fbpixel

Search icon
Search
Golden Latte: Τι είναι αυτό το μαγικό ρόφημα και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;
WELLNESS

Golden Latte: Τι είναι αυτό το μαγικό ρόφημα και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

...και πώς μπορείτε να το φτιάξετε μόνες σας, στο σπίτι!


Λατρεύουμε τα ζεστά ροφήματα που προσφέρουν ζεστασιά - και πλέον υπάρχουν πολλές παραλλαγές του latte που προτιμάμε. Στην Ασία, το χρυσό γάλα (που ονομάζεται επίσης Golden Latte ή Golden Milk ) περνάει από γενιά σε γενιά και είναι ένα έμβλημα της αγιουρβεδικής φιλοσοφίας. Πρόκειται για ένα ρόφημα με γλυκιά και πικάντικη γεύση και μια πραγματική ευεργετική πηγή για το σώμα και το μυαλό. Αυτό οφείλεται στις ιδιότητες του κουρκουμά, ή μάλλον στο ενεργό συστατικό του, την κουρκουμίνη , ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις φλεγμονές, τη γήρανση και προάγει την καλή λειτουργία του ήπατος. 

Αυτό το ρόφημα, λοιπόν, έχει σαγηνεύσει το TikTok και τα κοινωνικά δίκτυα χάρη στις πολλές αρετές του, αλλά ίσως πάνω απ' όλα χάρη στην υπέροχη γεύση του. 


Με την ευχάριστη γεύση του, το Golden Milk ή Golden Latte μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά, για πρωινό ή και το βράδυ. Ακολουθούν μερικά από τα πολλά οφέλη του:

1. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

    2. Προάγει την εντερική ευεξία.

    3. Καταπολεμά τις φλεγμονές στο σώμα.

    4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει ιδιαίτερα στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

    5. Βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης.

    6. Βελτιώνει το μεταβολισμό.

    7. Βοηθάει στον περιορισμό της αύξησης του σωματικού βάρους.

    61b4e090c7d8502d4265bb09b0deec4b.jpg
    Image source: @matildadjerf

    Αντενδείξεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την κατανάλωση αυτού του ποτού

    Παρά τα πολλά οφέλη αυτού του ροφήματος για τον οργανισμό μας, δεν συνιστάται σε ορισμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα: Δεν συνιστάται ιδιαίτερα σε έγκυες γυναίκες, σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά, επειδή μπορεί να επηρεάσει τη δράση τους, αλλά και σε όσους πάσχουν από προβλήματα χοληδόχου κύστης και σε παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών.

    Πώς να το φτιάξετε στο σπίτι

    Για να προετοιμάσετε σωστά το Golden Latte, πρέπει να προετοιμάσετε την πάστα κουρκουμά εκ των προτέρων. Θα πρέπει να αποκτήσετε ένα παχύ και ομοιογενές μείγμα, η σύσταση του οποίου θα πρέπει να είναι κρεμώδης σαν αυτή μιας πάστας. 

    Θα χρειαστείτε:

    • ¼ φλιτζάνι κουρκουμά σε σκόνη
    • ½ φλιτζάνι νερό
    • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
    shutterstock-762961246.jpg

    Τα βασικά συστατικά του Golden Latte είναι λοιπόν η πάστα κουρκουμά, το γάλα και το μέλι. Τα συστατικά πρέπει να αναμειχθούν προσεκτικά. Οι αναλογίες μπορούν προφανώς να προσαρμοστούν ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο.

    Η διαδικασία είναι πολύ απλή και δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Ανακατέψτε την πάστα σας με νερό ή γάλα (είτε αγελαδινό είτε φυτικό) σε μια κατσαρόλα, φέρνοντας το μείγμα σε βρασμό, ανακατεύοντας συνεχώς. Σταδιακά, το υγρό αρχίζει να πήζει και να αποκτά κρεμώδη υφή. Μόλις ζεσταθεί, αδειάστε το σε κούπες και πασπαλίστε με λίγη ακόμα κανέλα για να σερβίρετε.  Για όσους προτιμούν μια πιο έντονη γεύση, μπορείτε να στραφείτε σε μέλι καστανιάς με πιο έντονα αρώματα και να προσθέσετε μια ιδέα τζίντζερ ή πιπέρι.