fbpixel

Search icon
Search
The parenting edition: Πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο οθόνης του παιδιού σας
HEALTH

The parenting edition: Πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο οθόνης του παιδιού σας

Ακολουθήστε τις παρακάτω προτάσεις


Δεν έχει σημασία πόσες έρευνες μας υποδεικνύουν ότι ο χρόνος στην οθόνη κάνει κακό - θα είναι πάντα δύσκολο να εμφυσήσουμε υγιείς συνήθειες με τόσα πολλά smartphones, iPad και κονσόλες στη ζωή μας. Και τι γίνεται με τα παιδιά, που συνήθως δεν έχουν τη σωστή κρίση ώστε να γνωρίζουν που να σταματήσουν; Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τους τρόπους για να διαχειριστείτε τον χρόνο οθόνης του παιδιού σας.

annie-spratt-ja-hj4ug-ju-unsplash-Z1jAc.jpg

Ενθαρρύνετε υγιείς συνήθειες

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση η «ψυχρή αποτοξίνωση» - αντίθετα, ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες σε ό,τι αφορά την χρήση της οθόνης. Πρώτον, θέστε σαφείς και συνεπείς κανόνες. Δημιουργήστε ρεαλιστικά όρια και καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, συμβουλευτείτε το σχετικά με αυτούς τους κανόνες. Εισάγοντας εκπαιδευτικό και διαδραστικό περιεχόμενο, όπως εφαρμογές και παιχνίδια κατάλληλες για την ηλικία του, δημιουργείτε μια θετική εμπειρία οθόνης. Συμμετέχετε με το παιδί σας στην αναζήτηση ενός ενδιαφέροντος γεγονότος στο διαδίκτυο ή παρακολουθήστε μαζί ένα εκπαιδευτικό βίντεο στο YouTube για να δώσετε το πρότυπο μιας θετικής προσέγγισης του χρόνου οθόνης. Η ενεργή συμμετοχή σε δραστηριότητες οθόνης μαζί του, είτε πρόκειται για την παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών είτε για εκπαιδευτικά παιχνίδια που παίζουν μαζί, προάγει το δέσιμο και επιτρέπει στους γονείς να καθοδηγούν τις επιλογές περιεχομένου.

Αν τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, σκεφτείτε να εφαρμόσετε καθορισμένες ζώνες ωρών χωρίς οθόνη, συνεχίζει. Μη φοβάστε να θέσετε όρια κατά τη διάρκεια των γευμάτων και πριν από τον ύπνο για να διατηρήσετε μια υγιή ισορροπία. Επίσης, η ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με τον σκοπό του χρόνου χρήσης της οθόνης, τη σημασία άλλων δραστηριοτήτων όπως το παιχνίδι στην ύπαιθρο και τις πιθανές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης της οθόνης ενθαρρύνει τα παιδιά να αναπτύξουν μια προσεκτική προσέγγιση της τεχνολογίας. Η τακτική επανεκτίμηση και προσαρμογή του χρόνου χρήσης της οθόνης καθώς το παιδί μεγαλώνει διασφαλίζει ότι οι συνήθειες εξελίσσονται παράλληλα με τις αναπτυξιακές ανάγκες. Συνολικά, ένας συνδυασμός δομής, δέσμευσης και επικοινωνίας θέτει τα θεμέλια για υγιείς συνήθειες".

Περιορίστε τις οθόνες πριν τον ύπνο

Οι οθόνες πριν το bedtime μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον ύπνο του παιδιού λόγω της έκθεσης στο μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές. Το μπλε φως καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης, οδηγώντας ενδεχομένως σε δυσκολίες κατά τον ύπνο. Είναι σημαντικό να καθιερώσετε μια συνεπή περίοδο ξεκούρασης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αντικατάσταση του χρόνου στην οθόνη με δραστηριότητες που ηρεμούν, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, η ώρα του μπάνιου, η ενασχόληση με ήπια συζήτηση ή η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης. Ο καθορισμός μιας συγκεκριμένης ώρας για την απενεργοποίηση των συσκευών - ιδανικά τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τον ύπνο - βοηθά στο να σηματοδοτηθεί στο παιδί ότι ήρθε η ώρα να μεταβεί σε μια πιο χαλαρή κατάσταση. Επιπλέον, κρατήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές μακριά από το υπνοδωμάτιο για να εξαλείψετε τον πειρασμό για χρήση οθόνης αργά το βράδυ. 

ben-white-emzxdosijj4-unsplash.jpg

Μη φοβάστε να ορίσετε διαφορετικά όρια στα παιδιά σας

Η διαχείριση διαφορετικών κανόνων για τον χρόνο στην οθόνη μεταξύ των αδελφών, ειδικά όταν υπάρχει διαφορά ηλικίας, απαιτεί επίσης μια ισορροπημένη και κατανοητή προσέγγιση. Οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις αναπτυξιακές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού. Ενώ στα μεγαλύτερα αδέλφια μπορεί να χορηγείται περισσότερος χρόνος οθόνης για δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους, είναι σημαντικό να επικοινωνούνται με σαφήνεια οι λόγοι για αυτούς τους διαφορετικούς κανόνες. Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα αδέλφια να επιδεικνύουν υπεύθυνη χρήση της οθόνης και τονίστε τη σημασία της ισορροπίας με άλλες δραστηριότητες. Προσαρμόστε τους κανόνες με βάση την ηλικία κάθε παιδιού, εξασφαλίζοντας ότι τα μικρά έχουν περιεχόμενο και όρια ανάλογα με την ηλικία τους.

kelly-sikkema-ecvlkmvvd4s-unsplash.jpg

Προσέξτε για προειδοποιητικά σημάδια

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας περνάει πολύ χρόνο στο διαδίκτυο ή χρησιμοποιεί συσκευές, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, αλλά υπάρχουν μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε. Η επιθετικότητα, η συναισθηματική απορρύθμιση, οι κακές κοινωνικές σχέσεις, η χαμηλή διάθεση και οι εμμονικές συμπεριφορές είναι όλα σημάδια που δείχνουν ότι τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο χρησιμοποιώντας οθόνες. Για να αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα, θέστε σαφή όρια και συζητήστε τα με ανοιχτό τρόπο.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχολείται με άλλα χόμπι και επικοινωνήστε μαζί του γιατί αυτό είναι σημαντικό. Συζητήστε τη σημασία ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και τις πιθανές συνέπειες του υπερβολικού χρόνου στην οθόνη. Οι γονείς μπορούν επίσης να δώσουν το παράδειγμα, επιδεικνύοντας μια υγιή σχέση με τις οθόνες και συμμετέχοντας σε κοινές δραστηριότητες. Εάν οι ανησυχίες επιμένουν, η αναζήτηση επαγγελματικών συμβουλών ή η συμμετοχή του παιδιού στις αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο του στην οθόνη μπορεί να είναι επωφελής για την εξεύρεση μιας ισορροπημένης προσέγγισης που να ταιριάζει στις αναπτυξιακές ανάγκες του.