fbpixel

Search icon
Search
Yoga vs Pilates: Ποιο είναι κατάλληλο για εσάς;
WELLNESS

Yoga vs Pilates: Ποιο είναι κατάλληλο για εσάς;


Παρά τις διαφορές τους, οι περισσότεροι από εμάς, ειδικά οι αρχάριοι, συνήθως ομαδοποιούν στο μυαλό τους το Pilates και τη Yoga. Παρόλο που υπάρχουν μερικές ομοιότητες μεταξύ αυτών των δύο τύπων προπόνησης, όπως ότι και οι δύο είναι χαμηλού αντίκτυπου που μπορούν να εκτελεστούν σε ένα mat, είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές. Αρχικά, η μία αποτελεί μια παγκόσμια πρακτική που προέρχεται από την αρχαία Ινδία, ενώ την άλλη την ανέπτυξε ένας Γερμανός επιστήμονας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Έτσι, ποια από τις δύο είναι καλύτερη για εσάς;

Και οι δύο ωφελούν την υγεία σας και θα σας βοηθήσουν να χτίσετε ένα γυμνασμένο και υγιές κορμί. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις διαφορές τους, διαβάστε παρακάτω. 

Ποια είναι η κύρια διαφορά τους; 

Η κύρια διαφορά είναι ότι η yoga εστιάζει περισσότερο στην ευλυγισία και τις ευρείες μυϊκές ομάδες, ενώ το Pilates στην μυϊκή τόνωση, τον έλεγχο του σώματος και τη δύναμη του πυρήνα. Η yoga θα σας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξετε αντοχή, πνευματικότητα και δύναμη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ισορροπία σας. Επιπλέον, τα περισσότερα yoga classes περιλαμβάνουν τη ροή σας μέσα από διάφορες στάσεις (όπως η στάση πολεμιστή, η κόμπρα, η στάση δέντρου και ο σκύλος προς τα κάτω) χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός σας ως αντίσταση.

Η yoga συνήθως δεν έχει τόσο γρήγορο ρυθμό όσο το Pilates, εστιάζοντας περισσότερο στην ενσυνειδητότητα και τη βαθιά αναπνοή καθόλη τη διάρκεια του μαθήματος. Παρόλο που υπάρχουν διαφορετικοί τύποι, η τυπική πρακτική στα περισσότερα μαθήματα περιλαμβάνει τη διατήρηση διαφορετικών στάσεων και τη ροή μέσω πολλαπλών κινήσεων. Εκτός αυτού, τα τσάκρας, τα οποία είναι τα επτά ενεργειακά σημεία μέσα στο σώμα, είναι μια σημαντική αρχή που χρησιμοποιεί η yoga.

Pilates principles 

shutterstock-2281003393.jpg

Αναπνοή - Απαιτείται να συντονίζετε την αναπνοή σας με όλες τις κινήσεις σας, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα του πυρήνα. Με τη συνεχή άντληση αέρα μέσα και έξω από το σώμα σας, θα αποφύγετε την αποθήκευση έντασης σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Κέντρο - Το κέντρο του σώματος, το οποίο συνδυάζει τους κοιλιακούς, το πυελικό έδαφος, το ισχίο και το κάτω μέρος της πλάτης, τροφοδοτεί όλες τις ασκήσεις Pilates. Από εκεί πρέπει να ξεκινούν όλες οι κινήσεις του Pilates, προτού εκχυθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Επιπλέον, εστιάζοντας στον πυρήνα σας, οι μύες σας θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά,

Συγκέντρωση - Χρειάζεστε πλήρη συγκέντρωση για να εκτελέσετε οποιαδήποτε κίνηση Pilates και να εξασφαλίσετε ομαλές μεταβάσεις. Η μη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των κινήσεων μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή απώλεια ευθυγράμμισης.

Έλεγχος - Πρέπει να ελέγχετε τις κινήσεις σας όταν κάνετε οποιαδήποτε άσκηση Pilates, διασφαλίζοντας ότι έχετε πάντα τη σωστή φόρμα. Για τα καλύτερα αποτελέσματα, απαιτείται σωστός και πλήρης έλεγχος του σώματος και της κίνησης.

Ροή - Οι ασκήσεις Πιλάτες είναι ρευστές και απαιτούν ομαλές και ρέουσες κινήσεις. Κάθε άσκηση Πιλάτες έχει σκοπό να καταλήγει στην επόμενη, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού. Εκτός αυτού, εξασφαλίζοντας ότι οι κινήσεις σας είναι ελεγχόμενες και ρευστές, θα σας επιτρέψει να αναπτύξετε δύναμη και αντοχή.

Ακρίβεια - Οι κινήσεις σας πρέπει να είναι ακριβείς όταν κάνετε προπονήσεις Pilates - με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρήσετε τη συγκέντρωση και τον έλεγχο. Η ακρίβεια διασφαλίζει ότι εστιάζετε περισσότερο στην εμπλοκή του πυρήνα, τη σωστή ευθυγράμμιση και την τοποθέτηση του σώματος παρά στον αριθμό των σετ που κάνετε.

Yoga Benefits

shutterstock-2056168055.jpg

Υποστηρίζει την επίγνωση του σώματος και τη στάση του σώματος

Οι yoga poses φέρνουν επίγνωση της ευθυγράμμισης του σώματος και βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών στάσης γύρω από τις θέσεις εργασίας, βελτιώνοντας τη στάση του σώματός σας.

Ενισχύει την ευελιξία και την κινητικότητα

Η yoga τεντώνει τους μύες, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση ή την ενίσχυση της ευελιξίας. Βοηθά επίσης στην ανακούφιση των πόνων στη μέση και στον αυχένα.

Υποστηρίζει την ισορροπία και τη σταθερότητα

Οι διάφορες στάσεις και τύποι σας επιτρέπουν να αναπτύσσετε σταθερά την ισορροπία και τη σταθερότητα.

Βελτιώνει τον ύπνο

Βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος και τις ασθένειες που σχετίζονται με το στρες, όπως οι πονοκέφαλοι τάσης, και οι άνθρωποι που κάνουν yoga μιλούν για βελτίωση του ύπνου τους.

Βοηθά σε πολλαπλά ιατρικά ζητήματα

Έχει πολλαπλά σωματικά και ψυχικά οφέλη και βοηθάει σε διάφορα ιατρικά ζητήματα όπως ο χρόνιος πόνος, το άγχος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα, η αναπνευστική πάθηση και ο διαβήτης τύπου 2. Επιπλέον, ανακουφίζει επίσης ορισμένα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.