fbpixel

Search icon
Search
Spring mode on: Οι must-visit λίμνες που μοιάζουν ιδανικές για μία ανοιξιάτικη εξόρμηση
TRAVEL

Spring mode on: Οι must-visit λίμνες που μοιάζουν ιδανικές για μία ανοιξιάτικη εξόρμηση

Αέρας ανανέωσης και αναζωογόνησης σε πανέμορφα τοπία


Το θερμόμετρο συνεχώς ανεβαίνει και όλοι έχουμε μπει πλέον στο απόλυτο spring-mood. Τι σημαίνει αυτό; Τώρα, είναι η ιδανική περίοδος για σύντομες εξορμήσεις σε μερικά από τα πιο μαγικά σημεία της Ελλάδας, που αποκτούν μία ιδιαίτερη ομορφιά και χρώματα μεθυστικά, που συνθέτουν ένα πολύ ξεχωριστό σκηνικό. Η φύση μας προετοιμάζει για όσα θα ακολουθήσουν με φόντο και το καλοκαίρι, καθώς αποκτά νέα, πολύ διαφορετικά χρώματα κι εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να απολαύσουμε όσα μας προσφέρει απλόχερα.

Μία εξόρμηση σε κάποια από τις κοντινές λίμνες, που αποτελούν σταθερά must-visit προορισμό για τους nature-lovers φαντάζει ιδανική κι εμείς, ξεχωρίσαμε μερικές από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε.

Σύντομο break σε μαγικά τοπία!

Πλαστήρα

shutterstock-1079240504.jpg

Όσοι έχουν ήδη βρεθεί σε αυτήν, μιλούν για μία από τις πιο γοητευτικές λίμνες συνολικά της Ελλάδας, την οποία αξίζει πραγματικά να προσθέσει κανείς στην bucket-list του. Η Πλαστήρα, βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στον Νομό Καρδίτσας και κατασκευάστηκε το 1960, αποτελώντας πλέον ένα πραγματικό διαμάντι της περιοχής που θεωρείται πόλος έλξης για όσους καταφθάνουν σε αυτήν, ειδικά αυτή την εποχή. Η πυκνή βλάστηση γύρω από τη λίμνη και τα έντονα χρώματα που αποκτά στη διάρκεια της άνοιξης, συνθέτουν ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς και κάπως έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Πλαστήρα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες συνεχώς. Εκτός από μία χαλαρή βόλτα στη λίμνη, η ποδηλασία και η πεζοπορία είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε, ενώ αν ανήκετε στους πιο τολμηρούς, υπάρχει και η επιλογή της τοξοβολίας ή του canoe kayak στα γαλάζια νερά της. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και την τοπική γαστρονομία και είναι σίγουρο, πως η εξόρμηση αυτή θα σας γεμίσει με πολύ όμορφα και ιδιαίτερα συναισθήματα.

Βόλβη

shutterstock-1841361055.jpg

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, μετά την Τριχωνίδα και βρίσκεται μόλις 35 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Η Βόλβη είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται κανείς, για ένα mini-break μακριά από όλους κι από όλα, σε ένα περιβάλλον με σπάνια ομορφιά. Μαζί με τη λίμνη Κορώνεια, που τις χωρίζει μια απόσταση περίπου 11 χλμ, προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ, καθώς αποτελούν υγρότοπο διεθνούς σημασίας, ενώ σύμφωνα με την μυθολογία, το όνομά της αποδίδεται στη Βόλβη, την κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος, η οποία ζούσε στα νερά της λίμνης και ταυτόχρονα τα προστάτευτε. Η Βόλβη αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη υπό εξαφάνιση κι όσοι την επισκέπτονται βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πανέμορφο σκηνικό, ενώ στη βόρεια πλευρά της βρίσκονται δύο μικροί και γραφικοί οικισμοί, η Μικρή και η Μεγάλη Βόλβη. Προσφέρεται για ατελείωτο περπάτημα σε ένα καταπράσινο τοπίο και σίγουρα, είναι το ιδανικό spot για όσους δεν έχουν ιδιαίτερο χρόνο στη διάθεσή τους για να απομακρυνθούν από τη Θεσσαλονίκη και αναζητούν ένα ήσυχο μέρος για μία σύντομη αποφόρτιση.

