fbpixel

Search icon
Search
Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός εγκαινιάζει το νέο atelier του καλλιτέχνη στην Αθήνα
ARTS & CULTURE

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός εγκαινιάζει το νέο atelier του καλλιτέχνη στην Αθήνα

Το αυθεντικό atelier του καλλιτέχνη αποτελεί τη νέα επέκταση του Μουσείου Αλέκος Φασιανός


Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός εγκαινίασε την Κυριακή 14 Απριλίου την νέα του προσθήκη, το Alekos Fassianos Atelier, το οποίο στεγάζεται στον τρίτο όροφο στον χώρο του μουσείου στην Αθήνα. Το Alekos Fassianos Atelier αποτελεί μία σύγχρονη και καινοτόμα αναπαράσταση του εργαστηρίου του καλλιτέχνη, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο και συμπεριλαμβάνει έργα και εικαστικές παρεμβάσεις από τον καλλιτέχνη.

ec725f80-729f-5f10-e595-3b78a2650fa8.jpg
Image source: alekosfassianos.gr


Το Atelier εκφράζει την προσωπική υπόσταση του καλλιτέχνη και οι επισκέπτες θα έχουν το προνόμιο να εξερευνήσουν το εσωτερικό του και να έρθουν σε επαφή με το δημιουργικό καταφύγιο του ίδιου. Στο δωμάτιο βρίσκονται πολλά από τα προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη, όπως για παράδειγμα κάποια ρούχα του, οι παλέτες που χρησιμοποιούσε, διάφορες εικόνες που είχε στην κατοχή του, ημιτελή έργα που έχει δημιουργήσει, προσωπικά ρούχα και σεντόνια που είχε ράψει μόνος του, αλλά ακόμη και παιχνίδια που κατασκεύασε ο ίδιος και έπαιζε όταν ήταν σε μικρότερη ηλικία. 

Ακόμη, στο εσωτερικό του Alekos Fassianos Atelier, εντοπίζονται τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε για τις δημιουργίες του, όπως πινέλα, κόλλες και λάδια, αλλά και γενικότερα τα υλικά που αποτελούσαν τη βάση για την δημιουργία των μοναδικών χρωμάτων στα έργα του. Έμπνευσή του για την δημιουργία των δικών του χρωμάτων αποτέλεσαν οι χτίστες της γειτονιάς του, που από μικρή ηλικία παρατηρούσε να αναμειγνύουν υλικά σε ένα κουβά για τις εργασίες και το μπογιάτισμα στα σπίτια.

2ca34ccb-8db9-af52-db54-140f27dac893.jpeg
Image source: alekosfassianos.gr

Κατά την παρουσία του λοιπόν στο Atelier, ο επισκέπτης έχει τόσο την δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα τον καλλιτέχνη, όσο και να μεταφερθεί στα βιώματά του μέσα από προσωπικές του εμπειρίες που εξιστορούνται στον χώρο. Άλλωστε σχεδόν όλα τα αντικείμενα και τα εργαλεία που βρίσκονται στον χώρο αποτελούν και αυτά δημιουργήματα του ιδίου για τον σκοπό της δουλειάς του. Ο ίδιος δεν είχε αναλάβει μόνο την ιδιότητα του ζωγράφου, αλλά χρησιμοποιούσε το atelier του για την τέχνη της επιπλοποιίας, της γλυπτικής, για μεταλλικές κατασκευές, ακόμη και για να κατασκευάσει μπρούτζινα πόμολα. Έτσι, ενώ συζητάμε για έναν σπουδαίο ζωγράφο, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε έναν πολυπράγμωνα άνθρωπο και δημιουργό, αλλά και σε ένα πολυατελιέ.

f2193227-2446-fc63-3fe3-4dabfccd5b4d.jpg
Image source: alekosfassianos.gr

Τα αντικείμενα της καθημερινότητάς του καλλιτέχνη βρίσκονται διάσπαρτα στον χώρο, στο πάτωμα, σε ράφια ή σε δίσκους, καθώς ο ίδιος τα ήθελε πάντα γύρω του και κοντά του. Ο ίδιος έλεγε πως όλα αυτά πλαισιώνουν την ιστορία του, για αυτό και του άρεσε να τα βλέπει και να ξεχωρίζουν ένα ένα στον χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που όποιος επισκεφθεί το Alekos Fassianos Atelier δεν θα πρέπει να απορήσει για όλα αυτά τα αντικείμενα που θα βρίσκονται απλωμένα στον χώρο. Εκφράζουν κάτι βαθύτερο για τον χώρο εργασίας του και αντιστοιχούν στην ιδιαίτερη, γεμάτη ιδέες και πολυδιάστατη ζωή του καλλιτέχνη.

Η παρουσία του καλλιτέχνη στον χώρο είναι ιδιαίτερα έντονη και αυτό αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό που κάνει το Alekos Fassianos Atelier να ξεχωρίζει.

«...Τα υλικά τα φτιάχνω μόνος μου. Φτιάχνω χρώματα με κόλλα και σκόνη. Όταν μαγειρεύεις σπίτι σου, δεν μαγειρεύεις καλύτερα από αυτά τα εστιατόρια; Κάπως έτσι κάνω και εγώ. Το ατελιέ μου είναι σαν κουζίνα. Μαγειρεύω και φτιάχνω μοναδικές συνταγές...»
- Αλέκος Φασιανός

Feature image source: alekosfassianos.gr