fbpixel

Search icon
Search
Babylone: To νέο βιβλιοπωλείο του οίκου Saint Laurent στην καρδιά του Παρισιού
DESIGN NEWS

Babylone: To νέο βιβλιοπωλείο του οίκου Saint Laurent στην καρδιά του Παρισιού

Στην οδό 9 rue de Grenelle


Στο κέντρο του 7ου διαμερίσματος του Παρισιού, στην οδό 9 rue de Grenelle, άνοιξε τις πόρτες του το βιβλιοπωλείο Saint Laurent Babylone, αποτίνοντας -με το όνομά του- φόρο τιμής στους ιστορικούς δεσμούς του Yves Saint Laurent και του Pierre Bergé με τη συγκεκριμένη γειτονιά, Sèvres-Babylone. Με την επιμέλεια του δημιουργικού διευθυντή Anthony Vaccarello, αυτό το βιβλιοπωλείο υπερβαίνει την παράδοση, προσφέροντας μια ποικίλη συλλογή βιβλίων, τέχνης και μουσικής, καθιερώνοντας τον εαυτό του ως πολιτιστικό προορισμό στο Παρίσι.

Το Saint Laurent Babylone δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλιοπωλείο - είναι ένας τόπος συνάντησης καλλιτεχνικών καινοτόμων. Η επιμέλεια του Anthony Vaccarello εκτείνεται πέρα από τη λογοτεχνία, περιλαμβάνοντας σπάνια βιβλία, εκδόσεις Saint Laurent Rive Droite Editions και μοναδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συνεδρίες DJ και αναγνώσεις συγγραφέων. Ο χώρος παρουσιάζει επίσης μια διευρυμένη συλλογή Saint Laurent Rive Droite Editions, σε συνεργασία με καλλιτέχνες όπως οι Bruno Roels, Daido Moriyama, Jeanloup Sieff και Cai Guo Qiang.

crash-slrd-4-1-1200x1600.jpg


Κάθε έκδοση, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων συνεργασιών με καταξιωμένους καλλιτέχνες, εξυμνείται για την χειροποίητη κατασκευή και τη χρήση υλικών, μετατρέποντας κάθε βιβλίο σε έργο τέχνης. Το Saint Laurent Babylone αποτελεί απόδειξη του οράματος του Vaccarello, προσκαλώντας τους πελάτες να βυθιστούν σε ένα εξαιρετικό μείγμα μόδας, τέχνης και πολιτισμού στην καρδιά του Παρισιού.

Το όνομα Babylone παραπέμπει στην κατοικία στην οδό Babylone 55, στην οποία ο Yves Saint Laurent είχε μετακομίσει το 1970, όπου ο σχεδιαστής έζησε με τον σύντροφό του Pierre Bergé μέχρι το θάνατό του το 2008. Το σπίτι επρόκειτο να γίνει όχι μόνο ένας χώρος διαβίωσης, αλλά κι ένα καταφύγιο για τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. («Κάποιοι άνθρωποι αλλάζουν διαμέρισμα κάθε τρία χρόνια», είπε κάποτε ο Saint Laurent, «εγώ μετακινώ τα αντικείμενα - τους δίνει μια νέα ζωή»). 

445758.jpg


Και όπως και το σπίτι του Saint Laurent, το κατάστημα θα φιλοξενήσει μια σειρά πολιτιστικών στοιχείων ως ένας χώρος συγκέντρωσης στην καρδιά του Παρισιού για τους καλλιτεχνικά ενδιαφερόμενους, καθώς και ως ένας προορισμός όπου συγγραφείς θα μπορούν να πραγματοποιούν υπογραφές και μουσικοί να παίζουν στο DJ setting.

Η τελευταία επιμέλεια που παρουσιάζεται στο Babylone είναι αφιερωμένη στον προκλητικό Γάλλο τραγουδοποιό και ηθοποιό Serge Gainsbourg, σε συνεργασία με το Maison Gainsbourg και τη Charlotte Gainsbourg, την κόρη που απέκτησε με τη μακροχρόνια σύντροφό του Jane Birkin. Με περίπου 350 πρωτότυπα κομμάτια που καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες, η επιμέλεια περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από χειρόγραφα, πρωτότυπες παρτιτούρες, προσωπικές φωτογραφίες, σπάνια βιβλία, αφίσες ταινιών και περιοδικά. 

445752.jpg


Υπάρχει, επίσης, μια επιλογή κομματιών προς πώληση, συμπεριλαμβανομένου ενός μονόπετου σακακιού με ριγέ ριγέ με κορφή - ένας επανασχεδιασμός του αβίαστα cool βασικού εξοπλισμού που ο Serge Gainsbourg ενσωμάτωσε στην καθημερινή του στολή - σχεδιασμένο από τον Vaccarello για να συνοδεύσει τα εγκαίνια της έκθεσης Maison Gainsbourg.

Ο χώρος έχει σχεδιαστεί για να μιμείται την μπουτίκ Rive Droit του 1966, με ελάχιστους μαρμάρινους πάγκους εργασίας και εκτυπώσεις κρεμασμένες σε βιομηχανικούς, υπόλευκους, σοβατισμένους και εκτεθειμένους πέτρινους τοίχους. Υπάρχουν σημεία για να καθίσετε και να ξεφυλλίζετε μερικούς από τους πολλούς τόμους που περιτριγυρίζουν το χώρο και να κάνετε απολογισμό των ποικίλων εφήμερων που βρίσκονται στους πάγκους, από βιβλία τέχνης, σχεδιασμού, μόδας και φωτογραφίας μέχρι σπάνιες πρώτες εκδόσεις και κλασικά λογοτεχνικά βιβλία. 

445760.jpg


Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι συνεχώς διευρυνόμενοι τίτλοι Saint Laurent Rive Droit Editions, που γίνονται σε συνεργασία με καλλιτέχνες όπως ο Bruno Roels, ο Daido Moriyama και ο Jeanloup Sieff, οι οποίοι γιορτάζουν τη δημιουργικότητα στην οποία ο οίκος έχει από καιρό αφιερωθεί.

Με πληροφορίες από Another Magazine και Crash | Φωτογραφίες: Paul Phung