Παμβότιδα

shutterstock-460333768.jpg

Από την εν λόγω λίστα, δε θα μπορούσε -φυσικά- να απουσιάζει η λίμνη των Ιωαννίνων, που αγκαλιάζει περιμετρικά την πόλη και αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν της. Η Παμβότιδα είναι το απόλυτο place to be για όσους καταφθάνουν στην περιοχή και προσφέρεται για αναζωογονητικές βόλτες στο πλακόστρωτο μονοπάτι και τις όχθες της, ενώ αυτό που -επίσης- μπορεί να κάνει κανείς, είναι να νοικιάσει ένα ποδήλατο και να την εξερευνήσει με τον πιο fun τρόπο. Παράλληλα, μία επίσκεψη σε αυτήν μπορεί να συνδυαστεί και με μία βόλτα με το μικρό καραβάκι που μεταφέρει τους visitors στο νησάκι της Κυρά Φροσύνης, όπου το γραφικό τοπίο πραγματικά κόβει την ανάσα, ενώ τα μικρά ταβερνάκια που βρίσκονται στα πέριξ της λίμνης έρχονται να συμπληρώσουν ιδανικά το μαγευτικό σκηνικό. Είναι πανέμορφη, τώρα ειδικά τα χρώματά της είναι πιο μεθυστικά από ποτέ και αν ψάχνετε το ιδανικό μέρος για να γεμίσετε μπαταρίες, θα σας προσφέρει ακριβώς αυτό που χρειάζεστε!

Κερκίνη 

shutterstock-2196169745.jpg

Τους τελευταίους μήνες, δεκάδες αποδημητικά πουλιά καταφθάνουν στα νερά της και παραμένουν εκεί μέχρι και το τέλος της άνοιξης κι αυτό από μόνο του, μας κάνει να θέλουμε περισσότερο από ποτέ να βρεθούμε σε αυτήν για να θαυμάσουμε από κοντά την σπάνια ομορφιά της. Η Κερκίνη θεωρείται must-visit προορισμός και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο αυτό το διάστημα, καθώς αποκτά μία διαφορετική λάμψη και πολύ ιδιαίτερα χρώματα, ενώ για όσους δε γνωρίζουν την ιστορία της, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία μεγάλη, τεχνητή λίμνη, που δημιουργήθηκε το 1932, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα στο χωριό Λιθότοπος. Σήμερα, θεωρείται go to προορισμός για ήρεμες αποδράσεις κι ήσυχες βόλτες σε γαλήνια τοπία μακριά από την πολυκοσμία και τους έντονους ρυθμούς, ενώ προσφέρεται και για πολλές δραστηριότητες στη φύση όπως ποδήλατο, βαρκάδα και ιππασία. Η πλούσια βλάστηση σε συνδυασμό με τις άγριες ιτιές, τα εντυπωσιακά νούφαρα, τη μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα βουβάλια που κολυμπούν στα ήσυχα νερά της λίμνης, αλλά κι η μοναδική θέα συνθέτουν ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς και πραγματικά, αξίζει να έχει μία θέση στην go to list σας, με φόντο ένα ανοιξιάτικο break.

Βιστωνίδα

shutterstock-57367030.jpg

Η Βιστωνίδα είναι το απόλυτο στολίδι της Ξάνθης, απέχοντας μόλις 25 χιλιόμετρα από την πόλη και σε αυτήν εισρέουν οι ποταμοί Κόσυνθος και Τραύος, με αποτέλεσμα το γλυκό νερό που την προμηθεύουν να συνδυάζεται με το αλμυρό και να παρουσιάζει μεταβολές στην περιεκτικότητα αλάτων. Πρόκειται για ένα ακόμη πανέμορφο μέρος, που ίσως δεν έχει συγκεντρώσει ακόμη τη λάμψη που του αξίζει, ωστόσο, είναι σίγουρο πως πολύ σύντομα αυτό θα αλλάξει. Η λίμνη φιλοξενεί αρκετά είδη φυτών αλλά κυρίως πολλών πτηνών και ζώων και είναι χαρακτηριστικό, ότι έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών, ενώ η περιοχή είναι διάσημη για την κοινότητα Ερωδιών που έχει δημιουργηθεί. Η πλούσια βλάστηση με τις λεύκες, τα πλατάνια, τις ιτιές και τις φτελιές έρχεται να συμπληρώσει ιδανικά το πανέμορφο σκηνικό που δημιουργούν τα γαλαζοπράσινα -ρηχά- νερά της λίμνης και ο λαμπερός ήλιος που αντανακλά σε αυτά, με το μέρος αυτό να έχει μία ιδιαίτερη αύρα και να προκαλεί πολλά διαφορετικά συναισθήματα στους visitors που καταφθάνουν στη Βιστωνίδα, για ένα spring-break διαφορετικό από τα άλλα.

Πανέμορφα τοπία, μεθυστικά χρώματα κι αρώματα...