fbpixel

Search icon
Search
Brain food: Τα τρόφιμα που συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου
HEALTH

Brain food: Τα τρόφιμα που συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου

Δώστε βάση στην υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και της βέλτιστης μνήμης σας


Ως το κέντρο ελέγχου του σώματος, ο εγκέφαλός σας είναι υπεύθυνος για όλες τις λειτουργίες του - από αυτά που κάνετε χωρίς καν να σκέφτεστε διπλά, όπως την αναπνοή και την κίνηση ως τα πιο νοητικά όπως την σκέψη και το συναίσθημα. Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον εγκέφαλο σας σε άριστη κατάσταση λειτουργίας. 

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα 10+1 τρόφιμα που υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου..

1. Λιπαρά ψάρια

shutterstock-2255828609.jpg

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για τροφές για τον εγκέφαλο, τα λιπαρά ψάρια βρίσκονται συχνά στην κορυφή της λίστας, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά ψάρια μπορεί να περιλαμβάνουν: σολομό, πέστροφα, τόνο ή σαρδέλες.

    Περίπου το 60% του εγκεφάλου σας αποτελείται από λίπος και λίγο περισσότερο από το μισό αυτού του λίπους αποτελείται από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί τα ωμέγα-3 για τη δημιουργία εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων και αυτά τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τη μάθηση και τη μνήμη. 

    2. Καφές

    shutterstock-2333005689.jpg

    Δύο κύρια συστατικά του καφέ - η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά - μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου. Η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ έχει διάφορες θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, μεταξύ των οποίων

    • Αυξημένη εγρήγορση
    • Βελτιωμένη διάθεση
    • Αύξηση της συγκέντρωσης

    Όμως η κατανάλωση υπερβολικού καφέ ή η καφεΐνη πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον εγκέφαλο και τη μνήμη σας.

    3. Μύρτιλλα

    shutterstock-1560577697.jpg

    Τα μύρτιλλα παρέχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ειδικά για τον εγκέφαλο σας. Τα μούρα γενικότερα περιέχουν παρέχουν ανθοκυανίνες, μια ομάδα φυτικών ενώσεων με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.

    Δοκιμάστε να τα πασπαλίζετε πάνω από τα δημητριακά του πρωινού σας, να τα προσθέτετε σε ένα smoothie ή να τα απολαμβάνετε για ένα απλό σνακ.

    4. Κουρκουμάς

    shutterstock-1768281023.jpg

    Ο κουρκουμάς είναι ένα βαθύ κίτρινο μπαχαρικό που αποτελεί βασικό συστατικό της σκόνης κάρυ. Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει αποδειχθεί ότι διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εισέλθει απευθείας στον εγκέφαλο. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες συστατικό που μπορεί να παρέχει τα ακόλουθα οφέλη

    • Μπορεί να ωφελήσει τη μνήμη
    • Ανακουφίζει από την κατάθλιψη
    • Βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων

    5. Μπρόκολο

    shutterstock-267298172.jpg

    Το μπρόκολο είναι γεμάτο με ισχυρά φυτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. Είναι επίσης πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Κ, παρέχοντας περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μια μερίδα μαγειρεμένου μπρόκολου του 1 φλιτζανιού (160 γραμμάρια).

    6. Κολοκυθόσπορος

    shutterstock-2356860175.jpg

    Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν αντιοξειδωτικά και αποτελούν εξαιρετική πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων

    • Ψευδάργυρος: Το στοιχείο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη νευρική σηματοδότηση.
    • Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη μάθηση και τη μνήμη. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με πολλές νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ημικρανίας, της κατάθλιψης και της επιληψίας.
    • Χαλκός: Ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί χαλκό για να βοηθήσει στον έλεγχο των νευρικών σημάτων. 
    • Σίδηρος: Η ανεπάρκεια σιδήρου συχνά χαρακτηρίζεται από το λεγόμενο brain fog και τη μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

    7. Μαύρη σοκολάτα

    shutterstock-230301934.jpg

    Η μαύρη σοκολάτα έχει 70% ή μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο και περιέχει ενώσεις που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως φλαβονοειδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά.

    8. Ξηροί καρποί

    shutterstock-2280245999-1.jpg

    Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες υγείας της καρδιάς και ότι η υγιής καρδιά συνδέεται με έναν υγιή εγκέφαλο και με χαμηλότερο κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών. Διάφορα θρεπτικά συστατικά στους ξηρούς καρπούς, όπως τα υγιή λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Ε, μπορεί να εξηγούν τις ευεργετικές επιδράσεις τους στην υγεία του εγκεφάλου.  

    Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί είναι καλοί για τον εγκέφαλό σας, τα καρύδια μπορεί να έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς παρέχουν επίσης αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

    9. Πορτοκάλια

    shutterstock-1840946851.jpg

    Μπορείτε να πάρετε σχεδόν όλη τη βιταμίνη C που χρειάζεστε καθημερινά τρώγοντας ένα πορτοκάλι.  Σύμφωνα με μια μελέτη, η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης C στο αίμα σχετίζεται με βελτιώσεις σε εργασίες που αφορούν την εστίαση, τη μνήμη, την προσοχή και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων.

    Επιπλέον, η βιταμίνη C υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου καθώς γερνάτε και μπορεί να προστατεύει από καταστάσεις όπως η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, το άγχος, η σχιζοφρένεια και η νόσος Αλτσχάιμερ. Μπορείτε επίσης να λάβετε υψηλές ποσότητες βιταμίνης C από άλλα τρόφιμα, όπως πιπεριές, γκουάβα, ακτινίδια, ντομάτες και φράουλες.

    10. Αυγά

    shutterstock-2333826027.jpg

    Τα αυγά είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών που συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β6 και Β12, του φυλλικού οξέος και της χολίνης. 

    11. Πράσινο τσάι

    shutterstock-265400270.jpg

    Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βελτιώσει την εγρήγορση, την απόδοση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.