fbpixel

Search icon
Search
Μια βόλτα στον Γαλλικό Νότο: Οι ομορφότερες πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε έστω για μία φορά
ESCAPE

Μια βόλτα στον Γαλλικό Νότο: Οι ομορφότερες πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε έστω για μία φορά

Η γοητευτική πλευρά της Γαλλικής Ριβιέρας


Ο όρος Κυανή Ακτή ή Γαλλική Ριβιέρα δημιουργήθηκε από έναν Γάλλο συγγραφέα τη δεκαετία του 1880 για να περιγράψει την ακτογραμμή ανάμεσα στα ιταλικά σύνορα και τη ναυτική πόλη της Toulon. H Κυανή Ακτή περιλαμβάνει τις περιοχές Var και Alpes-Maritimes, τους δημοφιλείς προορισμούς της Νίκαιας, των Καννών, του St Tropez, του Grasse, του Frejus, του Menton, της Antibes και του Villefranche-sur-Mer.

Η Νίκαια, μια από τις ομορφότερες πόλεις του γαλλικού νότου, αποτελεί must προορισμό για τους Γάλλους. Μπορείτε να απολαύσετε τους περιπάτους σας στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης (Vieux Nice) και να απολαύσετε τη θέα στη θάλασσα κάνοντας τη βόλτα σας στην περίφημη Promenade des Anglais, η οποία κλέβει τις εντυπώσεις με τους επιβλητικούς φοίνικες. Κατά την παραμονή σας εκεί δεν πρέπει να παραλείψετε να πάτε στο Menton (για το οποίο θα σας πούμε λίγο μετά) και να επισκεφθείτε το υπέροχο χωριό Eze. Πρόκειται για πραγματικά κοσμήματα της περιοχής, βρίσκονται πολύ κοντά στη Νίκαια.

shutterstock-93856414.jpg
Νίκαια


H Menton, άλλη μια πόλη που πρέπει να επισκεφθείτε αν βρίσκεστε στον Γαλλικό Νότο. Είναι η τελευταία Γαλλική πόλη πριν την Ιταλία, τοποθετημένη ανάμεσα στα βουνά και τη θάλασσα αποπνέει μια μοναδική ατμόσφαιρα. Τα στενά και πολύχρωμα δρομάκια του σας προσκαλούν να χαθείτε και να εξερευνήσετε την πλούσια κληρονομιά του. Το Menton φημίζεται για τους εξαιρετικούς κήπους του, κυρίως τον εξωτικό κήπο Val Rahmeh και τις όμορφες παραλίες του. Το Φεστιβάλ Λεμονιού (festival du citron) είναι ένα εμβληματικό γεγονός, με τα εντυπωσιακά γλυπτά από λαχανικά και εσπεριδοειδή να φωτίζουν την πόλη. Κατά τη διαμονή σας στο Menton μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τα πανέμορφα χωριά στην κορυφή του λόφου στη γύρω περιοχή, όπως το Eze, το Gorbio και το Sainte-Agnès, για να πάρετε μια γεύση από την τέχνη της ζωής στη Μεσόγειο. Το Menton είναι ένας από εκείνους τους «μυστικούς προορισμούς» που θα σας γοητεύσουν με την αυθεντικότητα και την ομορφιά του. Αν εξερευνάτε τη Νίκαια, μην χάσετε αυτό το γειτονικό διαμάντι της Κυανής Ακτής.

shutterstock-1932180248-1.jpg
Μασσαλία


Μια ακόμη όμορφη πόλη της Νότιας Γαλλίας είναι η Μασσαλία. Αν και ως προορισμός διχάζει τους επισκέπτες, έχοντας επισκεφθεί και μείνει για πολύ καιρό στη Μασσαλία δηλώνω ότι πρόκειται για μια υπέροχη. Ζωντανή πόλη που σίγουρα θα σας κερδίσει με τις παλιές γειτονίες της όπως το Panier που θα σας θυμισει την Πλάκα στην Αθήνα, αλλά και το περίφημο Παλιό Λιμάνι, το Vallon des Auffes και το εθνικό πάρκο Calanques.

