fbpixel

Search icon
Search
Birthday flowers: Τα ιδανικά λουλούδια για το μήνα των γενεθλίων σας
LIFE & CAREER

Birthday flowers: Τα ιδανικά λουλούδια για το μήνα των γενεθλίων σας

...και η σημασία τους


Η ιστορία των birthday flowers χρονολογείται από τη βικτοριανή εποχή στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Είτε επιλέγονται για τη σημασία τους είτε όχι, τα birthday flowers προσφέρουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τον μήνα που αντιπροσωπεύουν και τους ανθρώπους που γεννήθηκαν κατά τη διάρκειά του. Επίσης, τα ανοιξιάτικα λουλούδια δεν είναι τα μόνα που κυκλοφορούν. Κάθε λουλούδι είναι όμορφο με τον δικό του τρόπο, ώστε να μπορείτε να το ενσωματώσετε όχι μόνο στον κήπο σας αλλά και στη διακόσμηση του σπιτιού σας.

Ετοιμαστείτε να βρείτε το νέο σας χαρακτηριστικό μπουκέτο, άρωμα ή μοτίβο διακόσμησης, μαζί με λεπτομερείς περιγραφές των ιδεών και των μύθων που συμβολίζει κάθε ένα από τα γενέθλια λουλούδια.

1. Ιανουάριος - Γαρύφαλλο

shutterstock-574069549.jpg

Χρονολογείται από τους αρχαίους Έλληνες που χρησιμοποιούσαν τα γαρύφαλλα σε γιρλάντες και ως διακοσμητικά για το σπίτι, και κάθε χρώμα γαρύφαλλου έχει μια ελαφρώς διαφορετική σημασία. Συνηθέστερα τα βλέπουμε σε αποχρώσεις του κόκκινου και του ροζ, αποχρώσεις που συμβολίζουν τη βαθιά αγάπη και το θαυμασμό. Το κίτρινο, ωστόσο, συμβολίζει την απογοήτευση ή την απόρριψη. 

2. Φεβρουάριος - Βιολέττα

shutterstock-159165311.jpg

Ανθεκτικά στη φύση, αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου ανθίζουν στα βάθη του χειμώνα. Στην εποχή της Αντιβασιλείας, ένα δώρο βιολέτας ήταν μια δήλωση αληθινών προθέσεων. Αυτή η καλή θέληση συνεχίστηκε: Σήμερα οι βιολέτες οποιουδήποτε χρώματος συμβολίζουν τη σεμνότητα, την πίστη, την αθωότητα και την αιώνια αγάπη.

3. Μάρτιος - Αμυγδαλιά

shutterstock-378225259.jpg

Το εθνικό λουλούδι της Ιαπωνίας, η σακούρα - περισσότερο γνωστή ως άνθη αμυγδαλιάς - αντιπροσωπεύει μια εποχή που μας κάνει να σκεφτόμαστε την ανανέωση και την αισιοδοξία. Αυτά τα εντυπωσιακά ροζ άνθη σηματοδοτούν το τέλος του χειμώνα και την έναρξη της άνοιξης.

4. Απρίλιος - Τουλίπα

shutterstock-553604554.jpg

Το εθνικό λουλούδι της Ολλανδίας, οι τουλίπες, μπορούν να αποτελέσουν δήλωση αληθινής αγάπης. Οι ποικιλόχρωμες ή ριγέ τουλίπες, ωστόσο, είναι ένας διακριτικός τρόπος για να πείτε σε κάποιον ότι έχει όμορφα μάτια.

5. Μάιος - Κράταιγος

shutterstock-1384691687.jpg

Σηματοδοτώντας την αισιοδοξία που μπορεί να φέρει ο Μάιος, τα άνθη του κράταιγου χρησιμοποιούνται συχνά για να αντιπροσωπεύουν την ελπίδα και την υπέρτατη ευτυχία. Αυτά τα άνθη έχουν επίσης μακρά φαρμακευτική ιστορία, καθώς χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαιότητα για τη θεραπεία του άγχους, των πεπτικών προβλημάτων και διαφόρων δερματικών παθήσεων.

