fbpixel

Search icon
Search
Easter Mode On: 5 νησιά της Ελλάδας που θεωρούνται must-visit και φέτος για το Πάσχα
TRAVEL

Easter Mode On: 5 νησιά της Ελλάδας που θεωρούνται must-visit και φέτος για το Πάσχα

Ιδανικοί προορισμοί για τις πιο κατανυκτικές διακοπές ever


Μπορεί να μεσολαβούν ακόμη αρκετές ημέρες μέχρι το Πάσχα, ωστόσο, αν ανήκετε στους travel-lovers και σκοπεύετε να περάσετε φέτος την μεγάλη, αυτή, γιορτή μακριά από την... σταθερή σας βάση, τότε σίγουρα πρέπει να ξεκινήσετε ήδη να προετοιμάζετε το ταξίδι σας. Τα καλά νέα, είναι ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολύ όμορφους και ιδιαίτερους προορισμούς και τα νησιά της, θεωρούνται παραδοσιακά must-visit αυτή την περίοδο, γι' αυτό κι εμείς επιλέξαμε μερικά από αυτά και σας τα προτείνουμε για φέτος. 

Δημιουργήστε τη δική σας bucket-list κι επιλέξτε το ιδανικό μέρος για εσάς, απολαμβάνοντας ένα αναζωογονητικό break σε μαγικές τοποθεσίες.

Μαγευτικά νησιά με κατανυκτική αύρα!

Χίος

shutterstock-2321224585.jpg

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη τη σαγηνευτική ομορφιά του. Η πανέμορφη Χίος, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι αρκετά υποτιμημένη, φημίζεται για τη μαστίχα, τα μεσαιωνικά χωριά και τις πανέμορφες παραλίες της και κάθε εποχή, αποκτά μία άλλη, μία διαφορετική γοητεία. Είναι το νησί των αρωμάτων και των γεύσεων, το νησί με τα πολλά πρόσωπα και με τις αντιθέσεις, που συνδυάζει με τον πιο απρόσμενο τρόπο την άγρια, ανεξερεύνητη ομορφιά, με τα εντυπωσιακά της τοπία. Δεν είναι τυχαίο ότι τη Χίο την αγαπούν ιδιαίτερα οι λάτρεις της εξερεύνησης και φυσικά, must-visit για όσους καταφθάνουν σε αυτήν θεωρούνται τα Mαστιχοχώρια, που είναι γνωστά για τα αυθεντικά προϊόντα μαστίχας που καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Το νησί, αυτό, φαντάζει ιδανικός προορισμός για όλο τον χρόνο, ωστόσο, ειδικά το Πάσχα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ο ξακουστός ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο, που φέρει ρίζες από την Τουρκοκρατία κι αναβιώνει κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης, φέρνοντας αντιμέτωπες τις δύο ομάδες που έχουν «καταλάβει» τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, είναι ένα έθιμο που τηρείται πιστά από τους locals και αποτελεί σταθερά κεντρικό θέμα συζήτησης στο νησί, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ιδανικό spot για να το απολαύσει κανείς από ψηλά είναι η Ιερά Μονή Αγίου Μακαρίου, στις πλαγιές του όρους Αίπος πάνω από τον Βροντάδο!

Πάτμος

shutterstock-150621107.jpg

Η Πάτμος είναι ένα μικρό νησί, ευρέως γνωστό για τη θρησκευτική κληρονομιά, αλλά και τις εκπληκτικές παραλίες, τα γραφικά χωριά, τα υπέροχα τοπία και τη γαστρονομία του και την ίδια στιγμή, είναι το go to place για όσους δεν είναι fans της έντονης ζωής και προτιμούν την ηρεμία και την απομόνωση. Τα πανέμορφα γραφικά του χωριά, αλλά και τα ειδυλλιακά μονοπάτια συνθέτουν ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς και δίχως υπερβολή, ακόμη και το πιο μικρό σοκάκι σε αυτό το μέρος προσφέρει μία μαγευτική θέα στο απέραντο μπλε. Η ατμοσφαιρική Χώρα της Πάτμου, η οποία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένα από τα spots του νησιού που μαγνητίζουν τα βλέμματα με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της, αλλά και τους ανεμόμυλους που βρίσκονται δίπλα στον οικισμό.