Η Aix-en-Provence είναι μια γραφική πόλη της Προβηγκίας, γνωστή για τα στενά δρομάκια, τις υπαίθριες αγορές και τα σιντριβάνια, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Fontaine de la Rotonde. Απέχει μόλις μια ώρα με το τρένο από τη Μασσαλία. Το πιο γνωστό μέρος εκεί είναι το Cours Mirabeau μια φαρδιά λεωφόρος με σειρές από πλατάνια που στην ουσία ακολουθούν τα τείχη της παλιάς πόλης και χωρίζουν την πόλη στα δυο. Σε αυτήν την λεωφόρο βρίσκεται και το καφέ Deux Garçons, στο οποίο σύχναζαν ο Paul Cezanne, ο Emile Zola και ο Ernest Hemingway.

shutterstock-1569790492.jpg
Aix-en-Provence


Η Aix διαθέτει έναν εντυπωσιακό παλιό καθεδρικό ναό, το Hôtel de Ville με την ομώνυμη πλατεία. Είναι επίσης γνωστή ως η πόλη των χιλίων σιντριβανιών, τα οποία κυριολεκτικά βρίσκονται παντού. Σπουδαίο σιντριβάνι είναι επίσης το Fontaine des Quatre Dauphins στο Quartier Mazarin. Η πόλη φιλοξενεί κάθε χρόνο από το 1948 οπότε και ιδρύθηκε το Φεστιβάλ Όπερας (γνωστό και ως Festival international d'Art Lyrique). Αυτό λαμβάνει χώρα από το τέλος Ιουνίου μέχρι τις αρχές Ιουλίου στο υπαίθριο Théatre de l'Archévéché, στο αναπαλαιωμένο από τον 18ο αιώνα Théatre du Jeu de Paume καθώς και στο νεόδμητο Grand Théatre de Provence.

Με αφορμή την 21η Ιουνίου που για τη Γαλλία είναι η εθνική Γιορτή Μουσικής (Féte de la Musique), στην Aix πραγματοποιείται εβδομαδιαίο μουσικό φεστιβάλ (τζαζ, κλασική και ροκ). Οι συναυλίες γίνονται σε διαφορετικούς δρόμους και αυλές της πόλης γι αυτό το λόγο το φεστιβάλ ονομάζεται Musique dans la Rue.

H Gordes είναι μια από τις πιο όμορφες μικρές πόλεις στον κόσμο, με δρόμους και προσόψεις που μοιάζουν να ξεπήδησαν από τις σελίδες ενός παιδικού βιβλίου με παραμύθια. Είναι πολύ γνωστή στους τουρίστες που κατευθύνονται εκεί για να περπατήσουν στα λιθόστρωτα σοκάκια και να βγάλουν φωτογραφίες μπροστά στα εντυπωσιακά λευκά πέτρινα κτίρια και τις εκκλησίες. Λίγο πιο έξω από το κέντρο της Gordes βρίσκεται το Abbaye Notre-Dame de Sénanque, ένα μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1148 από Κιστερκιανούς μοναχούς. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους υπάρχει πρόγραμμα ξεναγήσεων για να μάθετε την ιστορία τους. Αν την επισκεφθείτε καλοκαίρι θα απολαύσετε τα υπέροχα μοβ λιβάδια με τις ανθισμένες λεβάντες να μοσχοβολούν παντού.

shutterstock-1935782851.jpg
Gordes


Το Saint-Tropez, ένα hotspot της Γαλλικής Ριβιέρας που αναδείχθηκε σε κορυφαίο γαλλικό θέρετρο τόσο από την Bridget Bardot όσο και από άλλα μέλη του jet-set τη δεκαετία του 1960, εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις top επιλογές για διακοπές στη Γαλλική Ριβιέρα. Το Saint Tropez βρίσκεται σε έναν μικρό κόλπο, κοντά στο σημαντικότερο θέρετρο Sainte-Maxime. Η πόλη της Τουλόν απέχει 50 χιλιόμετρα δυτικά και οι Κάννες 70 χιλιόμετρα ανατολικά.Ηλιόλουστο τον περισσότερο καιρό, σας προσκαλεί στα λαμπερά παραλιακά κλαμπ, στο λιμάνι με τα υπερπολυτελή γιοτ (μόνο το λιμάνι του Μονακό μπορεί να το ανταγωνιστεί σε αυτό), αλλά και τις boutiques μεγάλων οίκων και τα εξαιρετικά ψάρια του να το ανακαλύψετε. Η φήμη της πόλης για πολυτέλεια δεν πρέπει να σας αποτρέπει. Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα την πόλη, πρόσεξα ότι τα πρώην σπίτια ψαράδων της περιοχής στεγάζουν boutiques των μεγαλύτερων οίκων μόδας παγκοσμίως. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλα τα εστιατόρια τόσο ακριβά, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά beach bar που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό.