fbpixel

Search icon
Search
Αυτές είναι οι 4 πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο
ESCAPE

Αυτές είναι οι 4 πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο

Τις οποίες θα λατρέψουν τόσο οι λάτρεις των βιβλίων όσο και του design


Εκπληκτικοί χώροι με απίστευτη αρχιτεκτονική και μια ηρεμία που έχει τον τρόπο να ταξιδεύει τον νου: Κάπως έτσι θα χαρακτηρίζαμε τις top βιβλιοθήκες στον κόσμο που ανακαλύψαμε και θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας. Σε πολλές γωνιές του πλανήτη, οι book lovers -και όχι μόνο- έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία με πρωταγωνιστές... τα βιβλία!

Real Gabinete Português de Leitura, Βραζιλία

interior-of-the-portuguese.jpg

Η Real Gabinete Português de Leitura βρίσκεται στο κέντρο του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Χτίστηκε το 1880 από τους πρώτους Πορτογάλους μετανάστες, προκειμένου να μη χάσουν τις ρίζες με τη χώρα τους. Το κτίριο είναι χτισμένο σε στιλ Neo-Manueline (γοτθικού/αναγεννησιακού τύπου αρχιτεκτονική). Έχει σχεδιαστεί από τον Πορτογάλο αρχιτέκτονα Rafael da Silva e Castro, λαμβάνοντας έμπνευση από το μοναστήρι του Ιερώνυμου στη Λισαβώνα. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 400.000 βιβλία και διαθέτει τρεις ορόφους. Αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή πορτογαλικών βιβλίων, ενώ τα ράφια με τα βιβλία καλύπτουν τους τοίχους από το δάπεδο μέχρι και την οροφή και το θέαμα θα σας αφήσει σίγουρα εντυπωσιασμένους. Το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης διαθέτει έναν θόλο από βιτρό, που δίνει την αίσθηση ενός μεγάλου αρχαίου καθεδρικού ναού. Αν βρεθείτε στη Βραζιλία πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφτείτε!


Biblioteca Apostolica Vaticana, Βατικανό

biblioteca-apostolica-vaticana-tuttart-at-23-1.jpg

Η Bibliotheca Apostolica Vaticana στο Βατικανό είναι μια από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, η οποία εντυπωσιάζει με την απαράμιλλη ομορφιά της. Η επίσημη ίδρυσή της τοποθετείται στα 1475, αν και είναι αρκετά παλαιότερη. Διαθέτει 75.000 κώδικες, και πάνω από ένα εκατομμύριο βιβλία από τα οποία τα 8.500 είναι παλαίτυπα. Το εύρος των κατηγοριών που καλύπτουν είναι πραγματικά τεράστιο (ιστορία, δίκαιο, φιλοσοφία, επιστήμη, θεολογία). Η πρόσβαση στον χώρο είναι πολύ αυστηρή κι επιτρέπεται μόνο σε επιστήμονες από την τριτοβάθμια εκπαίδευση για ερευνητικούς λόγους. Η ανέγερση των σημερινών εγκαταστάσεων της βιβλιοθήκης ανατέθηκε τον 16ο αιώνα στον αρχιτέκτονα Domenico Fontana για να στεγάσει τις συλλογές του Βατικανού. Τα αρχεία της βιβλιοθήκης είναι τεράστιας αξίας, αν σκεφτούμε ότι διαθέτει το παλαιότερο γνωστό χειρόγραφο της Βίβλου. Ωστόσο, για όλους εμάς έχει παραχωρηθεί μια περιορισμένη γνώση πάνω στο τι περιλαμβάνει η απαγορευμένη βιβλιοθήκη. 


Girolamini, Ιταλία

arkhio-lipsis.jpg

Η βιβλιοθήκη Girolamini στη Νάπολη της Ιταλίας αποτελεί ένα αριστούργημα που ιδρύθηκε από το θρησκευτικό τάγμα των Ορατοριανών τον 16ο αιώνα. Η βιβλιοθήκη διαθέτει τρεις ορόφους και αποτελείται από πλήθος αρχαίων κειμένων και χειρογράφων, αλλά και από άκρως ενδιαφέροντα βιβλία. Δυστυχώς, κάποια από αυτά τα πολύτιμα κείμενα λεηλατήθηκαν από κύκλωμα που τα έκλεβε και τα πουλούσε.


Sainte-Geneviève, Γαλλία

578fc748dd08955d018b4a72.jpg

H πρώτη αναφορά στη βιβλιοθήκη του αββαείου Sainte-Geneviève στο Παρίσι χρονολογείται στο 1148. Αρχικά, ήταν μοναστική βιβλιοθήκη που δεν υπέστη ζημιές ή απώλειες κατά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Σήμερα αποτελεί τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, ενώ η εκκλησία του αβαείου, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται στον 18ο αιώνα, πλέον έχει μετατραπεί στο γνωστό Πάνθεον. Οι σημερινές κτιριακές εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης χτίστηκαν το 1851 από τον Pierre-François-HenriLabrouste.

Κεντρική φωτογραφία: Biblioteca Apostolica Vaticana, Βατικανό