fbpixel

Search icon
Search
Intermittent Fasting: Τα pros & cons της διαλειμματικής νηστείας
HEALTH

Intermittent Fasting: Τα pros & cons της διαλειμματικής νηστείας

Δείτε αν ταιριάζει πραγματικά στις ανάγκες και τον οργανισμό σας


Είτε χρησιμοποιείτε τη διαλειμματική νηστεία εδώ και χρόνια, είτε ενδιαφέρεστε να τη δοκιμάσετε, αυτός ο ρυθμός διατροφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς λόγους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τον κατανοήσουμε όχι μόνο με βασικούς όρους, αλλά και σε σχέση με την προσωπική μας υγεία και τη βιολογικές μας ιδιαιτερότητες.

Η ιδέα πίσω από τη διαλειμματική νηστεία είναι απλή: τρώτε όλες τις θερμίδες σας μέσα σε ένα συγκεκριμένο παράθυρο -για παράδειγμα, μεταξύ 12 μ.μ. και 6 μ.μ.- και νηστεύετε εκτός αυτού του χρόνου. Η εναλλαγή αυτή μπορεί να ενεργοποιήσει τον εγκέφαλό σας και να βελτιώσει την κυτταρική λειτουργία σε όλο το σώμα σας. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι είναι χρήσιμη και για την απώλεια βάρους.

Ουσιαστικά, είναι η νηστεία, χωρίς νηστεία. Τρώμε ό,τι χρειαζόμαστε χωρίς να στερούμαστε θρεπτικά συστατικά, αλλά σε μικρότερο χρονικό παράθυρο, δίνοντας στον οργανισμό μας μια μεγαλύτερη περίοδο νηστείας. Αυτό βοηθά στην αποτοξίνωση, αλλά κυρίως στην απώλεια βάρους. Ακούγεται εύκολο και δελεαστικό, σωστά; Όμως δεν είναι για όλους! Ενώ η διαλείπουσα νηστεία είναι καταπληκτική για ορισμένες γυναίκες, για άλλες μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες και τα επίπεδα ενέργειας.

shutterstock-743959498.jpg

Τα οφέλη του intermittent fasting για τις γυναίκες

- Απώλεια βάρους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι ψυχολογικά ευκολότερο να πεινάνε για ένα μέρος της ημέρας και στη συνέχεια να τρώνε όλο το φαγητό τους σε ένα μικρότερο χρονικό διάστημα και να πηγαίνουν για ύπνο πλήρως χορτάτοι.

- Μειωμένες φλεγμονές. Η νηστεία ενεργοποιεί την αυτοφαγία, μια διαδικασία που είναι σαν "καθαρισμός" για τα κύτταρά σας. Κατά τη διάρκεια της αυτοφαγίας, τα κύτταρά σας ταξινομούν όλα τα μέρη τους και αντικαθιστούν οτιδήποτε είναι παλιό ή κατεστραμμένο. Καταλήγετε με ισχυρότερα, νεότερα κύτταρα που λειτουργούν όπως πρέπει. Η αυτοφαγία μειώνει επίσης τη φλεγμονή.

- Διανοητική διαύγεια. Η νηστεία πυροδοτεί βαθιά εγκεφαλική αυτοφαγία και μειώνει επίσης τη φλεγμονή του εγκεφάλου, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι αναφέρουν μια ώθηση στη διανοητική διαύγεια και συγκέντρωση όταν νηστεύουν.

Τα μειονεκτήματα του intermittent fasting

- Πείνα και λιγούρες. Ως γυναίκες, οι ορμόνες μας παίζουν τεράστιο ρόλο στην ευεξία μας και το πώς αισθανόμαστε αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια του μήνα. Σε ορισμένα τμήματα του κύκλου, μπορεί να πεινάτε περισσότερο από το συνηθισμένο και να έχετε ιδιαίτερα έντονες λιγούρες για φαγητό. Η νηστεία μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή σας κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

- Θέματα περιόδου. Ορισμένες γυναίκες που νηστεύουν κάθε μέρα μπορεί να χάσουν την περίοδό τους ή να έχουν άλλες διαταραχές του κύκλου τους.

- Αναταράξεις στον θυρεοειδή. Η νηστεία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών σας. Οι μεταβολές είναι αρκετά μικρές ώστε να μην αποτελούν πρόβλημα αν ο θυρεοειδής σας είναι υγιής - αλλά αν έχετε μια αυτοάνοση πάθηση όπως η νόσος Hashimoto ή οποιαδήποτε άλλη ανισορροπία του θυρεοειδούς, ίσως να θέλετε να παραλείψετε τη συγκεκριμένη νηστεία.

shutterstock-586302893.jpg

Εκτός αυτών...

Είναι ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες να γνωρίζουν τα στάδια του κύκλου τους. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της περιόδου που εμφανίζεται το PMS και όταν αρχίζει η αιμορραγία, η νηστεία οποιουδήποτε είδους μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό επειδή το σώμα των γυναικών είναι βιολογικά κατασκευασμένο για γονιμότητα και αναπαραγωγή, οι παρατεταμένες περίοδοι χωρίς τροφή λένε στο σώμα ότι τώρα δεν είναι καλή στιγμή για αναπαραγωγή. 

Αν αυτό φαίνεται άσχετο σε κάποιον που δεν προσπαθεί να μείνει έγκυος, η αναπαραγωγική υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με την απόκτηση ενός μωρού. Αφορά όλες τις ορμόνες μας που ρυθμίζουν την υγεία και τα σωματικά μας συστήματα. Για τις γυναίκες, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των οιστρογόνων και να ανατρέψει όλες τις βασικές φυσιολογικές μας διεργασίες, κάνοντας το αντίθετο από αυτό που θέλουμε. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, αν δεν το διαχειριστούμε σωστά.

Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο τι λειτουργεί για εσάς!