fbpixel

Search icon
Search
Κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζατε σχετικά με τον ορό βιταμίνης C σας
FACE & BODY

Κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζατε σχετικά με τον ορό βιταμίνης C σας

Φταίει ο ορός βιταμίνης C για τις δυσκολίες του δέρματός σας;


Όσον αφορά τη φήμη της, η βιταμίνη C ανήκει στα ανώτερα κλιμάκια των συστατικών περιποίησης της επιδερμίδας, άνετα τοποθετημένη ανάμεσα σε συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και η ρετινόλη. Εξάλλου, μεταξύ της αναγνωρισιμότητας του ονόματος, μιας σειράς αποδεδειγμένων πλεονεκτημάτων - συμπεριλαμβανομένων της φωτεινότητας και της σύσφιξης του δέρματος, της προστασίας από τον ήλιο και τις περιβαλλοντικές βλάβες, της μείωσης των σκοτεινών κηλίδων και της μείωσης των σημείων γήρανσης - και των φαινομενικά ατελείωτων προσφορών στην αγορά, η βιταμίνη C θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια διασημότητα της A-list. Αλλά όπως κάθε μεγάλη διασημότητα, το συστατικό έχει και αυτό το μερίδιό του σε αντιπαραθέσεις και αρνητές - συμπεριλαμβανομένου και εμού.

Το δέρμα μου απλά δεν το συμπαθεί, και φαίνεται ότι δεν είμαι η μόνη. Στο TikTok, η αισθητικός και παραγωγός προϊόντων Alicia Lartey έσπευσε να επισημάνει τις ελλείψεις του σεβαστού αντιοξειδωτικού. Υπάρχει επίσης η ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Cosmetic Dermatology, η οποία αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα διαφόρων σκευασμάτων βιταμίνης C και είχε στην καλύτερη περίπτωση μικτά αποτελέσματα. 

4aa0cfb372d0a76ccfed0947f8a2f45f.jpg
Όλα αυτά οδηγούν στο ερώτημα: Οι μέρες της βιταμίνης C στην κορυφή είναι μετρημένες; Διερεύνησα το ζήτημα και τις απόψεις των ειδικών για να μάθετε τα πάντα επί του θέματος!

Αρχικά, τι είναι η βιταμίνη C;

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, εμποδίζει την παραγωγή ανώμαλης μελάγχρωσης και δρα ως απαραίτητος συμπαράγοντας για την παραγωγή υγιούς κολλαγόνου. Με μια τέτοια εντυπωσιακή "λιτανεία" πλεονεκτημάτων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι η αγαπημένη των λάτρεις της φροντίδας του δέρματος.

Ενώ συχνά τοποθετείται ως το συστατικό-star σε όλα τα είδη των προϊόντων φροντίδας του δέρματος για να βοηθήσει στη φωτεινότητα του συνολικού τόνου και της υφής του δέρματος, όπως το θέτουν εύστοχα οι ειδικοί: "Δεν είναι μια μαγική σφαίρα για όλους".

5ea9ef038e241a3446251c412a19c7a0.jpg
Επειδή για όλα όσα μπορεί να αγαπήσει κανείς για τη βιταμίνη C - και ομολογουμένως υπάρχουν αρκετά να αγαπήσουμε - υπάρχουν και άλλα τόσα για να είμαστε επιφυλακτικοί!

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της βιταμίνης C;

