fbpixel

Search icon
Search
Λίπος στην κοιλιά: Αναρωτιέστε γιατί δεν υποχωρεί;
HEALTH

Λίπος στην κοιλιά: Αναρωτιέστε γιατί δεν υποχωρεί;

Η απάντηση δεν είναι μόνο στη διατροφή!


Το κοιλιακό (ή σπλαχνικό) λίπος είναι εκείνο που συσσωρεύεται στην κοιλιακή χώρα, εκεί που βρίσκονται τα σπλάχνα μας, εξού και η προέλευση της λέξης. Η αύξηση κοιλιακού λίπους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων συχνών (δυστυχώς) εκφυλιστικών παθήσεων του 21ου αιώνα, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο.

Η καλύτερη αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος σπλαχνικού λίπους είναι η πρόληψη· δηλαδή η απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Αυτό περιλαμβάνει μία κατά βάση θρεπτική διατροφή, χωρίς να σημαίνει ότι λείπουν οι ατασθαλίες, συστηματική φυσική δραστηριότητα, καλή ψυχική υγεία και άλλες καλές συνήθειες. Όλα τα παραπάνω συνδέονται και μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα αύξησης σπλαχνικού λίπους όταν δεν γίνονται σωστά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ανακαλύψτε παρακάτω 5 λόγους που μπορεί να οφείλεται η ανεπιτυχής απώλεια σπλαχνικού λίπους!

Κάνετε λάθος διατροφικές επιλογές

Η υπερβολική κατανάλωση ανθυγιεινών λιπαρών, όπως αυτά προερχόμενα από λιπαρά κομμάτια κρέατος, επεξεργασμένα προϊόντα με μερικώς υδρογονωμένα λίπη και τηγανητά προϊόντα, ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό στην αύξησή σπλαχνικού λίπους. Αντιθέτως ωφέλιμες πηγές λιπαρών έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και είναι κυρίως φυτικής προέλευσης, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι ξηροί καρποί και τα βούτυρα αυτών αλλά και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα. Το ίδιο ισχύει για την κατανάλωση λευκών υδατανθράκων και πρόσθετης ζάχαρης, δηλαδή προϊόντων που έχουν επεξεργαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θεωρούνται πλέον ολικής και προσφέρουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά και το πιο σημαντικό λιγότερες φυτικές ίνες. Ακόμα και αν τρώμε υγιεινά, η ποσότητα μετράει και δεν βοηθάει όταν είναι σε υπερβολικό βαθμό. 

shutterstock-1818215240.jpg

Δεν γυμνάζεστε αρκετά ή με τον σωστό τρόπο

Η διατροφή δεν αρκεί για τη μείωση βάρους και σπλαχνικού λίπους, ειδικά όσο αυξάνονται τα χρόνια ηλικίας. Οι συστάσεις προτείνουν 150 λεπτά έντονης φυσικής δραστηριότητα εβδομαδιαία. Αν το σκεφτείτε δεν είναι πολύ, μπορεί να μοιραστεί σε 30 λεπτά τις καθημερινές ή 2 φορές την εβδομάδα από περίπου μία ώρα. Βρείτε κάτι που σας αρέσει και σας ευχαριστεί ώστε να καταφέρετε να το κάνετε τρόπο ζωής. Ιδανικά είναι βοηθητικό να συνδυάζονται αερόβια και αναερόβια είδη άσκησης, για την αντίστοιχη μείωση λίπους και τόνωση μυϊκής μάζας.

Έχετε υπερβολικό άγχος

Η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη που σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ωφέλιμη και απαραίτητη για τον οργανισμό. Ωστόσο, το πολύ άγχος την αυξάνει σε υπερβολικό βαθμό και αυτό μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου εμφάνισης διαφόρων παθήσεων και καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης σωματικού βάρους και σπλαχνικού λίπους. Το meditation και η yoga φαίνεται να βελτιώνουν την ψυχική ηρεμία, αλλά αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να το ελέγξετε, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχική υγείας. 

shutterstock-2013103448.jpg

Δεν κοιμάστε καλά

Ο ποιότητα και η διάρκεια ύπνου είναι σημαντικοί δείκτες καλής ποιότητας ζωής. Έρευνες δείχνουν ότι ο ποιοτικός και συνεχόμενος ύπνος δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη ψυχολογία, μειώνει το στρες και επηρεάζει τη διαχείριση σωματικούς βάρους και σπλαχνικού λίπους. Ανακαλύψτε μερικές συμβουλές για ποιοτικό ύπνο εδώ.

Δεν έχετε κόψει ακόμα το κάπνισμα

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία μας, αλλά και την υγεία των γύρω μας. Αν και δεν είναι άμεση η σύνδεση, φαίνεται από μελέτη του 2024, ότι είτε η εκκίνηση καπνίσματος, είτε η μακροχρόνια χρήση τσιγάρων μπορούν να αυξήσει το σπλαχνικό λίπος σε άνδρες και γυναίκες.

Το πιο σημαντικό

Δεν έχει σημασία αν μερικές φορές δεν κοιμηθούμε καλά, δεν γυμναστούμε ή καταναλώσουμε κάτι ανθυγιεινό. Το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας που να γίνουν ακριβώς καθημερινότητα, να είναι ωφέλιμες και να εφαρμόζονται τις περισσότερες μέρες. Εξάλλου αυτό προωθεί και το dirty wellness, ένας νέος τρόπος να περιγράψουμε τον ισορροπημένο τρόπο ζωής, που τα χωράει όλα σε ιδανικές συχνότητες και ποσότητες, χωρίς τύψεις και δεύτερες σκέψεις!

niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδη PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.