fbpixel

Search icon
Search
Greta Thunberg: Πού βρίσκεται σήμερα η Σουηδή ακτιβίστρια;
ECO GLOW

Greta Thunberg: Πού βρίσκεται σήμερα η Σουηδή ακτιβίστρια;

Σε μια περίοδο έξαρσης της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, η παρουσία της σύντομα θα κριθεί απαραίτητη


Την γνωρίσαμε στην εφηβική της ηλικία, όταν ξεκίνησε να οργανώνει δημόσιες ομιλίες και αντιδιαδηλώσεις όσον αφορά την οικολογική συμπεριφορά του πλανήτη. Η Greta Thunberg διακρίθηκε από την αρχή της πορείας της για την ευθύβολη, χωρίς περιστροφές στάση της σε θέματα κλίματος, απαιτώντας από τους διεθνείς πολιτικούς ηγέτες να εφαρμόσουν επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μέσα από τις παγκόσμιες σχολικές απεργίες Fridays for Future, κατάφερε να μυήσει εκατομμύρια μαθητές από περισσότερες από 180 χώρες του πλανήτη, να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις τους. Χρονικό ορόσημο αποτελεί το 2021,όταν η ίδια απέρριψε τις πολιτικές υποσχέσεις για την κλιματική αλλαγή, αποκαλώντας την, χαρακτηριστικά, ως 30 χρόνια «μπλα μπλα μπλα μπλα». To 2019 βρισκόταν ανάμεσα στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου σύμφωνα με τους Times, ενώ προτάθηκε και για βραβείο Νόμπελ.

Μετράμε δύο μήνες από την τελευταία δημόσια εμφάνιση της εικοσάχρονης πλέον ακτιβίστριας, με αφορμή την παρουσία της σε διαδήλωση στη Σουηδική πόλη Μάλμε, έναν μήνα μετά την αποφοίτησή της. Οι εικόνες της ίδιας να απομακρύνεται βίαια από την αστυνομία επειδή μπλόκαρε βυτιοφόρα με πετρέλαιο στο δρόμο που πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση, έκαναν απευθείας τον γύρω του διαδικτύου. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Associated Press: «Η Thunberg δήλωσε ότι δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του περιφερειακού δικαστηρίου του Μάλμε να της επιβληθεί πρόστιμο για ανυπακοή στην αστυνομία, το οποίο επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης έξι μηνών. Το δικαστήριο την διέταξε να πληρώσει περίπου 240 δολάρια, τα οποία περιλαμβάνουν συνεισφορά στο ταμείο της Σουηδίας για τα θύματα εγκλημάτων». 

greta.PNG
Φωτογραφία: Pavel Golovkin/AP. Η Greta Thunberg κατά τη διάρκεια της ακρόασής της στο δικαστήριο στην πόλη Malmo.
Σε μια περίοδο έξαρσης της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα την αναζητούν. Ειδικά αυτήν την εποχή, είναι πολύ πιθανό  τα ηχηρά μηνύματά της να κριθούν απαραίτητα...

Η συνέχιση του αγώνα

greta-2.PNG

Η ίδια μοιράζεται με το δικό της στίγμα τα μηνύματα που επιθυμεί να μεταδώσει ειδικά στους διαδικτυακούς της φίλους και ακολούθους μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναδημοσίευσή επίσημης είδησης του The Washington Post, αναφορικά με τις πρόσφατες καταστροφές στη Λιβύη, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. 

Πέρα, όμως, από αυτό, η Thunberg έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίζει ενεργά ξανά τις καθιερωμένες κινητοποιήσεις της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, πριν έξι ημέρες, η ίδια ανακοίνωσε μέσα από σχετική φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram τη μη παύση των απεργιών, μέσα από τη λεζάντα «Κλιματική απεργία εβδομάδα 264».

snapinstaapp-375823930-7345739472119375-1144772283038798146-n-1080.jpg
Image source: @gretathunberg

«Χρειαζόμαστε ακτιβιστές για το κλίμα τώρα περισσότερο από ποτέ»

snapinstaapp-375449449-1492550361288476-5023138621639151404-n-1080.jpg
Image source: @gretathunberg

Όπως η ίδια ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα στο παγκόσμιο κοινό που την ακολουθεί, το επόμενο Fridays for Future θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου. Στη σχετική ανάρτηση, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε ακτιβιστές για το κλίμα τώρα περισσότερο από ποτέ. Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο ακραία καιρικά φαινόμενα και καταρριπτόμενα ρεκόρ, ο κόσμος εξακολουθεί να προετοιμάζεται για την κλιματική καταστροφή. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν ήδη από πρώτο χέρι τις συνέπειες αυτής της κρίσης, και η κατάσταση θα χειροτερέψει πολύ περισσότερο αν δεν αλλάξουμε ριζικά πορεία. Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν αποδείξει ξανά και ξανά ότι δεν πρόκειται να μας "σώσουν", αλλά περνούν το χρόνο τους δημιουργώντας συνθήκες προς όφελος των ίδιων και των μεγάλων καταστροφικών βιομηχανιών. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να αναλάβουμε δράση. Όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να αναλάβουν δράση έχουν ηθική υποχρέωση να το κάνουν. Στις 15 Σεπτεμβρίου θα απεργήσουμε και πάλι για την κλιματική δικαιοσύνη, για το #EndFossilFuels . Σας χρειαζόμαστε για να συμμετάσχετε μαζί μας! Ελέγξτε την τοπική σας ομάδα Fridays For Future και μάθετε περισσότερα στο fridaysforfuture.org .»