fbpixel

Search icon
Search
Ποιο γάλα είναι καλύτερο για το σώμα σας - και τον πλανήτη;
HEALTH

Ποιο γάλα είναι καλύτερο για το σώμα σας - και τον πλανήτη;

Ανακαλύψτε την ιδανική επιλογή για εσάς αλλά και το περιβαλλοντικό της αντίκτυπο


Είτε ψάχνετε το ιδανικό γάλα για κάθε χρήση στο σπίτι, είτε παραγγέλνετε έναν καφέ latte κάθε πρωί, η επιλογή του καλύτερου γάλακτος μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από ό,τι θα θέλαμε. Υπάρχει φυσικά η γεύση που πρέπει να λάβουμε υπόψη, αλλά πολλοί από εμάς ανησυχούν επίσης για το πώς οι επιλογές μας στο γάλα επηρεάζουν την υγεία μας και το περιβάλλον.

Σίγουρα, αυτό που είναι καλό για ένα άτομο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για ένα άλλο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη -όπως οι τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες, η διατροφή, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος, η ευημερία των ζώων, η γεύση και η υφή. 

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μια διατροφική και περιβαλλοντική ανάλυση των πιο δημοφιλών γαλακτοκομικών προϊόντων..

Αγελαδινό γάλα

Διατροφή: Έχει περίπου 8,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, τουλάχιστον το 20% της ημερήσιας αξίας ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη), περίπου το 10% της ημερήσιας αξίας βιταμίνης D και περίπου 11,5 γραμμάρια ζάχαρης. Έχει επίσης κάποια υγιή για την καρδιά λιπαρά μέσα του, λέει, και το χαμηλότερο ποσοστό νερού-88%-σε σύγκριση με τα φυτικά γάλατα.

Περιβαλλοντικά:
Το αγελαδινό γάλα είναι γνωστό για το υψηλό περιβαλλοντικό του αποτύπωμα -συμπεριλαμβανομένης της χρήσης γης, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της χρήσης γλυκού νερού και του ευτροφισμού (η ταχεία ανάπτυξη μικροοργανισμών σε ένα υδάτινο σώμα, που προκαλείται από την απορροή, και οδηγεί σε μείωση του οξυγόνου). Ο περιβαλλοντικός του αντίκτυπος είναι υψηλότερος από αυτόν όλων των επιλογών γάλακτος φυτικής προέλευσης κατά τουλάχιστον δύο φορές.

shutterstock-2083310104.jpg

Γάλα σόγιας

Διατροφή: Η σόγια ξεχωρίζει ως μια από τις καλύτερες επιλογές. Ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου 92% νερό, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, τουλάχιστον 20% της ημερήσιας αξίας ασβεστίου και βιταμίνης Β2, 10% της ημερήσιας αξίας φωσφόρου και βιταμίνης D και 9,7 γραμμάρια ζάχαρης. Εκτός αυτών, η σόγια είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, επειδή έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε ως άνθρωποι.

Περιβάλλον: Υπάρχουν επίσης περιβαλλοντικά οφέλη στο γάλα σόγιας. Η σόγια είναι όσπριο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ καλό για το έδαφος.

Γάλα αμυγδάλου

Διατροφή: Το γάλα αμυγδάλου είναι το εναλλακτικό γάλα με την πιο πολλή πέραση, αλλά είναι το λιγότερο ανθεκτικό από διατροφική άποψη. Το γάλα αμυγδάλου έχει 97% νερό - το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των plant-based milks. Μια μερίδα γάλα αμυγδάλου έχει 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, που είναι ένα από τα χαμηλότερα από όλα τα εναλλακτικά γάλατα, και περίπου 6 γραμμάρια ζάχαρης. Τα επίπεδα ασβεστίου του, ωστόσο, είναι τα υψηλότερα σε σύγκριση με πολλά εναλλακτικά γάλατα - ξεπερνούν το 20% της ημερήσιας αξίας - και έχει το 10% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης D.

Περιβάλλον:
Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του γάλακτος αμυγδάλου είναι ένας από τους μεγαλύτερους των φυτικών επιλογών. Χρησιμοποιεί το περισσότερο γλυκό νερό: 372 λίτρα ανά λίτρο γάλακτος. Το γάλα ρυζιού απαιτεί 270, το γάλα βρώμης 48 και το γάλα σόγιας 28.

Γάλα βρώμης

Διατροφή: Περιέχει περίπου 91 τοις εκατό νερό, έχει περίπου 2,7 γραμμάρια πρωτεΐνης, τουλάχιστον το 10 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D, το 20 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας βιταμίνης Β2 και 10 γραμμάρια ζάχαρης.  Όταν πρόκειται για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας, λέει ότι όλα έχουν να κάνουν με την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνετε και με το με τι το συνδυάζετε. 

Περιβάλλον:
 Το γάλα βρώμης είναι πολύ καλό όσον αφορά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Ωστόσο, καλλιεργείται ως μονοκαλλιέργεια, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε όλα τα είδη ζωυφίων και παρασίτων. Ως εκ τούτου, βλέπουμε αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων.

shutterstock-753717403.jpg

Γάλα καρύδας

Διατροφή: Το γάλα καρύδας είναι μια άλλη δημοφιλής εναλλακτική λύση. Ανά μερίδα, έχει περίπου 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, περισσότερο από το 20 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας ασβεστίου, το 10 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας βιταμίνης D και περίπου 3 γραμμάρια ζάχαρης.

Περιβάλλον:
Το γάλα καρύδας έχει επίσης πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και απαιτεί πολύ λίγο νερό για να αναπτυχθεί: 3 λίτρα ανά λίτρο γάλακτος. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτησή του έχει μεγάλες επιπτώσεις. Έχουμε δει πολλές καταστροφές στα τροπικά δάση, ώστε να μπορούμε να καλλιεργήσουμε καρύδες. 

Γάλα ρυζιού

Διατροφή: περιέχει περίπου 89% νερό, 0,7 γραμμάρια πρωτεΐνης και 12 γραμμάρια ζάχαρης. Έχει επίσης το 20 της ποσοστιαίας ημερήσιας αξίας ασβεστίου και βιταμίνης Β2 και το 10 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας φωσφόρου και βιταμίνης D.

Περιβάλλον:
 Το ρύζι έχει υψηλότερο αποτύπωμα νερού. Είναι περίπου το μισό από αυτό του αγελαδινού. Και το αποτύπωμά του σε άνθρακα είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα γάλατα σόγιας, βρώμης και αμυγδάλου.

Η λύση

Ορισμένα alternative milks, όπως αυτό της κάνναβης, του φουντουκιού και μακαντάμια, δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο τα άλλα, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν εξαιρετικές επιλογές αν μπορείτε να τα βρείτε στην αγορά.

Τελικά, ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε το γάλα σας -για το περιβάλλον και το σώμα σας (και ίσως ακόμη και για τη γεύση του)- είναι να διαφοροποιήσετε τις επιλογές σας. Η ανάμειξη των διάφορων επιλογών είναι θετική για το περιβάλλον, επειδή ελαχιστοποιεί τη ζήτηση για ένα είδος γάλακτος, η οποία μπορεί να έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις!