fbpixel

Search icon
Search
Latest update: Η άνιση μάχη με τις φλόγες και η Ελλάδα που βρίσκεται ξανά σε συναγερμό
ECO GLOW

Latest update: Η άνιση μάχη με τις φλόγες και η Ελλάδα που βρίσκεται ξανά σε συναγερμό

Η χώρα μας δοκιμάζεται και εκπέμπει SOS


Οι εικόνες που φτάνουν σε κάθε γωνιά του κόσμου τις τελευταίες ημέρες, από την Ελλάδα, είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές. Έχουν εξαφανιστεί τεράστιες εκτάσεις πρασίνου, άνθρωποι έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, το οξυγόνο συνεχώς μειώνεται... Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε περιοχές όπως η Αττική, ο Έβρος και Βοιωτία είναι εξαιρετικά δύσκολη και η μάχη με το χρόνο συνεχίζεται, την ώρα που οι καιρικές συνθήκες δε μοιάζουν να είναι πολύ ευνοϊκές.

Συνεχίστε να διαβάζετε, για να μάθετε όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται σε πολλά, διαφορικά σημεία της χώρας μας.

Μία Ελλάδα που βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο!

Η μάχη συνεχίζεται

Οι τελευταίες ημέρες ήταν -κι εξακολουθούν να είναι- εξαιρετικά δύσκολες και η προσοχή στρέφεται στα μέτωπα, όπου οι πυρκαγιές μαίνονται και δημιουργούν τεράστιο προβληματισμό. Ξεκινώντας από την Αττική, παρά το γεγονός ότι -αρχικά- από την πυροσβεστική προέκυπτε μία συγκρατημένη αισιοδοξία, η φωτιά στην Πάρνηθα παρουσίασε σημαντική αναζωπύρωση και το σκηνικό άλλαξε δραματικά. Είναι ενδεικτικό, πως άμεσα εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ λίγο μετά τις 04:00 δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού της Αγίας Παρασκευής. Η μάχη στην Πάρνηθα δίνεται στα όρια του δασικού με τον οικιστικό ιστό κι αυτό είναι ουσιαστικά που ανησυχεί τις αρμόδιες αρχές, που καλούν τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να απομακρυνθούν από τα επικίνδυνα σημεία, όποτε κρίνεται αυτό απαραίτητο.

Το μέτωπο αυτό -ωστόσο- δεν είναι το μοναδικό που απασχολεί τις ελληνικές δυνάμεις. Σε εξέλιξη εξακολουθεί να είναι η νέα φωτιά που εκδηλώθηκε στη Βοιωτία και το γεγονός ότι πρόκειται για μία περιοχή με ελατοδάσος προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση από όλες τις πλευρές. Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Στείρι και ήδη έχουν εκκενωθεί αρκετοί οικισμοί, ενώ από την πυροσβεστική σημειώνεται πως το πιο δύσκολο και επικίνδυνο μέτωπο είναι στην περιοχή του Ελικώνα. Για την κατάσβεση της φωτιάς στη Βοιωτία επιχειρούν 38 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 16 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα. Την ίδια ώρα και στην Αλεξανδρούπολη τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, με τη φωτιά να εξακολουθεί να καίει για έκτη μέρα. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, τα πύρινα μέτωπα έχουν μετατρέψει σε στάχτη πάνω από 600.000 στρέμματα, με την πύρινη λαίλαπα να κινείται δυτικά, προς την περιοχή Κοίλα, τη στιγμή που εκφράζεται έντονη ανησυχία, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ενωθεί με το μέτωπο της Ροδόπης.

img-0343.jpeg

Το «φαινόμενο της καμινάδας»

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί και με τους απλούς πολίτες που συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο μπορούν, δίνουν τη δική τους μάχη στα πύρινα μέτωπα, ωστόσο, σύμμαχός τους δε φαίνεται να είναι οι καιρικές συνθήκες. Το θερμόμετρο χτυπάει... κόκκινο για μία ακόμη μέρα, ενώ στις περιοχές όπου μαίνονται οι πυρκαγιές επικρατούν ισχυροί άνεμοι, που κάνουν το έργο τους ακόμη πιο δύσκολο και διαμορφώνουν ένα σκηνικό σημαντικής επικινδυνότητας. Κάνοντας focus ειδικά στην περιοχή της Πάρνηθας, οι ειδικοί και η πυροσβεστική, μιλούν σήμερα για το «φαινόμενο της καμινάδας» κι όπως λένε, σε αυτό οφείλεται η μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα.

Η «έκρηξη» σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03.20 τα ξημερώματα, ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας πολύ έντονος, ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται η ενίσχυση των ανέμων στα 6 με 7 μποφόρ. Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται όταν η φωτιά αναπτύσσεται σε χαραδρώσεις και δεν είναι δυνατό να την σταματήσει κανείς, καθώς αφενός πρόκειται για μία δύσβατη περιοχή και αφετέρου, είναι σαν να υπάρχει ένα τζάκι στο σπίτι και πάει να σβήσει κάποιος τη φωτιά στην καμινάδα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι ειδικοί. Η άνιση μάχη συνεχίζεται και παρά το γεγονός ότι χθες το βράδυ οι προβλέψεις ήταν αισιόδοξες, η κατάσταση που διαμορφώθηκε τα ξημερώματα, αλλά και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα μέτωπα από σήμερα, νωρίς το πρωί, προκαλούν τεράστια ανησυχία και κινητοποίηση από όλες τις πλευρές. Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα επάνω της, με την ελπίδα ότι όλος αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα...