fbpixel

Search icon
Search
Women Dressing Women: Οι γυναίκες designers του σήμερα και η πολυπλευρικότητά τους
STYLE PEOPLE

Women Dressing Women: Οι γυναίκες designers του σήμερα και η πολυπλευρικότητά τους

Με αφορμή τη Γιορτή της Γυναίκας, αποτίνουμε φόρο τιμής στις female designers που έχουν κατακτήσει τη γεννιά αυτήν


Έπειτα από τις τόσες συζητήσεις που έχουν γίνει σχετικά με τους δημιουργικούς διευθυντές που συνήθως είναι άνδρες, ήρθε η ώρα να ρίξουμε το spotlight στις γυναίκες σχεδιάστριες που έχουν κάνει shape την πορεία των τάσεων και της μόδας. Σίγουρα, η συμβολή συγκεκριμένων ανδρών στο fashion world είναι αδιαμφισβήτητη και πολλοί από αυτούς σχεδιάζουν με αγάπη για τις γυναίκες και το female gaze. 

Προσωπικότητες όπως η Rei Kawakubo, η Vivienne Westwood, η Diane von Furstenberg και η Carolina Herrera καθιέρωσαν μια πορεία για τον εαυτό τους σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία, μιλώντας απευθείας στις γυναίκες με τρόπο που έμοιαζε περισσότερο με συνομιλίες. Φυσικά, φιγούρες όπως η Miuccia Prada, Virginie Viard, Maria Grazia Chiuri αλλά και η Ελληνίδα Mary Katrantzou αποτελούν επίσης πυλώνες του high-fashion σήμερα.

Με αφορμή το Women's Day, αποτίνουμε φόρο τιμής στις ανερχόμενες αλλά και διαχρονικά φανταστικές γυναίκες που έχουν αρχίσει και συνεχίζουν να διαπρέπουν δημιουργικά και τεχνικά στον κόσμο της μόδας. 

Chemena Kamali - Chloé

screenshot-2024-03-07-at-31141-pm.png

Η Chemena Kamali από το Dusseldorf ήρθε στην Chloé από τον οίκο Saint Laurent, όπου ήταν βασική αναπληρώτρια του Anthony Vaccarello και διετέλεσε διευθύντρια σχεδιασμού για το γυναικείο ready to wear, αλλά ο διορισμός της στην Chloe τον Οκτώβριο του 2023 είναι σαν να κλείνει έναν κύκλο διότι εκεί ξεκίνησε την καριέρα της, δουλεύοντας αρχικά ως μέλος της ομάδας της Phoebe Philo και αργότερα ως διευθύντρια σχεδιασμού υπό την Clare Waight Keller.

Πριν λίγες μέρες παρουσίασε την πρώτη της collection στο Paris Fashion Week. Στα παρασκήνια μετά το σόου, η Kamali είπε ότι ανατρέχει τόσο στην εποχή του Lagerfeld στον οίκο όσο και στο προοδευτικό όραμα του Aghion για το brand- και οι δύο, είπε, είχαν την εκπληκτική ικανότητα να "κοιτάζουν ταυτόχρονα στο παρελθόν και στο μέλλον". Και συνέχισε: "Είναι μια αίσθηση νοσταλγίας που παίρνει κάτι που σου προκαλεί μια ανάμνηση και σε κάνει να νιώθεις κάτι σήμερα. Αυτό είναι για μένα σε μεγάλο βαθμό αυτό που αντιπροσωπεύει η Chloé".

Phoebe Philo

eoiakpxd7zcp7aiia2uos7muji.jpg

Η πρώην δημιουργική διευθύντρια της Céline δείχνει και πάλι την απλή κομψότητα που έχει κερδίσει τους φανατικούς θαυμαστές της. Ήταν η πιο πολυσυζητημένη στιγμή της χρονιάς στον κόσμο της μόδας μέχρι στιγμής: έξι χρόνια αφότου έφυγε από τον οίκο μόδας Céline, η σεβαστή Βρετανίδα σχεδιάστρια Phoebe Philo επέστρεψε με την πρώτη δική της συλλογή. Μάλιστα, λέγεται πως σε λίγες μέρες θα παρουσιαστεί και το Second Edit της.

Dimitra Petsa - Dipetsa

dipetsa.jpg

Η DI PETSA ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2019 από την Ελληνίδα σχεδιάστρια Δήμητρα Πέτσα και διερευνά την οικοφεμινιστική σχέση μεταξύ γυναικών και νερού. Φημίζεται για το χαρακτηριστικό φόρεμα "Wetlook", το οποίο αποτελεί σύμβολο αυτοαποδοχής και τιμής της ρευστής μας κατάστασης. Η προσέγγιση της DI PETSA στο ντύσιμο και το σχεδιασμό βασίζεται στην οικειότητα και την εσωτερική έρευνα, περιλαμβάνει όλα τα μεγέθη, τις εκφράσεις του φύλου και τις φάσεις των μεταβαλλόμενων σωμάτων μιας γυναίκας.

Roksandra

428592.jpg

Σε πάνω από μια δεκαετία από την ίδρυση του οίκου της, η Roksanda έχει αναπτύξει μια αδιαμφισβήτητη αισθητική σχεδιασμού με επίκεντρο τη γυναίκα. Ως γυναίκα που σχεδιάζει συνειδητά για γυναίκες, ξεκίνησε το brand της με σκοπό να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για να γιορτάσει την ισότητα των γυναικών, ενώ παράλληλα επιδιώκει να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις για την παραδοσιακή ομορφιά μέσα από ένα μείγμα αντιθέτων. Τα επαναλαμβανόμενα θέματα που εμφανίζονται μέσα από την τολμηρή χρήση του χρώματος και την αγάπη της για τα υπερμεγέθη, γλυπτά μανίκια αντλούν έμπνευση από τις εμπειρίες της από την ανάπτυξή της στη Σερβία, ενώ τα εκφραστικά και δυναμικά prints ενημερώνονται από επιρροές της σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης.

Simone Rocha

25rocha-siome-rocha-superjumbo.webp

Η σχεδιάστρια, γνωστή για την αίσθηση ανατρεπτικής θηλυκότητας που φέρει την υπογραφή της, έχει γίνει σταθερή αξία στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, με καταστήματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και εμπόρους που περιλαμβάνουν τα Matches Fashion, Bergdorf Goodman και Saks Fifth Avenue. Η Ιρλανδή σχεδιάστρια έκανε το ντεμπούτο της στη μόδα του Λονδίνου εντός προγράμματος με το Fashion East το 2010, την ίδια χρονιά που αποφοίτησε από το αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα μόδας στο Central Saint Martins. 

Wales Bonner

system13-grace-wales-bonner-rvb300.jpg

Η Wales Bonner προτείνει μια ξεχωριστή έννοια της πολιτιστικής πολυτέλειας που εμπλουτίζει την ευρωπαϊκή κληρονομιά με ένα αφροατλαντικό πνεύμα. Η ετικέτα που εγκαινιάστηκε από την Grace Wales Bonner μετά την αποφοίτησή της από το Central Saint Martins το 2014, ενημερώνεται από ευρεία πολιτιστική έρευνα και αγκαλιάζει μια πληθώρα προοπτικών. Καθιερώθηκε ως μάρκα ανδρικής ένδυσης και σύντομα επεκτάθηκε και στη γυναικεία ένδυση. Τον τελευταίο καιρό έχει έρθει στο επίκεντρο λόγω των uber popular collections της με την Adidas και συγκεκριμένα τις εκδοχές της των διαχρονικών και αγαπημένων Sambas. 

Feature image source: Chloé