fbpixel

Search icon
Search
Sunshine Guilt: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία τις πρώτες μέρες της άνοιξης
PSYCHOLOGY

Sunshine Guilt: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία τις πρώτες μέρες της άνοιξης

Και οι τρόποι να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο φαινόμενο


Την πρώτη ημέρα της άνοιξης - ή όποτε έχει μια ιδιαίτερα ηλιόλουστη ατμόσφαιρα - φαίνεται ότι όλοι θέλουν αμέσως να βγουν έξω για να απολαύσουν τον ήλιο. Ο καιρός αυτός τείνει να βάζει τους πάντες σε ενεργητική διάθεση, αλλά τι γίνεται αν είστε πολύ κουρασμένοι για να βγείτε έξω ή προτιμάτε να απολαμβάνετε τη λάμψη της τηλεόρασής σας; Αν σκοπεύετε να κοιμηθείτε και να χαλαρώσετε, μια τυχαία ωραία μέρα μπορεί να σας γεμίσει με FOMO (το λεγόμενο fear of missing out) και μια δόση λύπης.

Αυτό το αγχωτικό συναίσθημα έχει ονομαστεί "sunshine guilt" στο TikTok, όπου η φράση έχει εκατομμύρια προβολές. Σε ένα viral βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 4 Μαρτίου, η δημιουργός @thereneereina δήλωσε ότι βίωσε ενοχές για την ηλιοφάνεια σε μια "ασυνήθιστα όμορφη μέρα" επειδή ήταν πολύ κουρασμένη για να βγει έξω και να την παρακολουθήσει.

@thereneereina 99 problems and sunshine is one. #relatable #niceweather #torontotiktok #guilt #funnymom #momcomedy #guilty ♬ original sound - Renee Reina


"Νιώθω αυτή την πίεση να [...] πάω μια βόλτα και να απολαύσω τον καιρό όσο διαρκεί", είπε. "Δεν μπορώ να απολαύσω τον εαυτό μου σε εσωτερικό χώρο τώρα γιατί όλη την ώρα σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να είμαι έξω. Οπότε ουσιαστικά η μέρα μου καταστρέφεται".

Στα σχόλιά της, ένα άτομο είπε: "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάντα αγαπούσα τον χειμώνα και τις βροχερές μέρες. Δεν περιμένουν τίποτα από μένα και αυτό είναι γαλήνιο", ενώ ένας άλλος έγραψε: "Το νιώθω αυτό κάθε φορά που αράζω στον καναπέ μου και ο ήλιος λάμπει από τα παράθυρα".

Τι ακριβώς είναι το Sunshine Guilt?

Σύμφωνα με ειδικούς, είναι αυτό το λυπηρό συναίσθημα που σας πιάνει κάθε φορά που μένετε μέσα σε μια ωραία μέρα και μπορεί να σας ενοχλήσει ιδιαίτερα αν υποθέσετε ότι όλοι οι άλλοι είναι έξω και περνάνε φανταστικά. Για κάποιους, οι ενοχές για τον ήλιο μπορεί να συμβαίνουν όλο το καλοκαίρι, αφού κάθε μέρα υπόσχεται να είναι όμορφη.

shutterstock-1033291948.jpg

Η σύνδεση Sunshine-FOMO

Το sunshine guilt προέρχεται από τη συσσώρευση αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων που προέρχονται από την πεποίθηση ότι αποτυγχάνετε ή ότι απογοητεύετε τον εαυτό σας μένοντας μέσα σε μια ωραία μέρα.

Κάποιες κοινές αιτίες για αυτό το είδος ενοχής σχετίζονται με τα κοινωνικά πρότυπα ή τις αξίες και το αίσθημα ότι δεν τα τηρούμε. Υπάρχουν αρνητικά στίγματα που σχετίζονται με τη χαλάρωση μέσα στο σπίτι ή με το να μην εκμεταλλευόμαστε τον "καλό" καιρό.

Γι' αυτό μπορεί να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας αν αποφασίσετε να μείνετε σπίτι αντί να πάτε για πεζοπορία ή μπορεί να κρίνετε τον εαυτό σας επειδή δεν πετύχατε έναν στόχο, όπως το να κάνετε τα 10.000 βήματα σας. 

Γιατί το να "σπαταλάτε" τη μέρα είναι και αυτό σωστό

Ο καθένας απαιτεί διαφορετικά πράγματα όταν πρόκειται για ξεκούραση και επαναφόρτιση, οπότε είναι πιθανό να προτιμάτε μια ξεκούραστη μέρα στο κρεβάτι από ένα ταξίδι στην παραλία για την ξεκούραση σας.

Κάποιες φορές απλά δεν έχετε τη δύναμη να αδράξτε τη μέρα, και αυτό είναι εντελώς αποδεκτό. Αν όμως εξακολουθείτε να αισθάνεστε ενοχές, θα ήταν καλό να σκεφτείτε τη βασική αιτία των ανησυχιών σας.Το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να μένει μέσα χωρίς ενοχές είναι επίσης ένα σημάδι ότι εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. Το να παραδεχτείτε ότι έχετε ανάγκη να ξεκουραστείτε -ακόμη και όταν όλοι οι άλλοι είναι έξω- είναι μια πράξη αυτοφροντίδας. Αν και συνιστά να παίρνετε καθαρό αέρα όσο το δυνατόν συχνότερα, είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο να χάσετε μερικές ηλιόλουστες μέρες εδώ και εκεί.

shutterstock-1005966814.jpg

Πώς να αποφύγετε το FOMO τις ηλιόλουστες ημέρες

Για να αγκαλιάσετε πλήρως το χρόνο σας μέσα στο σπίτι, αφήστε τις ενοχές και προσπαθήστε να απολαύσετε τα αρχικά σας σχέδια. Αλλάξτε τη νοοτροπία σας ώστε να επικεντρωθείτε στην αυτοφροντίδα, καθώς και στις προθέσεις και τις προτεραιότητές σας.

Κοιμηθείτε αν το χρειάζεστε, αλλά μπορείτε επίσης να επιλέξετε να διαβάσετε, να καθαρίσετε, να φτιάξετε ένα ωραίο δείπνο, να ασχοληθείτε με τα χόμπι σας, να στείλετε μήνυμα σε φίλους ή να κάνετε μια μέρα αυτοφροντίδας με μάσκες προσώπου και ένα everything shower.

Να θυμάστε, εσείς γράφετε τη δική σας ιστορία, οπότε έχετε την επιλογή και είστε σε θέση να δημιουργήσετε ένα αίσθημα ισορροπίας και ευτυχίας, λέει. Αποφύγετε αυτή την ανθυγιεινή διαδικασία σκέψης του FOMO και δημιουργήστε ευτυχισμένες αναμνήσεις με βάση τις δικές σας ανάγκες. 

Feature image source: Victoria's Secret