Αν αυτό που ψάχνετε για τις διακοπές του Πάσχα είναι ένα μέρος με απίστευτη ομορφιά και μεθυστική ατμόσφαιρα, τότε η Πάτμος θα πρέπει να έχει σίγουρα μία θέση στην bucket-list σας. Σε αυτό το πανέμορφο νησί η απόλυτη, κατανυκτική εμπειρία ξεκινάει το πρωί της Μ. Πέμπτης στην δαφνοστολισμένη Χώρα, όπου το μεθυστικό άρωμα από τις σκορπισμένες λεβάντες κι η θέα στο πέλαγος, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Η Τελετή του Νιπτήρος κι η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή, ενώ το βράδυ της Ανάστασης, οι locals συγκεντρώνονται στο Μοναστήρι. Την ίδια στιγμή, στο προαύλιο της γυναικείας Μονής του Ευαγγελισμού η λειτουργία πραγματοποιείται δίχως μικρόφωνα και βεγγαλικά, μόνο με τις ψαλμωδίες των καλογριών, που δημιουργούν μία πραγματικά πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Φολέγανδρος

shutterstock-2172887961.jpg

Ένα ακόμη νησί που φημίζεται για την άγρια ομορφιά του και καταφέρνει με απίστευτη ευκολία να κερδίσει τους visitors από τα πρώτα λεπτά της παραμονής τους σε αυτό... Η Φολέγανδρος κινείται στους δικούς της, ήρεμους ρυθμούς και αρνείται πεισματικά να αλλάξει, με τα υπέροχα τοπία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα πλακόστρωτα καλντερίμια να αποτελούν σήμα κατατεθέν της. Η Χώρα είναι το go to place για κάθε ώρα της ημέρας, καθώς σύμφωνα και με τους locals είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία της, την ώρα που η θέα από την Παναγιά στην κορυφή του λόφου κόβει την ανάσα. Last but not least, εξίσου εντυπωσιακοί και γραφικοί είναι και οι δύο μεγάλοι οικισμοί, το Καραβοστάση, που είναι το λιμάνι -ουσιαστικά- του κι η Άνω Μεριά, με τους ντόπιους να είναι πάντα έτοιμοι να προσφέρουν την πιο ζεστή και φιλόξενη υποδοχή.

Όσο για το Πάσχα; Η περίοδος αυτή μοιάζει ιδανική για να βρεθεί κανείς στη μαγευτική, Φολέγανδρο, καθώς τα έθιμα και οι εορτασμοί διαρκούν μέχρι και την Τρίτη. Οι ντόπιοι δημιουργούν από την πρώτη στιγμή μία μοναδική ατμόσφαιρα, τα βεγγαλικά και τα τραγούδια διαρκούν ώρες ολόκληρες και κάθε σπίτι του νησιού ανοίγει τις πόρτες του, για να υποδεχθεί την πομπή της εικόνας της Παναγίας και να κεράσει ρακές, κρασί και μεζέδες όσους τη συνοδεύουν. Η καθιερωμένη βόλτα της θαυματουργής εικόνας ξεκινά την Κυριακή από τη Χώρα και περνάει κατά σειρά από την Άνω Μεριά, τον Πετούση και το Λιβάδι, μέχρι να ολοκληρωθεί στον Καραβοστάση. Μία πολύ συγκινητική εμπειρία, που πραγματικά μένει αξέχαστη σε όποιον τη βιώσει λεπτό προς λεπτό από κοντά.