6. Ιούνιος - Τριαντάφυλλο

shutterstock-547032283.jpg

Αν και υπάρχουν περισσότερα από εκατό είδη τριαντάφυλλων, η ουσιαστική τους σημασία είναι η ίδια: αγάπη. Ωστόσο, τα διαφορετικά χρώματα λένε κάτι διαφορετικό. Το κόκκινο συμβολίζει τη μακροχρόνια ρομαντική αγάπη, το πορτοκαλί τον ενθουσιασμό και την επιθυμία και το κίτρινο τη χαρά και τη φιλία.

7. Ιούλιος - Νούφαρα

shutterstock-64128967.jpg

Τα νούφαρα έχουν μια πολύ πλούσια ιστορία που χρονολογείται αιώνες πίσω. Έχοντας γιορτάσει την τέχνη, τη λογοτεχνία, ακόμη και την ιατρική, τα νούφαρα συνδέονται με μια νέα αυγή, την αναγέννηση, την πνευματική ανάπτυξη και την ανανέωση.

8. Αύγουστος - Ήλιος

shutterstock-107878535.jpg

Ο ηλίανθος ή αλλιώς ηλιοτρόπιο έχει διάφορους συμβολισμούς. Αποτελεί σύμβολο πίστης και θαυμασμού. Επειδή μοιάζουν με τον ήλιο, οι ηλίανθοι συμβολίζουν επίσης τη λάμψη, τη ζεστασιά, αλλά και την ευτυχία.

9. Σεπτέμβριος - Ιπόμοια

shutterstock-83939836.jpg

Οι ιπόμοιες έχουν μακρά ιστορία φαρμακευτικής χρήσης, για τη θεραπεία από πονοκεφάλους έως ρευματισμούς. Αλλά αυτά τα πολύχρωμα άνθη είναι επίσης γνωστό ότι αντιπροσωπεύουν τον ανεκπλήρωτο έρωτα, τη στοργή και τη φευγαλέα ομορφιά της ζωής, οπότε είναι ιδανικά για τον μεταβατικό μήνα Σεπτέμβριο που οδηγεί στο φθινόπωρο.

10. Οκτώβριος - Ταγέτης

shutterstock-84781663.jpg

Χρησιμοποιούνται για να δένουν γιρλάντες και να στρώνουν βωμούς στις εορταστικές εκδηλώσεις Día de Muertos στο Μεξικό, οι ταγέτες μπορεί να συνδέονται με τον θάνατο, τη θλίψη και τον ερχομό του χειμώνα, αλλά είναι επίσης ένα φωτεινό φως στο σκοτάδι. Σύμφωνα με τις ινδικές παραδόσεις, κανένας γάμος δεν είναι πλήρης χωρίς κατιφέδες που προσδίδουν φωτεινότητα στους νεόνυμφους.

11. Νοέμβριος - Χρυσάνθεμο

shutterstock-117657757.jpg

Τα ανθεκτικά χρυσάνθεμα μεταφέρουν πίστη, φιλία και χαρά. Αυτό το άνθος είναι επίσης ένα από τα εθνικά λουλούδια της Ιαπωνίας, όπου είναι το έμβλημα της αυτοκρατορικής οικογένειας και σημάδι υγείας και μακροζωίας. Η κινεζική παράδοση υποστηρίζει ότι τα χρυσάνθεμα μπορούν να προάγουν τη μακροζωία και να απομακρύνουν τα γκρίζα μαλλιά. Γι' αυτό είναι τόσο δημοφιλές και ως τσάι!

12. Δεκέμβριος - Νάρκισσος

shutterstock-1007362828.jpg

Ο νάρκισσος (επίσης γνωστός ως λευκός χαρτί) αντιπροσωπεύει την αγνότητα και την άνευ όρων αγάπη. Αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι το λουλούδι έχει αρνητικές σημασίες λόγω του Έλληνα συνονόματού του, του ματαιόδοξου ημίθεου Νάρκισσου που πνίγηκε αφού ερωτεύτηκε το είδωλό του σε μια λίμνη, ένα δώρο του λουλουδιού μεταφέρει ένα πραγματικά ανιδιοτελές μήνυμα: "Είσαι ο μοναδικός".


Feature image source: @matildadjerf