Τα προβλήματα με τη βιταμίνη C είναι πολλαπλά. Αρχικά, οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι δεν είναι όλα τα προϊόντα βιταμίνης C ίδια - το συστατικό ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ως προς τη σταθερότητα, τη συγκέντρωση και τη σύνθεση, γεγονός που μπορεί να καταστήσει δύσκολη την εύρεση της σωστής φόρμουλας για τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Η βιταμίνη C είναι ένα εγγενώς ασταθές μόριο, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και η πιο σταθερή μορφή του συστατικού είναι επιρρεπής σε κάποια αστάθεια αν δεν αποθηκεύεται σωστά. Σύμφωνα με τους experts, η βιταμίνη C οξειδώνεται γρήγορα όταν εκτίθεται στο φως, τη θερμότητα και τον αέρα, καθιστώντας το συστατικό πρακτικά αναποτελεσματικό και αυξάνοντας την πιθανότητα ερεθισμού του δέρματος. Και ενώ οι ίδιες οι μάρκες μπορούν να κάνουν αρκετά για να διατηρήσουν τη σταθερότητα της βιταμίνης C μέσω σκουρόχρωμων δοχείων και αεροστεγών συσκευασιών, εξακολουθεί να υπάρχει άφθονος κίνδυνος λάθους του χρήστη. Για παράδειγμα, ένα προϊόν βιταμίνης C που φυλάσσεται στο μπάνιο θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει ασταθές λόγω της επανειλημμένης έκθεσης στον ατμό και τη θερμότητα από τα ζεστά ντους. Εν ολίγοις, το συστατικό είναι ιδιαίτερα ιδιότροπο. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρκετούς ερεθισμούς, όπως έξαψη, ξεφλούδισμα, φαγούρα, κάψιμο και ακμή.

Το L-ασκορβικό οξύ, το οποίο θεωρείται γενικά η πιο αποτελεσματική μορφή βιταμίνης C και ως εκ τούτου μία από τις πιο δημοφιλείς, είναι επίσης το πιο ασταθές, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ερεθισμού. Στην ουσία, η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C είναι ανάλογη με τη συγκέντρωσή της, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ερεθιστική σε υψηλότερα σκευάσματα. Αλλά ακόμη και οι πιο ήπιες μορφές βιταμίνης C ενέχουν τον κίνδυνο φλεγμονής και ερεθισμού. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν σε όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα ή ροδόχρου ακμή να μείνουν μακριά από το συστατικό.

Για τις μελαγχρωματικές επιδερμίδες, ειδικά εκείνες που έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο υπερμελάγχρωσης λόγω τραυματισμού του δέρματος (είτε πρόκειται για ακμή είτε για προϋπάρχοντα ερεθισμό), η βιταμίνη C μπορεί επίσης να είναι αρκετά προβληματική.

16a3ddef0cffdce169a0b998998a6509.jpg

Δεδομένης της ροπής της βιταμίνης C προς την αστάθεια και τον ερεθισμό, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να συνταχθεί με αυτήν και, ως αποτέλεσμα, τείνει να είναι αρκετά ακριβή. Το να ξοδεύετε χρόνο και ελπίδες για έναν μόνο ορό δεν είναι εφικτό για όλους. Ορισμένες επιδερμίδες - και ορισμένοι τρόποι ζωής - απλά δεν είναι συμβατές με τη βιταμίνη C.

Εναλλακτικές επιλογές που προτείνουμε

Καλά νέα: Υπάρχουν πολλά συστατικά και προϊόντα που διαθέτουν πολλά, αν όχι όλα, τα οφέλη της βιταμίνης C χωρίς ερεθισμούς και αστάθεια. Οι παράγοντες λάμψης όπως η alpha arbutin, το tranexamic acid και το αζελαϊκό οξύ είναι όλοι ισχυροί "φωτιστές" του δέρματος που είναι γνωστό ότι είναι πιο ήπιοι από τη βιταμίνη C. Εν τω μεταξύ, η νιασιναμίδη έχει όλα τα αντιοξειδωτικά οφέλη της βιταμίνης C καθώς και την ικανότητά της να φωτίζει ορατά το δέρμα - ενώ προκαλεί πολύ λιγότερο ερεθισμό από το αντίστοιχό της. Τα άλφα υδροξυοξέα, όπως το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης της υπερμελάγχρωσης με τη χημική απολέπιση του δέρματος. Ορισμένες μάρκες φροντίδας δέρματος χρησιμοποιούν ακόμη και ιδιόκτητα συστατικά που κλινικά έχει αποδειχθεί ότι φωτίζουν τις σκοτεινές κηλίδες και μειώνουν τα σημάδια γήρανσης πιο αποτελεσματικά από τη βιταμίνη C.