Τήνος

shutterstock-2275413343.jpg

Φυσικά, από την εν λόγω λίστα δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να απουσιάζει η Τήνος. Το πανέμορφο, αυτό, νησί των Κυκλάδων αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από πολλά, διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, καθώς φημίζεται για τον ήρεμο χαρακτήρα του και προσφέρεται για ξεκούραστες διακοπές με φόντο τα όμορφα τοπία. Ο Ιερός Ναός της Παναγίας αποτελεί σήμα κατατεθέν της Τήνου και πολλοί καταφθάνουν στο νησί για το ξακουστό προσκήνυμα που συνιστά μία μοναδική εμπειρία, με το μέρος αυτό να είναι γνωστό για τον πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο του. Τα μικρά σοκάκια του νησιού κρύβουν μικρούς θησαυρούς και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι visitors από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους σε αυτό έρχονται αντιμέτωποι με εικόνες σπάνιας ομορφιάς.

Πέρα από όλα τα υπόλοιπα, είναι ξεκάθαρο πως το Πάσχα στην Τήνο συνιστά από μόνο του μία εμπειρία που πραγματικά αξίζει να βιώσει κανείς έστω για μία φορά στη ζωή του. Η λιτανεία των έξι επιταφίων στα στενά της Χώρας και κυρίως η είσοδος του Επιταφίου του Αγίου Νικολάου στη θάλασσα με τους αναμμένους πυρσούς, συνθέτουν μία εικόνα σπάνιας ομορφιάς και συγκίνησης, ενώ σε οποιοδήποτε από τα μικρά εκκλησάκια του νησιού κι αν βρεθεί κανείς, θα ακούσει ψαλμωδίες και μοιρολόγια που θα τον γεμίσουν με απίστευτα συναισθήματα. Κατάνυξη, βαθιά συγκίνηση και ένα αυθεντικό, παραδοσιακό, ελληνικό Πάσχα...

Σπέτσες

shutterstock-1246429462.jpg

Όσοι το έχουν ήδη επισκεφτεί κι έχουν γνωρίσει από κοντά την ανεκτίμητη ομορφιά του, κάνουν λόγο για ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα και ιστορικά νησιά του Αργοσαρωνικού. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι Σπέτσες αποτελούν ιδανικό προορισμό για όσους προγραμματίζουν ένα short-trip για τις διακοπές του Πάσχα, με το μέρος αυτό να φημίζεται για τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του, αλλά και τις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά που παραπέμπουν στην ιταλική ριβιέρα και προσφέρονται για εξερεύνηση. Οι μετακίνησεις στο νησί των Σπετσών γίνονται κυρίως με τα πόδια ή και με καραβάκια που λειτουργούν ως θαλάσσια ταξί, κάτι που από μόνο του συνιστά μία μοναδική εμπειρία, που δύσκολα θα συναντήσει κανείς οπουδήποτε αλλού, ενώ ειδικά αυτή την περίοδο του χρόνου αυτό το μέρος μοιάζει να αποκτά μία διαφορετική, μία σαγηνευτική ομορφιά, που το καθιστά ακαταμάχητο, ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς visitors.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, όλο το νησί δίνει ραντεβού στην Πλατεία Ποσειδωνίου, μαζί με τους στολισμένους Επιταφίους από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Αναλήψεως, του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Ιωάννη. Εκεί, οι locals και οι visitors ενώνουν τις δυνάμεις τους και τους σηκώνουν στον αέρα, προσπαθώντας να τους κρατήσουν ψηλά όσο περισσότερο γίνεται, ενώ ακολουθεί μια σύντομη δέηση που ψέλνουν όλοι μαζί και στη συνέχεια οι Επιτάφιοι επιστρέφουν στις ενορίες τους, για να μπορέσουν οι πιστοί να προσκυνήσουν. Τη βραδιά της Ανάστασης τα πυροτεχνήματα σε όλες τις ενορίες ενώνονται στον ουρανό του νησιού, ενώ η κάθε ενορία αναβιώνει τα έθιμα της. Στην ενορία της Ανάληψης καίνε μια βάρκα στο προαύλιο του ναού και τέλος, στην πλατεία της Κουνουπίτσας, την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα, πραγματοποιείται το «κάψιμο» του Ιούδα. Iconic!