fbpixel

Search icon
Search
Mια κατοικία στο Πανόραμα με σύγχρονη αισθητική και αφαιρετική διάθεση
INTERIORS

Mια κατοικία στο Πανόραμα με σύγχρονη αισθητική και αφαιρετική διάθεση

Το Slope house φέρει την υπογραφή της αρχιτεκτονικής ομάδας how architects


Η ιδιωτικότητα, το σχήμα του οικοπέδου, η μορφολογία του εδάφους και η θέα προς το δάσος, ήταν οι βασικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν του σχεδιασμό του τελευταίου έργου του αρχιτεκτονικού γραφείου "Slope House" στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Η αισθητική του κτιρίου είναι minimal με τους δύο κύριους γκρι ορόφους, κλεισμένους μέσα σε λευκό πλαίσιο ύψους 9 μέτρων και διακοσμημένους με οριζόντιες ξύλινες περσίδες.

Η κατοικία βρίσκεται στην περιοχή του Πανοράματος, ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης στους πρόποδες του Χορτιάτη, σε υψόμετρο 350 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο επικλινές οικόπεδο με όψη στον κεντρικό δρόμο, σημείο αναφοράς είναι η θέα στο δάσος και τους γύρω λόφους.

16-42-1536x1152-lMUWI.jpg


Η ιδιωτικότητα σε σχέση με τον δρόμο και τα όμορα κτίρια που είναι σε επαφή με τα όρια της ιδιοκτησίας, το τραπεζοειδές σχήμα του οικοπέδου, η μορφολογία του εδάφους και η θέαση προς το δάσος αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Ένα λευκό πλαίσιο ύψους 9 μέτρων τοποθετείται σε απόσταση από τον δρόμο και σε επαφή με τα όμορα κτίρια. Οι δύο κύριοι όροφοι γκρι χρώματος ενσωματώνονται και διαφοροποιούνται από το πλαίσιο, αφήνοντας έναν ισόγειο ημιυπαίθριο χώρο. Επανεξετάστηκε από τους αρχιτέκτονες η έννοια της Pilotis ως ένα κενό, που διαχωρίζει την κύρια κατοικία από το υπόγειο και ταυτόχρονα δίνει συνέχεια και ροή στο οικόπεδο διατηρώντας την αρχική του μορφολογία, σαν το κτίριο να μην επεμβαίνει στη μορφολογία.

Ο ημιυπαίθριος χώρος που προκύπτει από τις διαφορετικές γωνίες των ορίων του οικοπέδου διαμορφώνει την είσοδο της κατοικίας. Ένας γραμμικός υπερυψωμένος διάδρομος σε επαφή με το γειτονικό κτίριο στα δυτικά γεφυρώνει την υψομετρική διαφορά, συνδέοντας το επίπεδο εισόδου με τον δρόμο, δημιουργώντας την αίσθηση μίας πασαρέλας πάνω από το πράσινο. Η νότια όψη προς τον δρόμο διαμορφώνεται είτε από μικρά ανοίγματα είτε
από μεγαλύτερα στο οποία έχουν τοποθετηθεί οριζόντιες ξύλινες περσίδες για τον έλεγχο του ηλιακού φωτός τους καλοκαιρινούς μήνες και για την διατήρηση της ιδιωτικότητας των εσωτερικών χώρων. Με την αφαίρεση τμημάτων από το σώμα του κτιρίου δημιουργούνται μικροί κήποι που λειτουργούν ως ένα φίλτρο πρασίνου με το εξωτερικό. 

09-37-1536x1024-YfCqq.jpg


Στη βόρεια όψη με θέα στο δάσος, τα ανοίγματα εκτείνονται σχεδόν σε ολόκληρη την επιφάνειά της. Οι εξώστες των υπνοδωματίων ενσωματώνονται στο λευκό πλαίσιο ακολουθώντας την ογκοπλασία και περιβάλλονται από ξύλινες περσίδες παρέχοντας έναν ιδιωτικό υπαίθριο χώρο. Η διάταξη των εσωτερικών χώρων είναι προσανατολισμένη ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο το σημείο αναφοράς. Ο διάδρομος που συνδέει τα υπνοδωμάτια στον δεύτερο όροφο κρέμεται πάνω από το καθιστικό διπλού ύψους στο οποίο κυριαρχούν τα μεγάλα υαλοστάσια. Ένας διόροφος όγκος που περιέχει ένα γυάλινο τζάκι δύο όψεων χωρίζει κι ενοποιεί ταυτόχρονα την κουζίνα από το καθιστικό και την τραπεζαρία.

About

H αρχιτεκτονική ομάδα how architects είναι ένα αρχιτεκτονικό στούντιο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ιδρύθηκε το 2021 από τους Αναστασία Μπισικλή και Κώστα Ριζάκη. Η δουλειά τους βασίζεται σε ιδέες με στόχο να αφηγηθεί μια ιστορία που διεγείρει τις αισθήσεις, προσφέρει μια απροσδόκητη εμπειρία, πέρα ​​από το προφανές των μορφών και των υλικών.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Όλγα Δέικου