fbpixel

Search icon
Search
5+1 διατροφικοί μύθοι που ήρθε η ώρα να καταρριφθούν
HEALTH

5+1 διατροφικοί μύθοι που ήρθε η ώρα να καταρριφθούν

Εσείς ακολουθούσατε κάποιον από αυτούς;


Τα πιο συχνά ερωτήματα στο diet culture ποικίλουν! Υδατάνθρακες ή όχι; Αρκετά μικρά γεύματα ή λιγότερα μεγάλα; Με όλες τις αναδυόμενες τάσεις στα τρόφιμα, είναι εύκολο να χάσετε την αίσθηση του τι είναι πραγματικά καλό για την υγεία σας και τι όχι. 

Παρακάτω, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε τους πιο συχνά αναφερόμενους διατροφικούς μύθους που καταρρίπτουμε!

Μύθος 1: Το φαγητό μετά τις 6 μ.μ. προκαλεί αύξηση βάρους

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η ώρα που οι θερμίδες εισέρχονται στον οργανισμό δεν είναι καθοριστική για το σωματικό βάρος. Στην πραγματικότητα μετράει η θερμιδική πρόσληψη κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας και όχι η ώρα ενός γεύματος. Αυτό που ισχύει, ωστόσο είναι πως οι άνθρωποι που τρώνε πολύ αργά ή που τσιμπολογούν είναι στατιστικά πιο πιθανό να επιλέγουν ανθυγιεινά και λιπαρά τρόφιμα. 

Μύθος 2: Τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι αυτόματα πιο υγιεινά

Είναι μύθος ότι τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών έχουν όφελος για την υγεία, καθώς πολλά από αυτά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ή τεχνητά πρόσθετα. Δεν είναι ασυνήθιστο να προστίθενται και γλυκαντικά για να προσδώσουν γεύση. Αυτό ισχύει και για πολλά light προϊόντα. Το είδος του λίπους και η συνολική ποιότητα του προϊόντος είναι πιο σημαντικά από την απλή περιεκτικότητα σε λίπος. Κατά γενικό κανόνα, όσο λιγότερα συστατικά περιέχει ένα προϊόν και όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι, τόσο πιο υγιεινό είναι.

shutterstock-523854742.jpg

Μύθος 3: Οι υδατάνθρακες κάνουν κακό στην υγεία σας

Όχι απαραίτητα, διότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως βρίσκονται σε προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, σας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καταπολεμούν τις λιγούρες και ενισχύουν την εντερική χλωρίδα.

Μύθος 4: Η χορτοφαγία οδηγεί σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών

Αυτός είναι επίσης ένας από τους διατροφικούς μύθους, διότι μια ισορροπημένη vegan διατροφή μπορεί να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εξαρτάται πάντα από την ποικιλομορφία της διατροφής. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε υγιεινές τροφές και, κατά περίπτωση, να λαμβάνετε βιταμίνη Β12 . Η προμήθεια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί επίσης να αποδειχθεί δύσκολη για τους χορτοφάγους. Τα EPA και DHA, ειδικότερα, βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια. Σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών, οι vegans μπορούν, ωστόσο, να χρησιμοποιήσουν το έλαιο φυκιών ως πηγή EPA και DHA. Οι λιναρόσποροι , οι σπόροι chia και τα καρύδια βοηθούν επιπλέον στον ανεφοδιασμό με ALA, ένα φυτικό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ.

shutterstock-630547955.jpg

Μύθος 5: Πρέπει να προσλαμβάνετε πρωτεΐνη αμέσως μετά τη γυμναστική

Παρόλο που μια πηγή πρωτεϊνών μετά την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών, η σύντομη διάρκεια της λήψης πρωτεϊνών μετά την άσκηση είναι ένας μύθος. Στο διάστημα μεταξύ 30 λεπτών και δύο ωρών μετά την προπόνηση, το σώμα θα είναι ιδιαίτερα δεκτικό σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Αυτό δηλώνει η θεωρία του αναβολικού παραθύρου.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι αυτό το αναβολικό παράθυρο είναι ευρύτερο και πιο ευέλικτο από ό,τι αρχικά πιστεύαμε. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition δείχνουν ότι δεν έχει σημασία πότε οι αθλητές καταναλώνουν πρωτεΐνη, αρκεί ο οργανισμός να εφοδιάζεται επαρκώς με πρωτεΐνη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μύθος 6: Η γλουτένη κάνει κακό στην υγεία σας

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι , το κριθάρι και η σίκαλη. Ο ισχυρισμός ότι η γλουτένη προκαλεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό είναι ιδιαίτερα γνωστός. Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή μόνο σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, αλλεργία στο σιτάρι ή συγκεκριμένη δυσανεξία.

Επιπλέον, η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινή, καθώς τα προϊόντα χωρίς γλουτένη συχνά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, λίπος και αλάτι, προκειμένου να αναπαράγουν την υφή και τη γεύση των προϊόντων που περιέχουν γλουτένη.


Feature image source: @kourtneykardashian