fbpixel

Search icon
Search
Μια πύλη προς την πόλη των κήπων: Το αεροδρόμιο που δημιουργεί την απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία, διεγείροντας τις αισθήσεις
INTERIORS

Μια πύλη προς την πόλη των κήπων: Το αεροδρόμιο που δημιουργεί την απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία, διεγείροντας τις αισθήσεις

Ο Αεροσταθμός 2 του αεροδρομίου Changi σχεδιασμένος από την Boiffils Architecture, είναι ένας οργανικός χώρος εμπνευσμένος από τη βλάστηση της Σιγκαπούρης


Η ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού 2 στο αεροδρόμιο Changi δημιουργεί μια νέα αρχιτεκτονική «γλώσσα» για τον σχεδιασμό αεροδρομίων (και ακολουθεί τον κόμβο Jewel του αεροδρομίου από το Safdie Architects, ο οποίος άνοιξε το 2019). Το έργο σχεδιάστηκε από την Boiffils Architecture, μια οικογενειακή εταιρεία που ιδρύθηκε το 1984, με πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων σε ολόκληρη την Ασία. Το design της επέκτασης του τερματικού σταθμού προσεγγίστηκε με βάση την καλλιτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά της Σιγκαπούρης, εμπνευσμένη από την χλωρίδα και το φυσικό φως, ώστε να σχηματίσει μια ανοιχτή πύλη στην ασιατική κηπούπολη.

33.jpg
Μια οργανική εμπειρία για τους ταξιδιώτες!

Κατά τη διάρκεια πέντε ετών, το έργο επέκτασης εκτεινόταν σε 120.000 τ.μ. σε τρία επίπεδα. Με επικεφαλής τον Basile Boiffils, έναν αρχιτέκτονα δεύτερης γενιάς που ακολουθεί τα βήματα των ιδρυτών του, το σχέδιο εφαρμόζει μια εναλλακτική προσέγγιση στον παραδοσιακό σχεδιασμό αεροδρομίων, με έμφαση στην εμπειρία των ταξιδιωτών και όχι στη διαχείριση της ροής των επιβατών.

3-8dQgt.jpg
21.jpg

«Επιθυμούσαμε η αρχιτεκτονική να είναι πηγή συναισθημάτων και να διεγείρει τις αισθήσεις μέσω των συνδέσεών της με τη φύση», λέει ο Boiffils. «Ως λάτρεις της φύσης και των κήπων, αντλήσαμε αυτές τις εμπνεύσεις από τη βλάστηση, την τοπογραφία, τη γεωλογία, τα ορυκτά, τις λίμνες, τα ρέματα, τα ρεύματα, τις αντανακλάσεις του νερού και πολλά άλλα για να δημιουργήσουμε χώρους και μορφές που θολώνουν τα όρια μεταξύ αρχιτεκτονικής και τοπίου.»

2-AhXVC.jpg

Το αεροδρόμιο Changi κατασκευάστηκε αρχικά τη δεκαετία του 1990 και ανακαινίστηκε το 2003. Όταν ανέλαβε την επέκταση του τερματικού σταθμού, η Boiffils θέλησε να επαναφέρει τον ρομαντισμό στα εμπορικά ταξίδια, ένα νεύμα στην ακμή του κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Η γαλλική πρακτική εισήγαγε χαλαρωτικές εμπειρίες για να καταπραΰνει την ένταση σε ένα περιβάλλον υψηλού στρες, μέσω μιας σειράς οπτικών, ηχητικών και διαδραστικών ερεθισμάτων.

Ο Basile εξηγεί «θέλαμε να παρέχουμε εκτεταμένη διαφάνεια για να επιτρέψουμε την προβολή των βημάτων που ακολουθούν, ως έναν τρόπο μείωσης του άγχους και εξοικείωσης με το αεροδρόμιο.»

1-EaL5d.jpg

Φυσικά, η αποδοτικότητα δεν διακυβεύεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού. Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες εργασίες της εταιρείας σε πολυτελή ξενοδοχεία, boutiques και εμπορικά κέντρα, ο χώρος αποτελεί ένα μείγμα από κομψούς γήινους τόνους, στοιχεία υψηλής τεχνολογίας και οργανικά υλικά, περιβαλλόμενα από χλωρίδα που ενδημεί στη Σιγκαπούρη. Σε αντίθεση με μια τυπική αποστειρωμένη αίσθηση αεροδρομίου, η αρχιτεκτονική θυμίζει πανοράματα ξηράς και θάλασσας, με γραμμικές λεπτομέρειες που μιμούνται γεωλογικούς σχηματισμούς.

Οι πράσινες κολόνες κλιμακώνουν τα αίθρια σε όλη την έκταση, υποστηρίζοντας μια ανοιχτή κάτοψη. Με απαράμιλλη θέα, η ροή ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες να κατανοήσουν τον χώρο και να απολαύσουν μια στιγμή παύσης πριν προχωρήσουν στο ταξίδι τους.

Image credit: Changi Airport Group - Fabian Ong

Πηγή: Wallpaper