεθνή συνωμοσία. Σκηνοθεσία: Renny Harlin. Πρωταγωνιστούν: Aaron Eckhart, Nina Dobrev, Clifton Collins Jr.

Info: Cineplexx One Salonica - Αιθ.2 (Γιαννιτσών 61 και Κωλέττη 34), Τετάρτη 21:00 και 23:10.


T H U R S D A Y

«Γράμμα στον πατέρα» του Franz Kafka στο Ινστιτούτο Γκαίτε

franz-kafka-a-grtimes-eidiseis.jpg

Η παράσταση αποτελεί την πρώτη θεατρική μεταφορά του προσωπικού κειμένου του Kafka, το οποίο απευθύνεται στον πατέρα του, μιλώντας για όλα όσα δεν τόλμησε ποτέ να του πει. Λίγο πριν πεθάνει από φυματίωση, ο Kafka γράφει μια επιστολή στον πατέρα του –ένα γράμμα που δεν επιδόθηκε ποτέ– μιλώντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την τραυματική σχέση μαζί του, σχέση που αποτελεί κλειδί για την κατανόηση του ψυχισμού και του έργου του. Μέσα από τον παραληρηματικό λόγο ενός ανθρώπου που θέλει να προλάβει να εκφράσει όσα έχει μέσα του πριν φύγει από τη ζωή, αποκαλύπτεται ένας πατέρας-τύραννος που μισεί ό,τι δεν καταλαβαίνει και ό,τι δεν του μοιάζει, που χρησιμοποιεί την απειλή και την τιμωρία ως μέθοδο συμμόρφωσης και ασκεί λεκτική βία στα παιδιά του για να τα επαναφέρει στον μοναδικό "σωστό" δρόμο που μπορεί να αποδεχτεί: τον δικό του. Σκηνοθεσία - Δραματουργία - Σκηνική εγκατάσταση: Στέλιος Βραχνής. Πρωταγωνιστούν: Παύλος Τάνης, Απόστολος Λινάρδος, Πάνος Αναγνωστόπουλος.

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 66), Πέμπτη στις 21:00.

«Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

815322-hBKUK.jpg

Το έργο είναι το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel. Αποτελεί συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη». Η Μιμή Ντενίση γράφει και σκηνοθετεί τη συνέχεια της ζωής των ηρώων που επέζησαν της Μικρασιατικής καταστροφής και προσπάθησαν να αρχίσουν από την αρχή στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα σύνθετο έργο που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του Μεσοπολέμου, η οποία υπήρξε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας. Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση. Και οι: Κατερίνα Γερονικολού, Ναταλία Δραγούμη, Μαρία Εγγλεζάκη, Κώστας Καζάκας κ.ά.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Τετάρτη στις 19:00.

Ομαδική έκθεση 6 καλλιτεχνών

841884.jpg

Οι φωτογραφικές αποτυπώσεις του Τάκη Βερέμη, οι «νεκρές φύσεις» του Γιάννη Γαγρίνα, οι αυτοσχεδιαστικοί γραφισμοί του Δημήτρη Εφέογλου, οι ζωγραφικές μυθοπλασίες του Χρήστου Κάλφα, η αινιγματική μικρογλυπτική της Κυριακής Μαυρογεώργη και οι πηλοπλασμοί του Ηλία Χριστόπουλου, θα συνεκτεθούν στην γκαλερί της Λόλας Νικολάου έως τις 9 Φεβρουάριου 2024. Συμμετέχουν: Τάκης Βερέμης, Γιάννης Γαγρίνας, Δημήτρης Εφέογλου, Χρήστος Κάλφας, Κυριακή Μαυρογεώργη, Ηλίας Χριστόπουλος.

Info: Γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52), Πέμπτη 12:00 - 20:00.


F R I D A Y & W E E K E N D

"DA" του Hugh Leonard στο Θέατρο Αριστοτέλειον

719583.jpg

Το αυτοβιογραφικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα διαδραματίζεται το 1968 στην Ιρλανδία με πολλά φλας μπακ που ζωντανεύουν επί σκηνής μια μοναδική ιστορία αγάπης, τρυφερότητας, αυτογνωσίας και συναισθημάτων κάθε είδους. Ο Τσάρλι Τάιναν, ένας εκπατρισμένος στο Λονδίνο συγγραφέας επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το θάνατο του πατέρα του. Στο πατρικό του «ζωντανεύουν» οι γονείς του, ο νεαρός εαυτός του, οι νεανικοί του έρωτες, ιδιαίτερες στιγμές, γεγονότα και κάποια πρόσωπα του παρελθόντος του, που σημάδεψαν τη ζωή του και τον επηρεάζουν ακόμα και στο παρόν του. Ο "DA" (από το αγγλικό dad - πατέρας) αποτελεί το πιο καθοριστικό πρόσωπο της ζωής του.

