fbpixel

Search icon
Search
Γνωρίζατε ότι τα όνειρα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία;
WELLNESS

Γνωρίζατε ότι τα όνειρα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία;

Κι όμως αυτή η συνήθεια μπορεί να σας κάνει καλό


Όλοι βλέπουμε όνειρα - άλλες φορές καλά, άλλες κακά, παρόλα αυτά, όλα έχουν τη σημασία τους και από ότι φαίνεται και... οφέλη! Αλλά ας πάρουμε, τα πράγματα με τη σειρά. Τι είναι ακριβώς τα όνειρα και πώς μπορούν να μας κάνουν καλό; 

Αρχικά, τι είναι τα όνειρα;

shutterstock-2340226283.jpg

Τα όνειρα είναι εμπειρίες που έχουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορεί να έχουν πολλές μορφές, αλλά οι πιο συνηθισμένες θυμίζουν ιστορίες που μπορεί να διαρκούν λίγα λεπτά. Συνήθως συνδέονται με ένα ισχυρό οπτικό στοιχείο και μια πλούσια αφήγηση. Αυτού του είδους τα όνειρα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, που σημαίνει «ταχεία κίνηση των ματιών». Ο ύπνος REM είναι μία από τις φάσεις που περνάμε κατά τη διάρκεια του ύπνου και επικεντρώνεται κυρίως στο τέλος της νύχτας.

Τι συμβαίνει ενώ ονειρευόμαστε;

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί ένα πολύ ιδιαίτερο cocktail χημικών ουσιών όταν ονειρευόμαστε. Είναι αρκετά περίπλοκο, αλλά κάποιες χημικές ουσίες που μας κάνουν να είμαστε σε εγρήγορση και να έχουμε επίγνωση μειώνονται, ενώ εκείνες που βελτιώνουν την γνώση και την μνήμη αυξάνονται.

Τα δύο πιο σημαντικά οφέλη του ονείρου:

shutterstock-1427337869.jpg

1. Συναισθηματική επεξεργασία

Το σημαντικότερο όφελος των ονείρων, κατά την τρέχουσα αντίληψή μας, είναι η συναισθηματική επεξεργασία. Τα όνειρα είναι ζωτικής σημασίας για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τα πράγματα και να τα επεξεργαστούμε. Μπορεί να έχετε ακούσει την έκφραση «Ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές». Λοιπόν, δεν είναι ο χρόνος. Είναι τα όνειρα... Όσο περισσότερο ονειρεύεσαι ένα δύσκολο γεγονός (όπως ένας χωρισμός ή η απώλεια κάποιου), τόσο καλύτερα το επεξεργάζεσαι. Στην περίπτωση του PTSD, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του τραύματος των ανθρώπων και της δυσλειτουργίας των ονείρων. Έτσι, το επαναλαμβανόμενο όνειρο που βλέπετε συνέχεια με τον τοξικό πρώην σας δεν είναι σίγουρα σημάδι για να επικοινωνήσετε μαζί του.

2. Γνωστικές δεξιότητες και επιλύσεις προβλημάτων

Έχετε ξυπνήσει ποτέ με μια λύση σε ένα πρόβλημα ή με μια νέα εικόνα μιας κατάστασης; Αυτό οφείλεται επίσης στα όνειρα. Τα όνειρα είναι ένας τρόπος για τον εγκέφαλό μας να συνδέσει τις γνώσεις και να πυροδοτήσει νέες ιδέες. Παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μας βοηθούν να λύνουμε προβλήματα και να βελτιώνουμε τις γνωστικές μας δεξιότητες. Έτσι, αν δεν μπορούμε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα στη δουλειά, μήπως πρέπει να πάμε να απομονωθούμε για αρκετή ώρα, ώστε να μπούμε σε ύπνο REM και να ονειρευτούμε; Ίσως βοηθούσε!