Info: Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2), Παρασκευή στις 21:00.

«Κάθε Παρασκευή κι ένα έγκλημα» της Άγκαθα Κρίστι στο Studio Παράθλαση

f5.jpg

Το Θέατρο Παράθλαση συνεχίζει και το 2024, για 22η χρονιά, τη θεατρική σειρά μυστηρίου «Κάθε Παρασκευή κι ένα έγκλημα», της Αγκάθα Κρίστι, με 3 εγκλήματα, που θα εναλλάσσονται κάθε Παρασκευή: «Η Δηλητηριασμένη Πένα», σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη, «Η Άγνωστος του Τραίνου», σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη, «Το Αποτύπωμα του Αγίου Πέτρου», σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Γκασνάκης, Βίκυ Μάντη, Γιώργος Καμπούρης κ.ά.

Info: Studio Παράθλαση (Κασσάνδρου 132), Παρασκευή στις 21:15.

«Γέρμα» του Σάιμον Στόουν στο Κολοσσαίον

820831.jpg

Ένας ιδιαίτερα επιδραστικός συγγραφέας και σκηνοθέτης της εποχής μας, ο Σάιμον Στόουν, εμπνέεται από την κλασική τραγωδία Γέρμα και την ξαναγράφει μεταφέροντάς τη στο σήμερα. Η Γέρμα του Λόρκα, που πρωτοανέβηκε το 1934 στη Μαδρίτη, πραγματεύεται την αδυναμία μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει, σε ένα φτωχό, αγροτικό και συντηρητικό περιβάλλον. Όσο κι αν έχουν αλλάξει οι καιροί και η θέση της γυναίκας στα 90 χρόνια που μεσολάβησαν, το θέμα αυτό παραμένει διαχρονικό, σημαδεύοντας και σαρώνοντας συχνά σχέσεις και ζωές. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Μαρία Κίτσου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Ασπασία Κράλλη κ.ά.

Info: Κολοσσαίον (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

Μαρίνα Τζιάρα: Έκθεση "Witches and Goddesses"

la-beatrice-betratal-40x40cm-mixed-media-on-hard-thai-paper-2023-2.jpg

Η Gallerie Mikrou παρουσιάζει την καινούργια έκθεση της Μαρίνας Τζιάρα με τίτλο Witches & Goddesses. Μέσα από ακατέργαστα πορτρέτα, τον μυστικισμό και τον σύγχρονο συμβολισμό η Μαρίνα Τζιάρα αγκαλιάζει κάθε μορφή σύγχρονης γυναικείας φύσης (contemporary womanhoods) και τονίζει πως η διαδικασία της επούλωσης και της υπέρβασης μιας τραυματικής εμπειρίας δεν είναι ποτέ μια ευθεία γραμμή και η διαδικασία μπορεί να γεννήσει έμπνευση και να οδηγήσει στην μετουσίωση.

Info: Gallerie Mikrou (Αρριανού 11), Παρασκευή και Σάββατο 18:00 - 22:00.

Γιάννης Κότσιρας στο Block 33

141601643-264032978427337-2384278144343828141-n.jpg

Ο Γιάννης Κότσιρας έρχεται στο Block 33 για δύο βραδιές του Φεβρουαρίου. Ο αγαπημένος ερμηνευτής και η παρέα του, που αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς, σταθερούς συνεργάτες και φίλους του τα τελευταία χρόνια, ετοιμάσανε ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις παρουσιάζοντας παλιά και αγαπημένα, αλλά και μετά από αρκετά χρόνια, ολοκαίνουρια τραγούδια από τον νέο του κύκλο τραγουδιών «Παράθυρο στο άπειρο». Μια μεγάλη παραγωγή του ιδίου, σε μουσική Μανώλη Ανδρουλιδάκη, πάνω σε στίχους και ποιήματα του Άλκη Αλκαίου και ενορχηστρώσεις του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου που θα κυκλοφορήσει τον καινούριο χρόνο από την EMI.

Info: Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33), Σάββατο στις 21:30.